Uz Kafu logo

Česnica

Kafa kod kuće

Autor: Marija

Česnica je najvažniji božićni kolač.

Mesi se rano ujutru na Božić, u čast Isusa Hrista i simboliše njegovu povojnicu.
Česnica može da se mesi na različite načine.
U nekim krajevima mesi se od projinog brašna, što predstavlja zaostatak starih običaja iz seoskih kuća koje nisu imale belo brašno, već su koristili kukuruzno, projino brašno.
U drugim krajevima mesi se od domaćih kora. Dok se opet u nekim, česnica pravi od belog brašna na isti način kao i slavski kolač.
 

U česnicu se stavljaju sledeći prilozi:

  • novčić, srebrnjak ili zlatnik – simbolizuje novac u kući;
  • zrno žita ili pasulja ili kukuruza – simbolizuje rod i plodnost;
  • dren ili glog – predstavlja zdravlje;
  • čen belog luka – čuva od uroka (za one koje veruju u njih);
  • jezgro oraha – simbolizuje imućstvo.
Negde stavljaju samo novčić, ali u našoj kući svako od ukućana dobije po nešto.
Pogača se u našoj kući lomi na simetrične delove, a u svakom delu se nalazi jedan od priloga.
 

Ukućani česnicu lome rukama, na isti način kao što se lomi slavski kolač

 
Nakon toga božićni ručak može da počne.
Ukoliko želite da česnicu napravite od kukuruznog brašna, možete da iskoristite bilo koji recept za pravljenje proje. Pogledajte proju sa našeg sajta OVDE.
Možete da izostavite sir i koristite okrugli pleh za pečenje kako bi vam proja dobila oblik pogače.
Ukoliko želite pogaču poput slavskog kolača, probajte ovaj recept:
 

Česnica od belog brašna

  •  1 kg brašna
  •  5.0 dl mleka
  •  30 gr svežeg kvasca
  •  100 gr putera ili margarina
  •  2 žumanceta
  • 2-4 kašičice šećera
  •  2 kašičice soli

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Izmešati brašno i so, dodati puter izrezan na listiće, žumanca i nadošao kvasac. Dobro rukama obraditi, dok se ne dobije glatko testo i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Nadošlo testo još jednom obraditi rukama, odvojiti deo za ukrašavanje, a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju.

Nakon oblikovanja česnice dodajte priloge, tako što ćete ih utisnuti u testo.

Ne zaboravite da novčić uvijete u foliju iz higijenskih razloga.

Od odvojenog testa možete isplesti kike i tako našarati česnicu.

 
Možete da koristite i viljuške za šaranje tako što uzmete dve viljuške podižete testo.
Testo možete premazati umućenim žumancetom ili samo uljem i ostavite da naraste još pola sata. Nakon toga stavite česnicu da se peče dok ne porumeni (na 180 stepeni oko 40ak minuta).
 
 

PRIJATNO! MIR BOŽJI I HRISTOS SE RODI!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija