Uz Kafu logo

Dobar dan! Ovo je Valensija!

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Orćata, patatas fritas, druge vrste tapasa, paelja, Albufera, El Karmen, Turija samo su delić mediteransko-orijentalno-španskog kolorita grada na jugu Španije!

Predstavljam vam Valensiju!

Univerzitetski grad koji se može pohvaliti savremenom i srednjevekovnom arhitekturom, ogromnom peščanom plažom, veselim stanovnicima i zanimljivim običajima.

Ulicice ValensijeAko putujete iz Madrida do Valensije stižete vozom Alaris, ne duže od tročasovne udobne vožnje. Cena karte se kreće oko 25e po osobi. Ono što prvo ugledate kada izađete iz zgrade železničke stanice Estacio del Nord je prelep trg popločan mermerom. Pred vama se uzdiže velelepna zgrada opštine zvana Ayuntamiento i ogromna fontana, sa desne strane je korida, a iza vaših leđa fantastičan ulaz u železničku stanicu. Prateći mermerni put i stižete do stare četvrti El Karmen.

Ako u vama spava umetnik nećete ostati ravnodušni prema uskim kamenim uličicama, crkvama, trgovima.

Morate odsesti u u ovom delu grada da biste osetili duh stare Valensije. Možda će vam u prvim trenucima trebati konac ili mrvice Ivice i Marice da pronađete potrebni put iz zamršenog srednjevekovnog uličnog lavirinta, ali ćete se svakako lako odomaćiti i uživati u misteriji arhaičnog  grada.

 

 

 

Kapija ValensijeDok lutate ulicama El Karmena naići ćete na mnoštvo fontana koje predstavljaju prava umetnička dela. Ako se tamo nađete maja, prisustvovaćete proslavi praznika posvećenog zaštitnici grada Virgen de los Desamparados pa ćete na trgu Plaza de la Virgen na zidu istoimene bazilike  videti ogromnu tapiseriju napravljenu od sasušenog cveća.

Obavezno posetite makar jednu od dve kapije koje staru Valensiju dele od nove.

Popnite se na jednu od njih i uživajte u pogledu. Uveče El Karmen živi na poseban način. Pošto je to mesto gde se nalazi najveći broj kafića naići ćete na omladinu koja šeta od bara do bara i noćnih klubova tražeći devojke koje, promovišući određeno mesto, nude kupone za besplatna pića. Pošto ova četvrt nije tako velika, možete za jedno veče obići veliki broj kafića i konzumirati besplatne koktele. Nikako ne propustite ona mesta iz kojih se ore veseli glasovi ljudi, gitare, kastanjete i uzvici ,,ole!“.  Prilikom konzumacije pića obavezno okusite Agua de Valencia, alkoholno piće od pomorandže slično koktelu i čuveni koktel Mohito.

Što se jela tiče nemojte zaobići tapase, mala predjela kojih ima u izobilju.

U tapase se ubrajaju i razne vrste sireva, pečurke na žaru, račići u ljutkastom paradajz sosu, krompirići. Nas su oduševili krompirići u alioli sosu poznati kao patatas bravas. Alioli sos se pravi od domaćeg majoneza i belog luka. U kombinaciji sa dobro usoljenim krompirićima ide fenomenalno. Inače, često ćete naići na beli luk kao jedan od sastojaka valensijskih jela. Ovaj španski grad kao svoj simbol ima slepog miša, pa sami zaključite zašto se konzumira beli luk u velikim količnima :blink: ! Šalu na stranu, Valensija je veliki univerzitetski centar. U njoj možete pronaći fakultete koji pokrivaju mnoge nauke: filološke, društvene, ekonomske…

Palau de les ArtsOno po čemu je Valensija poznata u svetu je opera Palau de les Arts koji je projektovao Santjago Kalatrava.

Po svom spoljašnjem izgledu podseća na operu u Sidneju. Pored nje se nalazi čuveni Grad nauke i umetnosti u okviru koga je Akvarijum. Karta za posetu Akvarijumu iznosi oko 11e po osobi. U njemu ćete se sigurno zadržati 2 sata, videti različite vrste riba, vodozemaca i ptica. Ono što valensijski akvarijum čini posebno zanimljivim jeste predstava u kojoj su glavni glumci delfini. Oni preskaču kolutove, nose svoje trenere na leđima, mašu posetiocima i na kraju zaista pevaju! Preslatki su i beskrajno zanimljivi.

Nadomak Grada nauke i prelepe bašte koja je u njenom sklopu, nalazi se park Turija.

Valensijanci su se dosetili i rečni tok velike reke Turije, koja je često plavila svoju okolinu, preusmerili dalje od grada a u njenom  koritu napravili ogroman park. U njemu ćete naći staze za sportiste, moderne metalne figure. U njemu se održava i vašar kada se mnoge zemlje predstavljaju svojim rukotvorinama. Ne samo što pomaže gradu da lakše diše, park Turija umnogome skraćuje razdaljinu između četvrti El Karmen i opere.

Muzej FaljaDok boravite u ovom zanimljivom gradu posetite i muzej Falja.

Valensija je poznata po prazniku Falja i pirotehnici. Falje su ogromne lutke ručno napravljene od papira i drugih materijala. Predstavljaju neku osobu ili situaciju iz istorije Španije. Satiričnog su karaktera pa je najbolja Falja ona koja na najzanimljiviji način dočarava ono što prikazuje. Umetnici koji prave Falje izgube godinu dana na njihovom stvaranju da bi na kraju ostale ,,u životu” samo one koje osvoje prva tri mesta, dok se ostale pale. One koje ,,prežive” ovu manifestaciju nalaze svoj dom u muzeju koji sam gore pomenula. Tu svetkovinu prate i devojke obučene u narodne nošnje Valensije, tom prilikom nazvane faljere. Sami Valensijanci su podeljenog mišljenja o ovoj svetkovini. Neki se tome vesele dok drugi iz grada beže glavom bez obzira jer ne mogu podneti gužvu i ogromnu buku koja se stvara pirotehničkim sredstvima. Srećom praznik traje 7 dana nakon čega se sve vraća u normalu.

Plaza ValensijeAko dođete u Valensiju radi ,,morskog odmora”, svakako će vas zadovoljiti ogromna peščana plaža.

Jedina mana jeste što se nalazi prilično daleko od samog centra Valensije, pa vam je do nje potrebno  20 minuta vožnje gradskim busom. To je tako iz razloga što su morsku obalu naseljavali trgovci i ribolovci koji su trgovali u gradu. Danas je staro ribarsko naselje spojeno sa gradom nakon čega je dobijena savremena Valensija koja štošta može da ponudi.

Vaše uživanje u Valensiji ovim nikako nije gotovo.

Izađite iz grada i zavirite u nacionalni park Albuferu.  Postoje lokalni autobusi koji voze do mesta na jezeru nadomak Valensije, gde možete iznajmiti čamac i provozati se po njemu. Nekih pola sata ili čitav sat uživaćete u tišini, prirodi i divljim pticama od kojih dominiraju guske.
ValenciaPaeljaNedaleko odatle naići ćete na selo koje je poznate po paelji, jelu od pirinča sličnom našem pilavu. Osim pirinča sastojke paelje čine i razne vrste mesa, morskih plodova i povrća pripremljena u  plitkoj posudi. Selo poseduje ogromno polje pirinča iza koga se pruža pogled na zgrade savremene Valensije. Između Albufere i grada postoji veliki broj divljih plaža gde se možete osamiti i uživati u zvucima morskih talasa.

Ako ste se umorili od šetnje sedite u neku od poslastičara i popijte orćatu, napitak sličan našoj bozi (makar što se tiče ukusa i boje, ali ne i sastojaka 🙂 ) i pojedite kiflu sačinjenu od lisnatog testa i umotanu u prah šećer (farton). Sve to konzumirajte popodne jer je tada siesta, španski popodnevni odmor gde nećete nikoga naći na ulicama osim turista sa foto-aparatima. Pre odlaska kući zavirite u botaničku baštu i pokušajte da iz mnoštva različitih biljaka pronađete svoju omiljenu. Biće veoma teško! Valensiju možete napustiti avionom i avikompanijom Wizzair za 3 sata stići u Sofiju, a iz nje u naš Niš.

Moj savet: pokušajte da Valensiju doživitite na svoj način, čime ćete postati deo nje same.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana