Uz Kafu logo

Zašto Birati Žaluzine za Dom i Poslovne Prostore

Majstorije

Autor: Velibor Živkov

Trendovi u arhitekturi, gradnji i dizajnu enterijera i eksterijera se neprestano menjaju. Primetno je da žaluzine postaju sve popularniji sistem zaštite od sunca. Moderan izgled prozora itekako doprinosi izgledu objekta u celosti, bilo da je u pitanju poslovni prostor ili stambeni objekat poput kuće ili stana. Da li ste primetili sve više žaluzina na fasadama? U pitanju su sistemi nalik na venecijanere, ali savremeniji, većih dimenzija i izrađeni od čvrstih aluminijumskih lamela koje se po želji podešavaju pod različitim uglom. Ukoliko želite pouzdanu zaštitu od sunca za svoj dom ili poslovni prostor, evo zašto su žaluzine opcija koju treba imati u vidu.

Ekonomično rešenje

Kupovina i ugradnja žaluzina nisu zanemariva stavka, ali ova investicija će vam se isplatiti iz više razloga. Prvo, veoma su izdržljive i dugotrajne pa će vas dugo služiti bez potrebe za zamenom i renoviranjem. Drugo, zbog svoje funkcije zaokretanja lamela i usmeravanja sunčevih zraka po vašoj želji i potrebi, uštedećete zimi za grejanje, a leti nećete imati potrebe za neprestanim radom klima uređaja. Dakle, imaćete toplotni komfor i smanjenu potrošnju energije, a uz sve to, žaluzine su jedan od najkvalitetinijih proizvoda na tržištu zaštite od sunca. Kompletan sistem se brzo i lako montira pa se i tu štedi na dnevnicama i izlasku na teren majstora koji rade na ugradnji za razliku od nekih komplikovanijih sistema koji zahtevaju dugotrajniji proces ugradnje. U pitanju je isplativo rešenje na duže staze.

Za sve vremenske uslove

Ovo je i najveći plus i najveće “za” – stabilne su u svim vremenskim uslovima. Izdržavaju kišu, vetar, sneg i jako sunčevo zračenje. Veoma su otporne na udare snažnog vetra, a njihove lamele sprečavaju prodor lišća i ptica.

S druge strane, sve više nas upozoravaju na štetno UV zračenje i pregrevanje usled klimatskih promena. Ne samo da se prostorija neće pregrejati jer svetlost filtriraju ili blokiraju, nego neće biti ni neprijatnog odbijanja sunčevih zraka o monitor računara i stvaranja odsjaja.

Reaguju na prepreku

Ovi elementi sistema zaštite od sunca blokiraju se kada lamela naiđe na prepreku. Zahvaljujući ovom sigurnosnom sistemu kod žaluzina ne može doći do oštećenja. To ujedno znači i da provalnicima otežavaju “posao”.

Upravljanje i na elektro pogon

Osim ručnog pogona na kurblu, postoji i elegantnije rešenje – pokreću se uz pomoć elektromotora, a imate i mogućnost da njima rukujete iz fotelje ili iz kreveta uz pomoć daljinskog upravljača. Mogu se povezati i sa sistemom “pametne kuće” pa ih možete pokretati i kada niste fizički u prostoru npr. dok ste na putovanju ili dok su vam deca sama kod kuće.

Dobar protok vazduha u prostoriji

U vašoj sobi, pogonu ili kacelariji će uvek biti prijatno i prozračno. Kako se lamele pokreću gore-dole i zaokreću pod određenim uglom tako ostaje dovoljno prostora da vazduh struji koliko god da zasenčite prostoriju ili dozvolite sunčevim zracima da uđu u vašu prostoriju. Zahvaljujući žaluzinama nema pregrevanja a istovremeno u domu ili poslovnom prostoru nije zagušljivo.

Moderne su i luksuzne

Ima ih u raznim bojama, kompaktnog i minimalističkog izgleda su, pa kako stambene tako i poslovne objekte osvežavaju svojim prefinjenim i savremenim dizajnom. Bilo da je u pitanju novogradnja ili renoviranje starog objekta, sve više ljudi se opredeljuje za žaluzine upravo zbog njihovog modernog i luksuznog stila.

Lako se održavaju

Poslednja ali ne i najmanje važna stavka – ne iziskuju posebno održavanje. Dovoljno je samo prebrisati ih mokrom krpom bez upotrebe abrazivnih sredstava za čišćenje da se ne bi oštetila površina lamele a time i boja.

Koliko ćete zamračiti ili osunčati prostoriju, koliko ćete vazduha i pogleda od spolja pustiti unutra – izbor je na vama. Takođe, hoćete li žaluzine skriti u kutiju, uz njih ugraditi i komarnik, ili ćete se opredeliti za vidljivu ugradnju, sve zavisi od izgleda i mogućnosti objekta i fasade, kao i od vašeg ukusa i ličnih preferencija. Ako razmišljate o gradnji ili renoviranju, dobro je imati i žaluzine na listi želja.


Pretplati me
Obavesti o
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ništa ne poručuje: “Ovo je mediteranski stil” kao žaluzine u plavoj ili zelenoj boji. Ovi rebrasti pokretni prozorski kapci se koriste još od 18. veka kada su nastali u Francuskoj kao zaštita od radoznalih pogleda, a i danas su veoma popularno rešenje.  […]

Sasa
1 godina ranije

Ja sam ugradio i Luna tendu da mi komsije sa spratova iznad ne gledaju zenu dok sprema po kuci.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

Kako da organizujete svoj nakit?

Imate gomilu nakita koji ne znate više gde ćete i kako da sredite? Nosite ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije, Nega lica i tela

DIY:Kako popraviti uništen puder u kamenu/rumenilo/senku?!

Neretko mi se desi da mi senka, rumenilo ili nešto treće jednostavno ispadnu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

DIY: osvežite boju na staroj obući od kože

Volite svoju obuću od kože ali se ona malo izlizala, pa mislite da više nije ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

DIY – neonska ogrlica

Ideja nije moja odmah da se ogradim. Pokupila sam je sa interneta i htela sam, ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Majstorije

Dugmičasta vaza

Surfujući po internetu naletela sam na veoma interesantan sajt cfabbridesigns ...

Autor: Marija