Uz Kafu logo

Srbijanka Stanković „I tako u beskrajno“ – Zemljotres duše u knjizi

Da ti kažem

Autor: uzkafu

Knjiga priča „I tako u beskrajno“ književnice Srbijanke Stanković – emotivno štivo za svako godišnje
doba. Uz kafu, čaj, čašu piva ili ako baš stegne oko srca – čašicu rakije, priče Srbijanke Stanković će vas raznežiti i voziti na ringišpilu detinjstva i mladosti.
Pišući o knjizi „I tako u beskrajno“, književna kritičarka Milica Milenković između ostalog je zapazila: „Čitajući novu knjigu Srbijanke Stanković I tako u beskrajno otkrivamo svetove „savremenih bajki“ kao onih trenutaka u životu, ili tačnije, života u određenim trenucima, kada dobro i ljubav pobeđuju zlo ili kada zlo i mržnja pobeđuju dobro, ostajući budno zanemeli nad onim što ćemo doživeti i osetiti između redova ovih kratkih, ali kao sečivo oštrih priča. Književnica Stanković je majstor kratke priče. Ona se čitaocima predstavila i kao majstor drame, nagrađenom knjigom Ana je čekala. Njene junakinje, isto kao i Ana u prethodnom delu, žive svoju „savremenu bajku“ čekajući ili hrleći u susret životu – kakav god da je on.


Ova knjiga dotiče mnoge teme savremenog društva koje se tiču položaja žene u društvu, uloga koje ona ime (majka, ćerka, supruga, radnica), onoga što se od nje očekuje, ali i nasilja nad ženama i njegovog najtežeg oblika – femicida. Priče Srbijanke Stanković, kao i kod njenog prezimenjaka, našeg najvećeg pripovedača sa juga Srbije, Bore Stankovića, u sebi sažimaju susret dva sveta: jednog tradicionalnog, sa folklornim shvatanjima, i drugog, novog koji je na vreme stigao na Balkan, ali ga Balkan nije prepoznao na vreme, u kojem žena, rastrzana između zahteva društva i okoline i želje da živi punim plućima, da bude pre svega uvažena kao biće, ne može da postigne emancipaciju niti da ostvari svoj savršen život.

Njene reči su: „Moj savršen život me čeka iza ugla. Kad prođe…“ Ali ponekad, u tom odlaganju i
nemogućnosti da se stigne do ugla i zaviri iza njega – prođe i život.“ Da li je uopšte moguće za ženu da živi, stvara i ostvari se kao individua bez ljubavi? Kako se to i sa čime sve bore žene danas na Balkanu? Pročitajte u pričama Srbijanke Stanković. Svoj primerak knjige „I tako u beskrajno“ možete poručiti na zvaničnom sajtu književnice Ja sam Aska.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Kada je dosta

Koliko smo samo puta čuli za izraze potrošačko društvo, konzumerizam, ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

„Za sat vreme idem na bas”

Ovo će biti jedan tekst o našem govoru, ali bez zaključka i bez uplitanja ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Bez saveta, molim!

Pripadam onoj grupi ljudi koja nespremno dočekuje svako godišnje doba i ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

U godini jedan dan

Prošle nedelje svi su pričali o Danu maternjeg jezika i isticali njegov ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ali ja ipak ...

Autor: uzkafu