fbpx

Uz Kafu logo

Za sve koj žele da ponovo sednu za volan

Aktuelnosti

Autor: Milena

Kada dobijemo vozačku dozvolu, stariji nam obično kaću da je vožnja privilegija, olakšanje, ali i velika odgovornost. Naravno, mnogi se ne osećaju privilegovano kada zaglave u gradskoj gužvi na povratku sa posla ili kada plate kaznu za parking. Ali  priznaćete da je mnogo toga lakše i brže kada imate auomobil i vozite bez problema i ustezanja. Mnogi vozači se pitaju kako su se ranije uopšte snalazili bez automobila i potpuno s izgubljeni kada iz nekog razloga nisu u mogućnosti da voze.

Međutim, ovaj tekst namenjen je onima koji su tek nedavno počeli da voze ili planiraju da počnu, bez obzira na to koliko dugo imaju vozačku dozvolu. Iako su svesni toga da je vožnja stvar prakse i da je potrebno vreme da se naviknu i oslobode, postoji mnogo toga što mogu da urade pre nego što ponovo sednu za volan. Zato pažljivo pratite savete koje u cilju bezbednosti svesrdno deli Opel sevis.

Obnovite pravila saobraćaja i pohađajte časove vožnje.

Onaj ko ne vozi, retko razmišlja o saobraćajnim pravilima. Zbog toga ih vremenom zaboravi pa je neophodno se podseti kada dođe trenutak da ponovo sedne za volan. Ovo važi i za kaznenu politiku, visinu i vrste kazni. Neophodno je da pre nego što počnete samostalno da vozite prođete nekoliko dodatnih časova vožnje sa instruktorom ili sa nekim iskusnim vozačem koji ima dovoljno strpljenja. Niko vam neće zameriti ako nešto ne znate, a želi te da naučite i obnovite. Međutim, ukoliko u vožnju ulazite nesigurno i bez osnvnog znanja, posledice mogu biti velike i kobne. 

Vežbajte parkiranje. 

Parkiranje je obično lako kada shvatite osnovna pravila, ali postaje nezgodno na uskim mestima, gde je neophodno precizno manevrisanje i dobar pregled. 
Vežbajte sa instruktorom ili iskusnim vozačem svaki metod parkiranaj unapred ili unazad. Biće vam lakše ako u autu imate kamere ili parking senzore. Međutim, ako nemate, ništa strašno. Sve se može naučiti uz upornost i strpljenje. 

Držite ruke na volanu u odgovarajućim položajima. 

Decenijama su instrukotori učili kandidate da drže ruke na volanu u položaju borojeva 10 i 2 na satu. Međutim, tokom poslednjih godina ove smernice su se promenile pa se sada savetuje držanje ruku u položajima 9 i 3 ili 8 i 4. Ovo daje veću kontrolu i stabilnost u vožnji, a u isto vreme je i pogodan položaj tela tokom dužeg intervala. Kada su mišići opušteniji i leđa u ispravnom položaju, vožnja je udobnija i bolja. 

Bočna ogledala podesite prema svojoj visini i položaju, ali vodite računa da se ne preklapaju sa retrovizorom. 

Savladajte uključenja u saobraćaj. 

Ako paničite prilikom uključenja na putu ili niste upoznati sa pravilima, možete da napravite kolaps i nervozu među drugim vozačima. Nervoza je u stvari i nešto najblaže što možete da izazovete. Da ne bi došlo do saobraćajnih nezgoda i štete, budite skoncentrisani i smireni prilikom uključenja u saobraćaj ili na velike puteve. Nike strašno kada usporite, zastanete i sačekate bezbednu situaciju za uključenje. Međutim, miže biti kobno ako se erudite da se brzo uključite pa ne gledate oko sebe. 

Uklonite sve smetnje i informišite se o trasi kojom vozite. 

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je strogo zabranjeno. Naravno, ovu zabranu ne poštuju iskusni vozači, ali početnici ne bi smeli da pomišljaju na telefonske razgovore ili slanje poruka tokom vožnje. Jedino za šta možete koristiti telefon je navigacija, ali pod uslovom da je postavljen na stalak i da ne rukujete njime tokom vožnje. Takođe, hrana, žvake, bombone ili napici mogu da sačekaju. Nema potreba da vas bilo šta ometa dok vozite. 

Pre nego što krenete, upoznajte se sa trasom kojom ćete voziti. Pogledajte mapu, važna skretanja, saobraćajnice, uključenja i isključenja. Razmotrite mogućnsot gužve na putu. Naravno, iznenađenja i neplaniranih situacija uvek može da bude, ali potrudite se da učinite sve što je u vašoj moći kako biste ih izbegli. 

Rasejanost i nervoza su najveći neprijatelji vožnje. 

Ovo je važno da znate čak i nakon bogatog vozačkog iskustva. Ako ste umorni, nenaspavani, potreseni ili nervozni i mislite da niste u stanju da vozite, poslušajte sebe. Nema potrebe da se forsirate. Snaći ćete se nekako i tamo gde ste krenuli, ali bezbedno i sigurno. 

Brza vožnja takođe ne dolazi u obzir, posebno ako ste početnik i ako niste sigurni u svoje vozačke sposobnosti.

Zapamtite da nike strašno biti sporiji, da je u vožnji bolje biti isuviše pažljiv nego nepažljiv i da ćete stići tamo gde ste krenuli samo pod uslovom da vozite bezbedno i strpljivo. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
1 mesec ranije

Lep tekst

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Kafa kod kuće, Majstorije

Jesenje lukovice – lale

Jesen volim iz mnogo razloga i na dosta načina. Sadnja lukovica mi je ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Šarolika panorama romana „Gogoljev disko“ autora Pava Matsina

Istočnoevropski gradić naselili su novi stanovnici posle rata u imaginarnoj ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Saveti stručnjaka – izborite se sa prolećnim neredom!

Proleće je u punom jeku, mada se po temperaturi to povremeno i ne bi moglo ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Uskršnja putovanja

Pošto nam se Uskrs lagano osmehuje, zadatak nam je da ga što lepše ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Kafa na poslu

Učenje stranog jezika je uvek dobra odluka

Učenje stranog jezika izuzetno je korisno i poželjno. Bez obzira na to da li ...

Autor: Milena