Domaća pita sa jabukama
Kafa kod kuće
Autor: Jovana
Ko voli, nek izvoli 😉
Potrebni sastojci:
- 1 pakovanje kora za pite
- 1 kg jabuka ( ja koristim one malo kiselkaste )
- 1/2 kg šećera
- 1 šolja zejtina
- 2 šake seckanih oraha
- 1 kesica cimeta
- 1 sat slobodnog vremena za pripremu (dok se pita peče možete da odmarate) :biggrin:
Način pripreme:
Oljuštiti i izrendati jabuke, pa ih posuti sa malo šećera i ostaviti 10ak minuta da opuste sok. Za to vreme odvojiti kore ( ja uglavnom odvajam na 4 jednaka dela po 4-5 kora, zavisi koliko ih je u pakovanju ). U šolji za mleko pomešati zejtin i mlaku vodu u razmeri 2/3 zejtina i 1/3 vode. Kada su jabuke odstojale, rukama ocediti suvišan sok iz njih (taj isti sok nemojte bacati već ga popijte, zdravija varijanta nego kupovni!).
Pitu slažite na sledeći način: svaku koru podmažite mešavinom zejtina i vode i pospite sa malo šećera, a na svaku drugu i četvrtu stavite i jabuke, seckane orahe i cimet. Ako imate po 5 kora, stavljajte fil na treću i petu. Kada završite filovanje, zavijte u rolnu, i tako četiri puta. Rolne samo odozgo poprskajte sa malo vode, stavite u blago podmazan pleh i pecite 40ak min na 230-250 stepeni. Kada pita dobije zlatnožutu boju, gotova je. Ostavite je da se malo prohladi, isecite, pospite sa malo prah šećera i uživajte u ovoj poslastici po receptu moje nane :heart:
Prijatno!
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
I moja nana pravi ovakvu pitu od jabuka i ja je obozavam! I nanu i pitu 😉 :wub:
Zivele sve nane ovog sveta!!!!! :heart:
Deluje lako za pripremu, sto me posebno raduje :biggrin:
I jeste jednostavno, a veoma izdasno i sto je i najvaznije, ukusno 🙂
Rizik sa pitom od jabuka je da se pretera sa cimetom. Onda se ne oseca nista osim cimeta. A uglavnom ih tako prave u pekarama 🙁