Uz Kafu logo

Bebi oprema koju bi svaki roditelj trebalo da ima

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Uskoro nam stiže beba! Najlepša je vest koju možete da podelite sa ljudima koje volite. Jer dolazak bebe na svet, u svaku užu, ali i širu porodicu, uneće mnogo radosti, zadovoljstva, novih dragocenih iskustava, ali i poneku brigu. Jer kada je beba na putu, nikome nije svejedno. Roditelji tokom čitave trudnoće brinu da li će se sve odvijati po planu, da li će se njihova beba zdravo i nesmetano razvijati, da li će mama biti snažna i zdrava sve vreme trajanja trudnoće, da li će se porođaj desiti u planiranom terminu i da li će sve proteći u redu. 

Zatim, mnogo se brine oko novih uslova koje treba obezbediti u kući u koju stiže prinova. Beba jeste mala, ali zahteva veliki broj “sitnica” koje treba nabaviti ili organizovati pre njenog dolaska u svoj novi topli dom. U nabavku bebi opreme neretko se umešaju i bake i deke, tetke, kumovi i ostala familija, što je i za očekivati – jer svi budućem novom članu porodice žele da obezbede sve najbolje. U tim željama se ponekad i pretera, pa se potroši mnogo više novca nego što je realno potrebno, a u kuću se unesu stvari koje bebi, u praksi, uopšte neće biti potrebne. Zato ćemo vam pomoći da prilikom kupovine bebi opreme budete racionalni i praktični.

Pozajmite krupnije stvari

Prva stvar koju želimo da naglasimo jeste da se ne ustručavate da od bliskih beba iz okruženja “nasledite” one krupnije stvari kao što su krevetac za bebe, kolica, nosiljka za iznošenje bebe iz porodilišta, daska za presvlačenje bebe, komoda, zatim sterilizator za flašice i sve drugo što je očuvano i što će vam umanjiti troškove na početku. Krevetac možete prefarbati i kupiti nov higijenski dušek, navlake za kolica možete oprati u mašini, dasku za presvlačenje oprati i dezinfikovati. Bebe, u svakom slučaju, neće praviti razliku da li je neki komad opreme sasvim nov ili već korišćen, ali vi ćete osetiti finansijku olakšicu. Važno je biti praktičan.

Izlazak iz porodilišta

Bebu iz porodilišta iznosite u nosiljci, koju takođe nećete često koristiti, pa je možete i pozajmiti od nekoga. Osim nosiljke, potrebno vam je pakovanje pamučnih pelena, tanje ili deblje ćebence za pokrivanje bebe, kao i odeća i kapica za bebu, koju ćete joj obući prilikom izlaska. Za tu priliku roditelji obično kupe nešto novo, svečanije, što će kasnije i sačuvati kao mali bebin „suvenir“.

Šta vam treba kod kuće

Svakoj bebi je potreban bebi krevetac, jer najveći deo dana bebe provedu u spavanju. Ako nasledite krevetac, preporučujemo vam da kupite novi dušek. Za presvlačenje bebe potrebna vam je tapacirana daska koja se fiksira na krevetac i koja je vrlo praktična. Dovoljna će vam biti dva ili tri kompleta bejbi posteljine. Naš savet je da u krevetiću ne držite plišane igračke jer skupljaju prašinu i mogle bi da ugroze bebino disanje.

Pre dolaska bebe većina roditelja nabavi kolica. Kada su kolica u pitanju, postoji mnogo vrsta, sa manje ili više dodataka. Osnovno pravilo je da u kolicima koja odaberete možete voziti i novorođenu bebu, da se lako sklapaju i da sklopljena mogu da stanu u gepek vašeg automobila. O tome naročito vodite računa. Ako vam rođaci ili prijatelji ponude svoja očuvana kolica, slobodno možete prihvatiti, jer se modeli kolica iz godine u godinu neznatno razlikuju, a predstavljaju ne tako malu finansijku stavku.

Oprema za kupanje I povijanje bebe

Kada stignemo do kupanja bebe, spisak izgleda ovako: plastično korito za kupanje (što jednostavnije, ne mora da bude anatomsko), nekoliko novih velikih mekih peškira, kupka ili sapun za bebe (najbolje da izaberete one prirodne, od organskih sastojaka, bez parabena, alergena, koji su i eco friendly), tupferi za čišćenje očiju i lica, bejbi losion ili krema (takođe je savet da kupite one na prirodnoj bazi, bez mirisa, parabena i druge štetne hemije). Za negovanje bebinog pupka nabavite povidon jod ili rastvor za dezinfekciju.

Za povijanje su vam potrebne pelene za jednokratnu upotrebu i jedno do dva pakovanja novih pamučnih pelena, kao i dva-tri para švedskih pelena (ako ih ortoped preporuči). Kada je izbor jednokratnih pelena u pitanju, tržište je bogato, a naša preporuka je da odaberete one koje su napravljene od fine celuloze, bez pvc-a, bez dodatih boja i mirisa (jer oni samo mogu izazvati iritacije), koje su meke, elastične i imaju indikator vlažnosti. Vlažne maramice treba da budu bez alkohola, na bazi vode, ali je preporuka da bebinu pelensku regiju čistite mlakom vodom. Nakon čišćenja pelenske regije, biće vam potrebna i krema protiv ojeda, takođe najbolje na prirodnoj bazi.

I na kraju – flašice

Za mleko i vodu potrebno je da nabavite nekoliko novih flašica (obratite pažnju da prve koje kupite imaju na cucli otvor koji odgovara uzrastu bebe). Vaš prvi izbor svakako treba da bude dojenje, ali često se desi da je bebama potrebna dohrana, pa su flašice neophodne. Takođe, nabavite četku za pranje flašica, a bilo bi korisno da imate i sterilizator za flašice i cucle.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, jeste bebina odeća. U zavisnosti od doba godine kada se beba rodi, nabavite pamučne bodije kratkih ili dugih rukava, bar šest-sedam komada, zatim pamučne kapice, pamučne zekice (nekoliko pari), nekoliko pamučnih čarapica i portiklica. To će biti dovoljno za početak, a bejbi garderobe ćete sigurno mnogo i dobiti na poklon, kada familija i prijatelji počnu da dolaze u posete.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana