Uz Kafu logo

Trikovi za savršen izgled hrane na fotografijama

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Da li ste se nekada zapitali kako food blogerima polazi za rukom da uvek naprave besprekorne fotografije hrane?

Toliko su lepe i realne, da nedostaje samo miris pa da doživljaj bude potpun. Mislite da je za fotografisanje korišćena najbolja oprema i osvetljenje? Iznenadićete se kada čujete da je u najvećem broju slučajeva dovoljna samo kreativnost i snalažljivost onoga ko slika.

Obratite pažnju na redove koji slede, jer ćete shvatiti da i vaše fotografije hrane mogu biti izvanredne i primamljive.

Kako da slikate meso?

Šta god da slikate, zapamtite da je osvetljenje najvažnije. Bez obzira na to da li pravite selfi, slikate društvo, prirodu ili nešto u prosotriji, ako osvetljenje nije adekvatno, ne očekujte dobru fotografiju. Naravno, treba da vodite računa i o izboru i prilagođavanju radne ploče za kuhinje. Kada ne možete da je promenite, možete da je ulepšate za posebne trenutke. 🙂

Kada je u pitanju fotografisanje hrane, stručnjaci kažu da je meso najmanje fotogenično, zbog pukotina i neravnina.  Trik je u tome da pre nego što izvadite meso iz rerne pripremite sve što je neophodno za slikanje. Proverite i podesite ugao osvetljenja, organizujte detalje i pozadinu.

Meso je najbolje fotogafisati dok je sveže pečeno i tek izvađeno iz rerne.

Kada duže stoji, gubi svežinu i teksturu. Ukoliko ipak iz nekog razloga zakasnite, pre slikanja premažite meso nekim biljnim uljem ili poprskajte vodom. Ovo možete raditi i kada su u pitanju specijaliteti sa mlevenim mesom.

Ako želite fotografiju savršene piletine, trik je u tome da meso bude nedovoljno kuvano ili pečeno. Na taj način ćete postići onaj bujan i svež izgled koji viđate na fotografijama. Znate da pečena piletina ima običaj da se malo smežura i nabora pa na slikama neće izgledati primamljivo i ukusno. Izvucite iz rerne, slikajte pa vratite da završite pečenje.

U čemu je tajna savršenog doručka na fotografijama?

Kada u velikim kuvarima ili na društvenim mrežama pogledate fotografije palačinki, sve su savršene, a preliv i namazi prosto klize niz njih. Međutim, u realnosti se palačinke zalepe jedna za drugu, smežuraju i koliko god da su ukusne, ne izgledaju baš najlepše.

Da biste postigli savršeni efekat, pripremite kartonske krugove koje ćete stavljati između palačinki. Na taj način se one neće lepiti jedna na drugu, izgledaće sveže i ukusno na prvi pogled. Što se tiče sirupa koji elegantno klizi, verovali ili ne, profesionalci koriste motorno ulje, jer ga testo ne upija, a izgleda fantastično za slikanje.

Kako da činija žitarica sa mlekom izgleda ukusno?

Možda nećete verovati, ali profesionalci koriste lepak! Zato što održava žitarice, keks, orašaste plodove i voće na površini. Fotografije sa žitaricama koje delimično vire iz mleka mnogo su lepše nego one na kojima su slepljene i potonule.

Savršene pite i paste na slikama.

Trik za fotogenične i primamljive poslastice je da ih slikate sveže i tek izvađene iz rerne. Znate i sami da su tada najbaršunastije i najmirišljavije. Ovo se ne može osetiti na slici, ali može da inspiriše fotografe.
Pite i paste takođe možete premazati laganim uljem da bi izgledale lepše i ukusnije. Kada ih na slikama sečete, birajte najoštriji nož, a ako se desi da padne neka mrvica, ne opterećujte se, to deluje prirodno i privlačno.

Šta ako pite prave problem?

Da, pite povremeno mogu da zadaju poteškoće kada ih isečete, da izgledaju smežurano, čak i kada ste stavili dovoljnu količinu fila. Zato se potrudite da negde sa strane uvek ostavite još malo kuvanog fila kojim ćete popuniti praznine kada dođe vreme za slikanje. Vredi se potruditi zbog savršenih fotografija.

I za kraj – nazdravite sa stilom!

Ovde postoji više izazova: piće i posuda; da li je toplo ili hladno; kakve je teksture; da li je sa ledom iil mehurićima… O mnogo čemu treba razmišljati kada je u pitanju fotografisanje napitaka.
Ako planirate da slikate koktele u duginim bojama, pobrinite se da pre toga nabavite adekvatnu pozadinu.

Evo jedne zanimljivosti!

Verovali ili ne, da bi dobili savršenu penu na pivu, fotografi povremeno dodaju deteržent za sudove. Cilj je da dobiju ekstra penasti vrh. Ne zvuči ukusno, ali izgleda sjajno!

I samo još jedan trik! Kada fotografišete tople napitke, stavite iza njih krpu koju ste pre toga držali u vreloj vodi ili mikrotalasnoj pećnici. Dobićete poseban efekat pare i prijatnu atmosferu tokom slikanja.

Dakle, za sjajne fotografije hrane vredi žrtvovati ukus, po koju kapljicu ili zalogaj.

Koji su vaši trikovi za savršen izgled hrane na slikama?

P. S. Pogledajte Instagram profil Na Anin način – oduševićete se ne samo receptima, već i fotografijama!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija