Uz Kafu logo

Warehouse-13: avantura, SF, drama

Razonoda

Autor: uzkafu

Warehouse 13U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu SiFi. Reč je o seriji Warehause 13. Pošto nisam uvek mogla da je uhvatim u redovnom emitovanju morala sam da je skinem sa neta. Tada je moje uživanje počelo.

Ko je voleo da gleda filmove poput Indijane Džonsa ili seriju Zvezdana kapija svakako će uživati i u ovoj.

Warehouse 13 se može svrstati u neku vrstu avanture, SF sa malom dozom istorijskih činjenica. Scenarista je Jane Espeson poznata i po seriji Bafi-ubica vampira.

Priča je sledeća: Negde u Južnoj Dakoti nalazi se Skladište  u kome se smeštaju različiti artefakti iz čitavog sveta. Artefakti su predmeti, pa čak i nečije ispisane reči, čiji su vlasnici u istoriji ljudske civilizacije zauzeli neko značajno mesto (na primer, pero i beležnica Edgara Alana Poa, Ikarova krila, gitara Džima Hendriksa, Teslin električni pištolj i sl.).  Predmeti ne moraju da datiraju samo u daljoj prošlosti već su se mogli javiti i u nekoj bližoj. Oni nose određene moći, preuzete od svojih vlasnika, kojima vrše uticaj na onoga ko ih ponovo dotakne. Naravno, da bi priča bila što interesantnija, obično su ti uticaji kranje negativni i uvek prete ljudskom životu. Tu na scenu stupaju agenti Skladišta Majka (Joanne Kelly) i Pit (koga glumi kranje šarmantni Eddie McClintock) koji ih pronalaze, obezbeđuju, neutrališu i smeštaju unutar Skladišta. Osim njih pojavljuje se i upravnik Arti (Saul Rubinek), ostareli agent Skladišta koji često dolazi u generacijski sukob sa svojim agentima. Osim zanimljive priče (barem meni, a možda još nekome :silly: ) serija obiluje i komičnim dijalozima i nadmudrivanjima. Dominiraju izraženi prijateljski (više porodični) odnosi među likovima, iako se svaki od njih potpuno razlikuje od onog drugog. Osim zadovoljavanja naše akcione strane  :ninja: , serija nam pruža i vredne istorijske priče. Ako nas neki artefakt zainteresuje, možemo istražiti činjenice o njegovom vlasniku i uvek naučiti nešto novo. Znači, seriji možemo pridodati i edukativni karatkter. 😎

Za sada su snimljene tri sezone od po 13 epizoda, a u planu je i četvrta sezona. Serija nas sa lakoćom može odvesti daleko od naše suvoparne stvarnosti i dozvoliti da maštamo, možda i proživimo neke detinje snove i fantazije.

U svakom slučaju toplo vam je preporučujem! 😉


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lavanda
Urednik
12 godine ranije

Mi u kuci ne gledamo tv, ali zato serije obozavamo. Ranije nisam bila ljubitelj SF serija, ali me je muz polako “navuko”. Ova je zaista super! Lagana, zanimljiva i po malo tinejdzerska. Pit joj daje dozu humora pa se ne stice osecaj ozbiljnosti i napetosti. Bas je za lagano uzivanje 🙂

Preporucila bih jos i “Haven”, “Fire fly”, “Heroes”, “The Dresden Files”. “Rosvell”.
Ko voli epsku mistiku “Legend Of The Seeker”, a za one koji vole malkice ozbiljnije “Stargate Atlantis” i “V”.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

,,Poznanstvo” sa Milenom Pavlović Barili

Pre nekoliko godina obeležen je jubilej stogodišnjice rođenja naše velike ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sve o vitaminima i mineralima – Vitaminologija, giveaway

 Knjiga “Vitaminologija”  je prva i jedina knjiga na srpskom jeziku iz ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Duge noći i crne zastave

Taman kad sam pomislila da neću skoro naći naslov koji ne krije neku ljubavnu ...

Autor: Marina