Vreme je za organizaciju zimnice – recepti za slane i slatke teglice
Kafa kod kuće
Autor: Lavanda
Polako ali sigurno, vraćamo se sa godišnjih odmora, neki se pripremaju za posao, neki za vrtiić, neki za fakultet, a svi zajedno pripremamo se za jesen i dugu zimu. Hteli mi to ili ne, hladniji dani će sigurno doći. Sa njima dolaze i boravci u kući, topli čajevi, mirišljave čorbice, i jača hrana. Ali sa hladnim danima odlazi sveže voće i povrće. Ono što sada možemo da kupimo na pijacama i u marketima po najpovoljnijim cenama i dalje će možda biti u prodaji, ali nećemo moći tako lako da priuštimo sebi. Osim toga, ukus i hranljive vrednosti voća i povrća u sezoni ne mogu se uporediti sa ukusom van sezone.
Zato je zimnica najbolji način da obezbedimo dovoljne količine svega u čemu uživamo tokom letnjih i jesenjih meseci.
Pravi je trenutak da napravite organizaciju pripreme zimnice i da na vreme nabavite sve što vam treba, dok jip uvek možete da pronađete, a da se ne gurate u prodavnicama i da ne plaćate duplu cenu.
Šta vam je neophodno za uspešnu pripremu zimnice
Pre nego što počnete sa nabavkom sastojaka za zimnicu, obavezno obratite pažnju na sve čime raspolažete i na generalne uslove za pripremu. Dakle, treba vam dovoljno prostora. Da li ćete to raditi u kuhinji ili imate sreće da za pripremu i kuvanje zimnice sebi obezbedite posebnu prostoriju? Treba vam adekvatan šporet koji neće biti zauzet dok vi kuvate zimnicu i sterilišete tegle. Takođe, dovoljna radna površina, odnosno prostrani stolovi ili sličan nameštaj su neophodni. Ako zimnicu pravite u stanu i nemate ništa više od velikog trpezarijskog stola, silikonske mušeme su odličan način da ga zaštitite. Ovo je zaista obavezno, jer ćete baratati kiselinama, masnim i vrelim sastojcima koji ozbijno mogu da oštete površinu stola.
Zatim, dovoljan broj čistih, sterilisanih tegli je neophodan za pripremu zimnice. Potrudite se da kupite nove poklopce, koji zaista nisu skupi. Ovo je bolja varijanta nego da koristite stare koji su možda na nekim mestima zarđali.
Flaše, gumice, folijjice, nalepnice, plastični podupirači za tegle, dovoljno čistih krpa, varjače, kašike, noževi i sav ostali pribor nabavite, postavite na jedno mesto i počnite sa pripremom. Mi smo vam spremili i recepte.
Slane teglice
U ovom tekstu podelićemo sa vama recepte za slane, odnosno kisele teglice. Znamo da je danas moguće mnogo toga kupiti u marketima pa i na pijaci, ali i dalje postoji neka posebna draž u samostalnoj pripremi zimnice. Šampinjoni iz prodavnice nisu tako ukusni kao oni koje sami konzerviramo, jer uvek ima manje ili više soli ili kiseline. Kupljena tegla krastavčića jeste ukusna i praktična, ali ima li čega lepšeg nego kada otvorimo onu koju smo sami ostavili za hladne dane? Tako je i sa cveklom, ajvarom (kome ćemo posvetiti poseban tekst), turšijom, kupusom i drugim povrćem. Dakle, slede recepti za slane teglice, a nećemo se ljutiti i ako nam vi pošaljete neki svoj.
Kiseli krastavci
5kg krastavaca>
2l vode
1l alkoholnog sirćeta
6 kašika soli
5 kašika šećera
biber u zrnu
konzervans
Prokuvati sastojke za preliv, ohladiti ga i dodati konzervans. Krastavce dobro oprati i ocediti pa ih složiti u teglu. Dodati biber pa pažljivo sipati hladan preliv, ali tako da svi krastavci budu u vodi. Zatvoriti tegle pa ih staviti u veću šerpu i naliti vodom do 3/4 visine tegli. Zagrevati vodu sve dok se u teglama ne pojave balončići, a onda iskljućiti vatru i ostaviti da se tegle ohlade.
Ukiseljeni šampinjoni
1kg šampinjona
2dl slane vode
1/2l vinskog sirćeta
začini (so, bosiljak, majčina dušica, biber)
Pečurke opčistiti i iseći, a zatim kuvati 10min u slanoj vodi. Zatim prosuti vodu, a pečurke složiti u tegle. Razrediti vinsko sirće sa slanom vodom i dodati začine pa to prokuvati, ohladiti i naliti pečurke. Zatvoriti tegle i odložiti za hladnije dane.
Pržene ljute papričice
1kg ljutih papričica
150ml ulja
malo belog luka i sitno seckanog peršuna
so
Očistiti papričice, oprati i ocediti ih pa ih u većem tiganju pržiti na umerenoj vatri dok ne omekšaju i porumene. Zatim ih poređati u tegle i povremeno tokom ređanja stavljati beli luk i peršun. Posuti sve solju, zatvoriti ih i malo promućkati da se sve izmeša. Ostaviti tegle da se ohlade pa ih čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Cvekla sa renom
2,5kg cvekle
1l sirćeta
2l vode
350g šećera
100g soli
3 kašike rendanog rena
kim po ukusu
Skuvati cveklu pa kad se ohladi oljuštiti je i iseći na kolutove i izrendati. Sve sastojke za preliv skuvati pa kad se ohlade preliti cveklu. Tegle dobro zatvorite, ostavite da se ohlade pa ih odložite na tamno i hladno mesto.
Čekamo vaše recepte za slane teglice, dok pravimo spisak svih namirnica za ovogodišnju zimnicu!
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Recepti su super!Svidja mi se to sto se ove zimnice ne prave dugo. Mislim da ovo sa ljutim papricicama isto moja majka pravi i sa neljutim i super je.
Ukiseljene sampinjone cu obavezno da probam :biggrin:
JA BIH DZEMA OD SLJIVA!!!!:)
Specijalno za tebe bice jedan mnogo dobar recept u drugom delu “Zimnica part II – slatke teglice” 😉