Uz Kafu logo

Kako putovati jeftino: Saveti za putovanja sa ograničenim budžetom!

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Putovanje je čarobno iskustvo koje oslobađa našu dušu i širi naše vidike. Međutim, mnogi od nas se često suočavaju sa jednim velikim izazovom – ograničenim budžetom. To posebno važi ako imamo u planu da posetimo daleke destinacije. Putovanje u nepoznate krajeve može biti rizično, sa dosta neplaniranih i skrivenih troškova ukoliko se lepo ne organizujemo. 

Zbog toga je ključno pitanje, može li se na daleke i luksuzne destinacije kao iz snova putovati sa ograničenim budžetom? Luskuzni hoteli, avionski prevozi, takse, transport, da li postoji povoljnija varijanta za one koji žele da obiđu popularne destinacije i zadrže oba bubrega?

Moguće je! U ovom tekstu pokušaćemo da vam pružimo nekoliko sjajnih saveta kako da prođete što jeftinije, a istovremeno maksimalno da uživate u svakom trenutku.

  1. Planirajte unapred 

Prvi korak ka jeftinijem putovanju je temeljno planiranje. Istražite destinacije koje su prilagođene budžetu i prilagodljive vašim finansijskim mogućnostima. Takođe, rezervišite letove i smeštaj unapred kako biste iskoristili najbolje ponude i popuste.

Ukoliko želite da putujete u luksuznije krajeve, iskoristite vreme kada nije sezona i kada su cene drastično niže. Recimo, na Maldivima kišna sezona ne utiče na temperaturu vode, kiše su kratkotrajne i ne mogu vam pokvariti odmor, a cene mogu da budu znatno povoljnije. 

  1. Budite fleksibilni

Fleksibilnost je ključna za pronalaženje povoljnih putovanja. To važi za putovanje van sezone kada su cene niže, ili budite spremni da putujete u nedelju kada su avionske karte i hotelski smeštaj jeftiniji. Ovo je sjajan način da uštedite novac, a istovremeno izbegnete gužve turista.

Za put na daleke destinacije to može značiti da duže presedate ili da potom transfer do vašeg hotela bude organizovan lokalnim prevozom. Recimo, ako rešite da provedete odmor na Bora Bori, javni prevoz od aerodroma do rizorta je mnogo jeftiniji nego organizovan, hotelski.

  1. Koristite lokalni prevoz

Umesto skupih usluga ili iznajmljivanja automobila, istražite lokalni prevoz u destinacijama. Autobusi, tramvaji, metroi ili bicikli mogu biti jeftiniji načini kretanja po gradovima. Osim toga, to će vam pružiti priliku da doživite lokalnu atmosferu na najbolji mogući način.

I tu važi isto pravilo planiranja i provere cena – ne želite da vas taksi prevoz skupo košta. Proverite zvanične sajtove i pročitajte recenzije putnika.

  1. Istražite lokalnu kuhinju

Ne morate trošiti bogatstvo u luksuznim restoranima. Umesto toga, istražite lokalne pijace i uličnu hranu. Uživajte u autentičnim jelima koja nudi destinaciju koju posećujete. To je ne samo jeftinija opcija, već i fantastičan način da se povežete s kulturom i tradicijom određenog područja.

All inclusive opcije u hotelima pruža vam kompletnu uslugu bez brige o hrani na željenim destinacijama. Većina lukuznih hotela ima veći broj restorana sa specijalizovanim kuhinjama gde možete da se hranite na uobičajen način ili da isprobate nešto novo i lokalno.

Međutim čak i druge kombinacije (kao što je polupansion), mogu vam pružiti neke jeftine opcije. Ako ste u blizini većih gradova i naseljenih mesta, ovo može biti uzbudljivo dodatno ikustvo. Ulična hrana u mnogim zemljama je vrhunska, a to vam pruža i mogućnost mešanja i upoznavanja sa lokalnim stanovništvom.

  1. Iskoristite besplatne atrakcije i aktivnosti

Svaka destinacija ima skrivene dragulje koji su potpuno besplatni. Otkrijte muzeje, parkove, istorijske znamenitosti i festivale koji ne zahtevaju ulaznice. To će vam omogućiti da upoznate lokalnu kulturu i istovremeno uštedite novac. Predeli prirode, spektakularni zalasci sunca na obali, obilazak religijskih znamenitosti i bogomolja, uzbudljiva ulična umetnost, uglavnom su širom sveta besplatni. Na gradskim trgovima i ulicama se često održavaju parade i festivali koji unose folklorni kolorit u vaša putovana. Osim što možete da doživite kulturu mesta na pravi način, možete i da se integrišeteu život meštana i da se zabavite.

  1. Razmislite o alternativnom smeštaju

Ako razmišljate o kompletnom doživljaju nekog mesta, organizovani odlazak u neko od najluksuznijih odmarališta na svetu je poseban doživljaj koji vredi svaki dinar. Međutim, ukoliko želite da istražite destinaciju sa ograničenim budžetom, i za to postoje opcije.

Pored tradicionalnih hotela, istražite mogućnosti poput hostela, kampova ili iznajmljivanja stanova putem platformi kao što su Airbnb ili Booking. Ove opcije su često mnogo povoljnije i pružaju autentičniji doživljaj lokalnog načina života. 

  1. Istražite besplatne vodiče i lokalne savete

Internet je prepun resursa koji vam mogu pomoći da pronađete jeftine putne opcije. Pronađite blogove, YouTube kanale i forume koji nude savete i preporuke lokalnih stanovnika. Oni često znaju najbolje tajne i skrivene dragulje koje će vas ostaviti bez daha. Takođe možete da uporedite cene izleta i aktivnosti na nekoj konkretnoj destinaciji, što može da vam uštedi novac na putovanju.

  1. Budite pametni s finansijam

Pre nego što krenete na put, istražite najbolje načine za razmenu novca i izbegnite skupe naknade za transakcije. Takođe, pratite lokalnu valutu i ​​trošite mudro. Vaš budžet će trajati mnogo duže ako se pridržavate određenih finansijskih strategija.

Raspitajte se za mogućnost korišćenja platnih kartica i unapred pripremite nešto novca u lokalnoj valuti. Na taj način ćete izbeći moguće komplikacije i prinudnu razmenu novca po nepovoljnijem kursu. Takođe, ne bi bilo loše i da pogledate kako izgleda zvanični novac zemlje u koju putujete. Poznate su prevare turista sa starim novčanicama koje više nisu u upotrebi i koje ne vrede ništa.

Putovanje sa ograničenim budžetom ne mora biti kompromis. Naprotiv, to može biti avantura puna iznenađenja i nezaboravnih trenutaka. Sa pravim planiranjem, fleksibilnošću i istraživanjem, možete se upustiti u nezaboravno putovanje bez preteranih troškova. Sa druge strane, ukoliko planirate luksuzniji odmor u najboljim odmaralištima, dobro se raspitajte šta je sve uključeno u cenu. Birajte opcije bez skrivenih troškova na koje niste računali, koje vam mogu dodatno opteretiti budžet.

I na kraju, ono što je najvažnije je da pripremite svoj prtljag, ponesete svoju radoznalost i krenete u svet. Otkrijte nove kulture, upoznajte fascinantne ljude i stvorite uspomene koje će trajati ceo život. Putovanje je dostupno svima, bez obzira na budžet. Samo se prepustite čaroliji i pustite da vas vodi entuzijazam putovanja.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
Lina
4 meseci ranije

Divim se ljudima koji mogu da putuju sa malo para, i stignu na neke neverovatne destinacije. Sa godinama, postala sam totalni konformista. Putujem samo kad imam za neki all inclusive aranžman, kartu za Royal charter service let, i sve što uz to ide. Da, putujem ređe, ali totalno rasterećena. Ali se zaista divim svima koji mogu da se zapute na neke daleke destinacije, sa malim budžetom. Svaka im čast!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana