Uz Kafu logo

Domaći tiramisu

Kafa kod kuće

Autor: Marina

tiramisuTirmaisu je divna, kremasta poslastica poreklom iz Italije. Veoma se jednostavno i brzo pravi pa je dobar izbor ukoliko treba brzo da napravite posluženje za goste. Evo naše verzije recepta:

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 4 vanilina šećera
  • 80 grama šećera u prahu
  • 500 grama krem sira (meni se najbolje pokazala kravica sitan sir u kantici sa čizkejkom na etiketi)
  • 0.5 l slatke pavlake (od mlečne masti, kravica je i ovde najbolji izbor)
  • 3 male kutije piškota
  • 2 kafene kašičice instant kafe
  • malo ruma, čokoladnog ili amareto likera
  • kakao prah za posipanje kolača

Priprema:

Umutite mikserom rashlađenu slatku pavlaku, da se dobije čvrst šlag. U to dodajte šećer u prahu, krem sir i mutite na maloj brzini da se lepo sjedini. Ova mešavina se koristi umesto maskarpone sira koji je sastojak u originalnom receptu. Za drugi deo fila umutite 4 belanca u čvrst sneg, zatim dodajte 4 vanilina šećera i žumanca i mutite još da se sve sjedini. Umućena jaja dodajte kašiku po kašiku u fil od sira i pavlake, muteći sve vreme na maloj brzini da se sve lepo sjedini.

Tečnost za umakanje piškota spremite na sledeći način:

Rastvorite instant kafu u toploj vodi, dodajte alkohol (moe i bez njega) i šećer po ukusu. Ako vam se čini da ova mešavina ima prejak ukus, slobodno je dodatno razredite hladnom vodom. Treba vam ukupno oko 200 ml tečnosti za umakanje piškota.

Piškote umačite kratko u rastvor kafe i ređajte u dublji pleh ili tepsiju. Tespija treba da bude tolika da jedna i po mala kutija piškota pokrije dno. Naređane piškote prelijte polovinom fila. Zatim naređajte još jedan sloj piškota i još jedan sloj fila. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se fil malo stegne i da piškote omekšaju. Pre sečenja i služenja kolač pospite tankim slojem kako praha.

Uživajte :happy:


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija