Čorbast pasulj za početnike
Kafa kod kuće
Autor: Marija
Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo.
Istina je da čorbast pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje.
Međutim, ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.
Potrebno je:
- pasulja oko 200gr
- oko 400gr suvih rebaraca ili slanine, mada može i manje
- 2 glavice crnog luka
- so ili vegeta
- kašičica aleve paprike
- kašika brašna
- malo zejtina
Za pripremu sam koristila šerpu od 3 litra.
Stavite pasulj u šerpu da prekrije dno, debljine jednog prsta ili dva, u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite da dobijete. Ja uvek stavim manje.
Sipajte malo vode, otprilike do pola šerpe i pustite da proključa. Kada voda proključa, iscedite i isperite pasulj. Nalijte novu vodu u šerpu, ubacite pasulj ponovo. Odmah ubacite iseckane glavice luka i dodajte vegetu po ukusu. Nemojte šerpu da punite do samog vrha, jer zbog jake vatre i ključanja pasulj može da vam preliva preko šerpe.
Ukoliko vam voda tokom kuvanja pasulja ispari, slobodno dolijte novu.
U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja.
Nakon sat-sat i po vremena, proverite zrno da li se raskuvalo. Najbolji način za proveru je da ga probate. Ukoliko je zrno meko, ubacite suva rebarca i kuvajte sve zajedno oko petnaestak minuta.
Ovde možete da ubacite i papriku ili beli luk ukoliko volite te ukuse, ja to ne radim.
Pogledajte i recepte za pet ukusnih namaza od pasulja
Ko ne voli zapršku, može smatrati da je pasulj gotov.
Zaprška:
Nako 15 minuta sklonite pasulj sa ringle i sipajte u tiganj malo zejtina, da prekrije dno.
Kada se zejtin ugreje, stavite jednu ravnu kašiku brašna i promešajte. Kada brašno počne da peni, što je odmah nakon što ste ga pomešali sa zejtinom, stavite jednu punu kašičicu aleve paprike i brzo promešajte. Sklonite tiganj sa ringle i sipajte zapršku u pasulj. Promešajte pasulj da se sjedini sa zaprškom, vratite šerpu na ringlu i pustite da čorba proključa još jednom.
U zavisnosti od količine brašna zavisi i gustina čorbe. Ukoliko želite gušći pasulj, stavite više zrna pasulja dok kuvate čorbu, a za zapršku malo više zejtina i više brašna.
Vodite računa i kada ubacujete alevu papriku u zapršku. Njoj je potrebno vrlo malo vremena da zagori, tako da bukvalno ubacite alevu, promešajte i odmah sklonite tiganj sa vatre.
Prijatno i nadam se da sam bar nekom pomogla!
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Ovo uopste nije tesko. Ja sam mislila da je spremanje pasulja neka opasna nauka, pa mi nije palo na pamet da ikad to spremam :biggrin: A jel imas recept za gust pasulj? Onaj moj ne jede corbast :biggrin:
Haha, evo recepta
http://www.coolinarika.com/recept/pasulj-prebranac/
Poenta kod pasulja prebranca je da ima sto vise luka jer je onda vise sladji i ukusniji. Pripremi kucu za dobro luftiranje :whistle:
Ja bas tako spremam, a po receptu moje svekrve – luka duplo od pasulja (500g pasulja, 1kg luka). Samo ja, pre nego sto ga stavim u zemljanu za rernu, ocedim pasulj, pomesam sa dinstanim lukom pa na kraju nalijem vodom u kojoj se kuvao pasulj, ali samo malo. Ne sipam da pliva u vodi jer onda bude redak.
Hihihi…Da, prebranac. Znala sam da ima neko ime, ali nisam mogla da se setim kako bese :biggrin: Hahahha….Hvala za recept 😉 :kissing:
Mmmmm pasuljica u svim oblicima – savrseno jelo za one koje ne vole da kuvaju svaki cas 🙂 Mi volimo sareni pasulj i bez brasna u zaprsci. Ako ima vise vode, ja je samo odlijem na kraju. Gustina pasulja zavisi od kolicine vode u kojoj se kuva. Ako je ima manje onda ce svi sokovi koje pasulj da pusti da se razrede umanje vode pa ce biti i gusci. Samo oprezno jer hoce da zagori…
Ja sam pocela da pravim i prebranac koji zapecem u rerni. Jao kakva slast! Kad ga spremim gostimo se danima :biggrin:
Super recept, deluje bas lako. Hvala, Marija! :happy:
pasulj mi je ispao fenomenalno. . .hwala na receptu
Drago mi je Tanja :biggrin:
Ah, pa ovo zzaista zvuci neocekivano jednostavno. Znaci, za sutra suljpa 🙂 Hvala!
Zar ne treba pasulj da se potopi i ostavi preko noći?
Moze, naravno, tako ce da nabubri i lakse da se skuva.
Najjaca hrana i najbolja, samo ja za kuvanje koristim preciscenu Nobel vodu,pre se skuva i nema kamenca…
Milice, koja je to voda? Objasni nam malo, da koristimo i mi. 🙂