Uz Kafu logo

Četiri važne stavke prilikom renoviranja kuhinje

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Opremanje nove kuhinje ili njeno renoviranje mogu biti ozbiljan finansijski izdatak. S obzirom na to da se radi o prostoriji koju ukućani najčešće koriste i koja zahteva najkvalitetnije i dugotrajne materijale, jasno je da ne treba štedeti i praviti pogrešne izbore. 

Zbog toga ćemo u ovom tekstu obratiti pažnju na ono što kažu stručnjaci i iskusni profesionalci koji su učestvovali u uređenju i renoviranju velikog broja kuhinja. Izdvojili smo četiri stavke na koje treba da obratite pažnju, a vreme će pokazati da su veoma važne.

Prostor

Na listi želja za kuhinju među prvima se nalazi takozvano kuhinjsko ostrvo. To je izdvojeni središnji deo kuhinjskog elementa koji služi za pripremanje hrane, obedovanje ili druženje, a ukoliko uslovi dozvoljavaju, može imati ugrađenu sudoperu i mašinu za pranje sudova. Međutim, uprkos velikoj želji ukućana da imaju kuhinjisko ostrvo, prostor u kuhunji nekada nike pogodan za ovaj element. Možda ga nema dovoljno ili je uzak pa bi postavljanje ostrva otežalo kretanje u kuhinji. U svakom slučaju, stručnjaci savetuju da se pre konačne odluke dobro sagledaju mogućnosti prostora i da se na osnovu toga želje modifikuju i prilagode realnoj situaciji. 

Kuhinjsko ostrvo izrađuje se od materijala koju si predviđeni i za ostale elemente. Da li je to drvo, medijapan, iverica, mermerne ploče za kuhinju ili granit, zavisi isključivo od izbora i mogućnosti ukućana. Lepo je i praktično imati kuhinjsko ostrvo i ne treba propustiti priliku ukoliko uslovi dozvoljavaju. 

Raspored

Kada je u pitanju raspored elemenata u kuhinji, dizajner ima najvažniju ulogu. Pre svega, treba da shvati i zabeleži sve što je važno o navikama i životnom stilu ukućana. U skladu sa tim će napraviti adekvatan raspored i dizajn kuhinjskig elemenata Ključno je da sazna kakve su navike u kuvanju i skladištenju hrane i da stvori funkcionalnu i dobro organizovanu kuhinju za ljude koji u njoj provode najveći deo vremena. 

Skladištenje

Ključno pitanje prilikom dizajniranja ili renoviranja kuhinje je: Gde će se skladištiti hrana, odnosno namirnice? Ovo je posebno važno u kuhinjama koje se nalaze u otvorenom prostoru, odnosno koje nisu pregrađene zidom. Sa gubitkom tog pregradnog zida, izgubljen je i deo za dodatne police ili elemente, tako da je pravi izazov pronaći novo mesto za skladištenje kuhinjskih potrepština. Međutim, za dobrog dizajnera nema nerešivog posla i ukoliko neko ima sreće da pronađe baš takvog, imaće i kuhinju po meri svojih životnih navika. 

U kuhinji postoji radni trougao, to je put između rerne, frižidera i sudopere koji će dizajner planirati i prilagoditi ukućanima. Na ovaj način će kuvanje biti lakše i predstavljaće pravo zadovoljstvo svakome ko se nađe u novoj kuhinji. 

Prostor za frižider

Jedan od najčešćih previda u dizajnu kuhinja je nedovoljno prostora za frižider i zamrzivač. Mnogi vlasnici domova planiraju da kupe samo frižider sa manjim zamrzivačem, što često nike dovoljno za sve porodične potrebe. Kada shvate da nemaju dovoljno prostora za dodatni zamrzivač, često ga smeštaju u pomoćne prostorije ili narušavaju prvobitni izgled kuhinje. 

Iako možda zvuči čudno i čini se da je razmišljanje o frižideru i zamrzivaču suvišno u odnosu na opremanje čitave kuhinje, mnogi su shvatili da je veoma važno. Čak i kada je jasno da veći frižider nije dovoljan, uvek treba napraviti opciju za proširenje tako da ostatak kuhinje i dalje bude funkcionalan i dobro organizovan, uprkos dodavanju novog elementa. 

Dakle, ako ste u fazi razmišljanja o renoviranju kuhinje ili planirate opremanje novog životnog prostora, ne zanemarite ove četiri važne stavke u čitavom procesu. Propusti koji se naprave prilikom zanemarivanja svega navedenog u ovom tekstu deluju bezazleno, ali “obiju se o glavu” na duže staze. Da ne bi bilo kajanja i dodatnih radova i troškova, zabeležite ove savete stručnjaka i spremno krenite u opremanje svog kuhinjskog prostora i u saradnju sa dizajnerima od poverenja.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija