Jagoda – kraljica voća!
Kafa kod kuće
Autor: Jovana
Maj mesec, sezona je krenula!
Crvene, velike, hladne… slatke, sočne… sa šlagom, sa čokoladom. Ne znam vama, ali meni je krenula voda na usta i zato prestajem da nabrajam, reći ću samo kraljica voća – jagoda!
Verujem da su retki oni koji ne vole jagode, što sveže, što u obliku sladoleda, što u kolačima. Za blagodet ukusa koji nam pružaju jagode, trebamo zahvaliti Luju XIV. Upravo za vreme njegove vladavine, u srednjem veku, prvi put je došlo do planskog uzgoja ovog crvenog voća. Vekovima kasnije dolazi do postepenog unapredjenja sadnje. Sama masovna proizvodnja naglo se povećava u toku XX veka, shodno razvoju tehnologije i otvaranju novih mogućnosti uzgoja.
Ova crvena voćka ( latinski-fragaria) iz porodice je ruža, raste nisko, u grmovima.
Kada cveta, dobija i na estetici, tj. njeni cvetovi deluju veoma dekorativno u vrtu ili bašti. Postoji oko desetak sorti jagode, a najskuplja i najcenjenija je tzv. seligra. Plod je veličine mandarine i teži oko 100g.
Zovu je još i voće zaljubljenih.
Prema legendi, nastale su od suza boginje Venere, boginje ljubavi i lepote. Sigurna sam da sve znate za dobitnu kombinaciju kada je u pitanju romantika = jagode sa šlagom+penušavi šampanjac i nema greške!
Pored toga što su jagode asocijacija za uživanciju po pitanju zaslađivanja, njihova nutritivna vrednost je na visokom nivou, tj. izuzetno su zdrave. Sadrže oko 80% vode i svega 30 kalorija (na 100g). Celulozu ne sadrže pa se veoma brzo vare.
Najviše sadrže vitamin C i nešto manje vitamina B, kao i beta-karotina koji je odličan antioksidans. Dobre su kod prevencije anemije, očuvanja srca i krvnih sudova, malokrvnosti, visokog krvnog pritiska.
Pored jagoda koje se planski uzgajaju, postoje i one “svojeglave” tj. divlje ili šumske.
One su nešto sitnijeg ploda, ali su bogatije gvožđem pa se posebno preporučuju kod malokrvnih osoba, dok se od lišća spravljaju čajevi izuzetne lekovitosti. U okviru dnevnog, voćnog obroka, preporučuje se oko 150g svežih jagoda koje sadrže 50 kalorija.
Za radoznale:
Prvi pisani dokument o jagodama javlja se 1454. godine.
Shakespeare je pisao o jagodi u svom Othellu.
Ne rastu u tropskim krajevima.
Voće je koje najranije sazreva u proleće.
Jedina vrsta voća koja seme nosi sa spoljne strane, a ne sa unutrašnje.
U Belgiji postoji Muzej jagoda!
Jagode su svakako višenamenske kada je u pitanju pripremanje hrane. Uz njihovu pomoć mogu se napraviti raznorazni slatkiši, filovi za torte, voćne salate, frapei, sokovi, slatko, džem…
Verujem da svaka od vas ima svoju omiljenu poslasticu u kojoj je jagoda glavna glumica!?! Evo mog:
Domaći voćni jogurt
- 300-350 g jagoda
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 ml mlečnog jogurta
- kašika meda
- malo narendane kore pomorandže
U blenderu usitniti jagode (ako imate, možete ubaciti i 50-ak g malina). Jogurt dobro izmešajte sa medom i vanilin šećerom i onda pomešajte sa voćem, a koru pomorandze dodajte po ukusu. Stavite u frižider da se dobro ohladi, servirajte po želji i mašti i uživajte… Osvežava, rashlađuje… Idealno za tople dane…
Prijatno!
To bi bio moj predlog, koji je vaš? Hajde da razmenimo iskustva dok je sezona u jeku!!! :biggrin:
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Volim jagode, mnjam, mnjam :biggrin:
Obozavam jagode! Ako zelite da izbelite zube trljajte ih jagodama. Ketrin Zita Dzons primenjuje ovaj recept i kaze da je delotvoran 😉 A recept za vocni jogurt cu definitivno da probam 😉
jao ne poznajem nikog ko ne voli jagode 🙂 :cheerful: volimmmm…i sve proizvode sa ukusom jagode:) cak sam i dzem pravila sa prokuvanim jagodama i dzem fix u kesici i extra 🙂 cak sam to mazala i na kolac 🙂 mmnjam
Upravo sam pojela jednu porciju ohladjenih jagoda sa slagom…mmmmm…
Veceras trening… :whistle:
MMMMMMM jagodeeee. Da li postoji neko ko ih ne voli? Ne smem ni da kazem koliko mogu “u cugu” da ih pojedem :blush:
Jao, isto i ja!!! Samo ruckaj i nikom ne pricaj… :silly: