Belmuž
Kafa kod kuće
Autor: Lavanda
Za svaki kraj naše zemlje se može vezati neki specijalitet.
Belmuž je moj No.1 kada se radi o svrljiškom kraju. Ovaj specijalitet sam probala pre par godina i sada kad god smo u prolazu obavezno svraćamo na porciju ovog prelepog toplog predjela. Evo kako ga ja spremam i da odmah napomenem da kvalitet belmuža zavisi samo od kvaliteta sira i kajmaka. Što su oni masniji i prevreliji to je i belmuž bolji.
U tiganuj (bez ulja) otopite veliku krišku punomasnog sira.
Kada se sir otopi dodajte veliku kašiku kajmaka.
Zatim dodajte po jednu kašiku projinog i običnog brašna.
Mešajte u jednu stranu sve dok se sastojci lepo ne sjedine. Belmuž je gotov kada smesa pusti masnoću i krene da se odvaja od tiganja.
Ne dajte da vas zavara količina jer je ovo izuzetno jako jelo i fenomenalnog je ukusa. U slučaju da nemate dobar sir i kajmak, vrhunski belmuž uvek možete probati u restoranu ‚‚Kamiondžije‚‚ u Svrljigu.
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Moja nana je rodom iz svrljiskog kraja (pa sam i ja Svrljizanka jednim delom, zar ne? :biggrin: ), i cesto pravi Belmuz po pravom tradicionalnom receptu. Kada sam bila mala cesto smo ga jeli (cak sam mislila da je to neko izmisljeno jelo i da niko osim nas ne zna za njega :silly: ) pa mi je jedno vreme dosadio, ali bi polako mogao da se vrati na trpezu 🙂 Bas cu da teram nanu da mi pravi, jer bolji Belmuz od njenog ne postoji 😉
Hehehe, svidja mi se kako si ga dozivljavala kao mala 🙂 Sta baka napravi niko vise ne ume ni slicno! Teraj mamu da ti napravi, a onda nam javi recept. Mozda je tvoj jos bolji!
Iako nisam neki ljubitelj ovog specijaliteta, više puta sam čula da je za pripremu potreban samo mladi, nesoljeni sir, a o kajmaku nema ni govora.
Mislim da je na sledećoj stranici lepo objašnjen postupak spravljanja:
http://www.svrljig.net/forum/index.php?topic=1660.0
Naravno, treba ga prilagoditi broju članova porodice, jer ovo je sa “Belmužijade”.
U pravu si. Originalan Belmuz se pravi iskljucivo od mladog sira.
Posto se o ukusima ne da raspravljati, uzmimo da je cena proizvoda merilo kvaliteta. U ovom slucaju pricamo o ceni sira i kajmaka koji se mogu naci sirom zemlje u slobodnoj prodaji, znaci nisu retki primerci nekih skupocenih artikala:) E sada, cinjenica je da je sjenicki sir najkvalitetniji sir u nasoj zemlji. Takodje je i cinjenica da se u sjenickom kraju ne pravi kajmak (doduse uvek ima onih koji muvaju i pokusavaju da vam uvale kopiju sira). Znaci, najkvalitetniji sir se pravi od najkvalitetnijeg mleka – onog najmasnijeg. Sa druge strane, mlecnoj industriji ide u korist da od jednog litra… Pročitaj više »
Ma niko se ne raspravlja 🙂 Stura sam bila sa komentarom, pa je mozda delovao malo bezveze i izvinjavam se na tome. Htela sam samo da kazem da je po tradicionalnom receptu to tako, ali da naravno sve zavisi od ukusa. Svaka domacica moze da doda ono sto voli. Sigurna sam da bi i sa kajmakom bio prelep. Tradicija je jedno, ali to ne znaci da moramo slepo da je pratimo. Uvek mogu da se prave odstupanja i da se stvari prilagodjavaju sebi. Mislim da bi npr. Italijani crkli od smeha kad bi videli sta se po svetu radi sa… Pročitaj više »
Da se ukljucim i ja malo u raspravu u receptu. U svrljiskom kraju se ne pravi kajmak pa je i sir koji prave punomasan. Kao neko ko je od malena jeo domaci svrljiski sir, a pritom sam sjenicki probala samo iz Maksija, mogu da kazem da je ovaj prvi sasvim pogodan za pravljenje belmuza. Da ne raspredam mnogo, po originalnom receptu za koji sam cula na belmuzijadi, ovaj specijalitet se sprema od prevrelog punomasnog sira i projenog brasna. Verujem da se po modernom receptu sprema sa kajmakom jer je danas tesko naci punomasan sir u radnjama. Inace, obozavam ovo jelo.… Pročitaj više »
Alo zene, nemojte se raspravljati i oko toga, aman! Belmuz se moze praviti i od mladog i od matorog sira, isto kao sto se rakija sljivovica moze praviti i od secera i od sljiva 🙂 Vrlo jednostavno, ako zelite los belmuz, napravite ga od mladog sira, a ako zelite dobar belmuz, napravite ga od matorog sira.
Gladna sam a ovaj belmuz super izgleda :biggrin:
Ovo nikada nisam probala…zvuči primamljivo 🙂 moram probati