fbpx

Uz Kafu logo

Brza jela za vrele dane

Kafa kod kuće

Autor: Lavanda

Posle napornog i vrelog dana, kada stignete kući sa posla, a stomak uveliko zavija nikome se ne mili da kuva.

U ovakvim trenucima lako posežemo za testeninom, picama, nekom mazanijom ili prženim jajima i salatom. Da bismo ostali zdravi i puni energije potrebno je i da svoje telo hranimo dobrim namirnicama. Evo par predloga za brz, a zdrav i hranljiv obrok.

Umak od pasulja i bilja

Umak od pasulja 5 min za pripremu, 15min kuvanja, dodatno vreme za hlađenje
Za 4 osobe potrebno je:

370 g pasulja iz konzerve

50 g peršuna

50 g korijandera

1-2 iseckane zelene ljute papričice

2 čena belog luka

1,5 kašičica kima

3 supene kašike maslinovog ulja

1 glavica seckanog crnog luka

so i biber po ukusu

Kuvajte pasulj u blago posoljenoj ključaloj vodi 5 min. Dodajte peršun i korijander pa kuvajte još 5 min, a zatim procedite, ali sačuvajte malo tečnosti u kojoj se kuvao.

Pomešajte u blenderu pasulj sa papričicama, belim lukom, kimom, 2 supene kašike ulja i 3-4 supene kašike preostale tečnosti od kuvanja. Napravite od toga glatku smesu i začinite po želji. Prebacite u sud u kome ćete je poslužiti i ohladite.

Zagrejte preostalo ulje u tiganju i kratko propržite luk dok ne porumeni i ne postane hrskav. Stavite ga preko umaka.

Tuna enčilade

Tuna encilade 10 min zapripremu, 15 min za kuvanje
Za 4 osobe potrebno je:

2 paradajza

1 glavica fino iseckanog crnog luka

1 supena kašika limunovog soka

8 kupovnih tortilja

300 g tune iz konzerve (oceđene)

150 g kačkavalja

svež korijander, so biber

Iseckajte paradajze i pomešajte ih sa crnim lukom. Dobro začinite i dodajte limunov sok po ukusu.

Kašikom stavite malo mešavine od paradajza preko svake tortilje. Preko poređajte tunu i polovinu količine sira. Urolajte tortilje pa ih poređajte u vatrostalnu posudu. Preko pospite preostali sir i preostalu smesu od paradajza.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 15 minuta, dok ne porumene. Ukrasite ih korijanderom i odmah poslužite.

Pita od nane i tikvica

Pita od nane 10 min za pripremu, 15 min za kuvanje
Za 4 osobe potrebno je:

4 kašičice maslinovog ulja

1 tanko isečen crni luk

350 g tikvica iseckanih na kocke

6 jaja

2 supene kašike iseckane nane

so i biber

Zagrejte ulje, dodajte crni luk i tikvice i pržite na tihoj vatri 5 minuta ili dok malo ne porumene i počnu da se prže.

Umutite jaja, 2 supene kašike vode, iseckanu nanu i malo začina. Dodajte mešavinu od jaja u tiganj. Pržite bez mešanja, 4-5 min ili dok se ne isprže, a donja strana ne porumeni.

Smanjite jačinu vatre i pecite dok vrh ne porumeni, a mešavina ne bude gotova. Isecite na kriške ili kocke i poslužite sa mešanom salatom.

Prijatno!

0 0 vote
Article Rating

Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Administrator
8 godine ranije

Odlicne ideje, nista od ovog nisam probala :biggrin:

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana