Uz Kafu logo

Pojave kod beba koje nisu tako slatke

AktuelnostiDok beba spava

Autor: uzkafu

Bebe povezujemo sa slatkim malim bićima i na izgled je svaka na svoj način neodoljiva. Međutim,  neke stvari nam nisu simpatične čak ni kod najmlađih bića.

Hteli mi to da priznamo ili ne, kod beba se javljaju mnoge pojave koje su čak i odbojne. Naravno da su one sastavni deo odrastanja svake bebe i spadaju u prirodne razvojne pojave, ali naprosto ih ne možemo svrstati u kategoriju slatkih i neodoljivih. 

Mame dečaka se, primera radi, posebno brinu oko nege genitalne regije bebe, kada i u kojoj meri treba da povlače prepucijum (kožicu na glaviću penisa) i kako da ne dođe do fimoze. Mnoge se po prvi put susreću sa pitanjem šta je fimoza i kako se leči i ne znaju kome treba da se obrate za pomoć. Da li je fimoza urođena ili stečena najbolje će utvrditi lekar, a dalje naravno, uz odgovarajući tretman, ovaj se zdravstveni problem može rešiti.

No, koje su to još česte i ne tako omiljene pojave kod beba koje roditelji mogu da očekuju?

Pulsiranje fontanele

Znate li uopšte šta je tačno fontanela? To su zapravo ulegnuća na bebinoj glavi na kojima kosti lobanje nisu spojene. Ta mesta na bebinoj glavi su veoma mekana na dodir i ona se zbog svoje osetljivosti veoma paze. 

Fontanela na glavi dece je sasvim normalna pojava zbog koje ne treba strahovati. Roditelji su uglavnom zabrinuti zbog njenog prisustva, ali ona će vremenom nestati kada se kosti lobanje spoje. 

Da li znate zašto su fontanele važne? Priroda se za sve pobrinula pa je tako prirodni porođaj “uredila” do savršenstva. Zahvaljujući fontanelama, bebina glava može lako proći kroz porođajni kanal. Glavica lako prolazi zato što nespojene kosti imaju mogućnost pomeranja, preklapanja i prilagođavanja prostoru u porođajnom kanalu. Zamislite samo da je bebina lobanja sasvim tvrda i kruta prilikom rođenja. Koliko bi to otežavalo sam prirodni porođaj. 

Ono što nije baš prijatno kod fontanele jeste kada primetite njeno pulsiranje. To mnogim ljudima ne deluje nimalo slatko, jer izgleda kao da se ispod kože nešto pomera. Iako možda na izgled nije prijatno, pulsiranje fontanele je sasvim normalna pojava. Neka vas ne brine, jer će se tokom vremena fontanela  zatvoriti i ovaj manje prijatan detalj više neće remetiti “slatkoću” vaše bebe. 

Temenjača

Kada se beba rodi svi očekuju maleno savršeno biće koje će biti mekano, mirišljavo i uvek nasmejano. Međutim, očekivanja su jedno, a realnost neretko nešto sasvim drugo. Vrlo česta pojava koja može narušiti celokupnu sliku i doživljaj jeste temenjača na bebinoj glavi, obrvama Ili u predelu oko nosa. Temenjaču ćete prepoznati po ljuspicama na koži čija boja može varirati od beličastih do žutih. Ljuspice su tvrde i masne. Kada malo bolje pogledate primetićete i da koža ispod temenjače deluje crveno, kao da je iziritirana. 

Kada beba ima temenjaču mnogi roditelji padnu u očaj, jer to maleno biće više nije savršeno. Međutim, nema potrebe da se tako osećate. Ove ljuspice možete relativno lako ukloniti sa bebine glave. Koliko vremena će vam za to trebati ne možemo predvideti unapred. Ono što vam možemo posavetovati jeste da se informišete o pravilnim načinima uklanjanja temenjače, da li i koju kozmetiku da koristite i već za nekoliko nedelja možete dobiti odlične rezultate. 

Samo veoma mali broj mališana ovaj problem ima tokom cele prve godine života, a vrlo retko može potrajati i do 4 godine. 

Bubuljice na bebinim obrazima

Otkud bubuljice na bebinim obrazima? Ne, brinite niste vi za njih odgovorni. 

Novorođenačke akne se javljaju kod čak 20% dece. Mogu se nastaniti na obrazima, na glavi, ali i na ostalim delovima tela jer pravila zaista nema. 

Spomenuli smo da niste vi odgovorni za nastanak bebinih akni, jer su one često posledica svih hormonskih promena koje se dešavaju  u telu žene tokom trudnoće, a koji nastavljaju svoj uticaj i u bebinom organizmu nakon rođenja. To je jedan potpuno prirodni proces na koji ne možete uticati . Ono što još može doprineti ovoj pojavi svakako je formula koju beba pije, zatim osetljivost bebine kože, kao i razni disbalansi u organizmu malih beba. 

U zavisnosti od uzroka akne mogu biti različite na izgled. Nekad su veoma sitne i deluju poput malih belih kvržica, dok su najčešće crvene boje. 

Znamo da bubuljice očekujete u pubertetu i da vas ovako rana pojava frustrira i ne čini srećnima, ali to je ponekad sastavni deo razvoja kod  beba. Ono što je dobra vest jeste da je ovo prolazni estetski problem. Strpite se nekoliko nedelja ili meseci i videćete da će koža vašeg mališana dobiti pravi bebeći sjaj bez tragova ružnih bubuljica. Kada se to desi, beba će ponovo biti neodoljiva, a njena koža čista i meka kao što se kod beba i očekuje. 

Bljuckanje

Obožavate da držite u naručju najslađe biće na svetu? Međutim često vas zapljusne nešto iz bebinih usta, načisto vas pokvasi i ostavi neprijatan miris na vašoj odeći. Da, to je bljuckanje koje je neizbežna i nimalo slatka pojava kod malih beba. Bljuckanje kod beba se stručno naziva refluks. 

Ovo je prilično česta pojava. Međutim kod pojedinih mališana bljuckanje je izuzetno česta pojava koja se javlja nakon svakog obroka. Kada se to učestalo dešava, onda više nije nimalo slatko i simpatično, već se čini kao da morate nositi zaštitinu opremu ukoliko ste u bebinoj blizini. Šalu na stranu, ali bljuckanje uglavnom ne smatramo slatkim momentima. 

Uzrok refluksa leži u nezrelom digestivom traktu mališana. Prilikom unosa hrane odnosno mleka, bebe se nagutaju vazduha, zatim podriguju i naravno izađe višak. Do bljuckanja može doći i kada je beba nakon obroka okrenuta na stomak. Kada se pritiska pun stomačić, neminovno je da će višak izaći na usta. 

Povremeni refluks i nije neki problem, međutim ima beba kod kojih je ovo veoma učestala i izražena pojava koja zahteva i terapiju. Tada to više ne možemo smatrati slatkim aspektom bebinog odrastanja. 

Ono što je najvažnije svakako je strpljenje odraslih i razumevanje za ove prirodne pojave koje su sastavni deo odrastanja svakog mališana jer ne može sve biti savršeno. 

Dijareja

Menjanje pelena je sastavni deo svakodnevnice kada imate bebu. Ukoliko je beba samo mokrila to i nije tako strašno. Međutim, budimo realni, ima i onih ozbiljnijih scenarija koji nikako nisu primamljivi. 

Tu mislimo na veoma retku stolicu, odnosno dijareju. Koliko će se često javljati zavisi od mnogih faktora. Na to utiče način ishrane, bakterije, virusi. Međutim bez obzira na to šta uzrokuje proliv on nimalo nije slatka pojava. 

Kada vi otvorite pelenu koja je puna retke stolice, za čas može nastati opšti haos. Budimo realni, mali broj beba će mirno ležati dok vi sanirate štetu. Uglavnom se mališani mrdaju, okreću, a onda dolazi do curenja stolice na sve strane, beba se odjednom sva umaže, odeća zahteva menjanje, a beba kupanje. Kao što vidite nimalo prijatna i poželjna pojava. Pritom nije nimalo mirisna. 

Balavljenje

Sigurno ste videli bebu koja toliko balavi da joj je potrebno često presvlačenje i menjanje portikli. Da, to jeste normalna pojava tokom bebinog odrastanja, a posebno je česta kada doše vreme za nicanje prvih zubića. Upravo je lučenje pljuvačke i znak da zubići započinju svoje izbijanje. Iako balavljenje nije nimalo slatko na izgled, ono što je još manje slatko to su svi ostali simptomi koji mogu propratiti nicanje bebinih mlečnih zuba. Neki od njih su razdrađljivost, temperatura, problemi sa spavanjem. Šta da vam kažemo osim da se pripremite i za ovo iskustvo. Neće biti nimalo slatko, ali će proći kao i sve ostalo i ostaće samo uspomena. 

Nije nam namera da narušimo lepu sliku o bebama. Naprotiv, i dalje stojimo iza toga da su to najslađa bića na svetu. Međutim, ni ona nisu sasvim savršena, ali su baš zato i tako čudesna.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu