Jedan stari Kuvar
Kafa kod kuće
Autor: Milena
Nedavno sam, sasvim slučajno, pronašla neki stari Kuvar bez korica, štampan posle Drugog svetskog rata, ne znam tačno koje godine. Već prvi citat bio mi je interesantan:
Najbolje knjige koje postoje su kuvari, većinu ostalih nije ni trebalo pisati. Šteta samo što su pisci kuvara obično nepoznati.
H. Ibzen
Predgovor je kratak, jasan i realan, što mi se veoma svidelo:
Kućni posao je težak, ali on je, kao i svaki drugi posao, dvostruko težak za onog ko ga obavlja bez imalo znanja i spremnosti. Istina, postoje domaćičke škole i kursevi na kojima se žene osposobljavaju za veliki poziv domaćice i majke; postoje i časopisi koji daju uputstva domaćicama, ali sve je to nedovoljno. Zato izdajemo ovaj naš Kuvar uvereni da će svakoj domaćici moći da pomogne.
Evo i nekih recepata, svi su pisani nekako neposredno, spontano i baš zbog toga su mi zanimljivi:
Slatko od ruža
Slatko od ruža pripremiti od nekalemljenih đulova. Praviti ga na ovaj način: jedan litar vode sipati u čistu šerpu, kad voda provri, dodati 60 grama očišćenih majskih ruža i ruže kuvati u void četvrt sata. Neka ne plaši domaćicu što će voda biti zelena.
U istu vodu dodati kilogram šećera i odmah iscediti jedan limun. Voda će se pretvoriti u rubinsku boju, a kad bude gustina dovoljna, skinuti slatko s vatre, skinuti penu, pokriti mokrom salvetom pa sutradan sipati u čiste tegle, povezati celofanom i ostaviti.
Posna pogača
Kilogram oštrog brašna prosejati u vangli za mešenje. Dodati 20g kvasca, jednu šoljicu ulja i malo soli pa sve to zamesiti sa mlakom vodom i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od ruku.
Testo ne sme biti nimekano ni suviše tvrdo. Pleh namazati uljem, staviti u njega testo pa ga pustiti da kisne 10 minuta na toplom mestu. Ukislo testo izbosti viljuškom na više mesta da se kora ne bi potklobučila. Staviti pleh s pogačom u dobro zagrejanu rernu da bi korica pogače bila rumeno ispečena. Kad kora porumeni, pokriti je tabakom čiste hartije da se skroz pogača dobro propeče.
Dragičina torta
Koliko teže 5 jaja, toliko izmeriti sitna šećera; koliko teže 4 jaja, tolio odmeriti brašna, a koliko teže 2 jajetam toliko odmeriti masla. Praviti tortu ovako: 5 žumanaca dobro izmešati sa odmerenim maslom, zatim dodati odmereni šećer, dobro ga izmešati pa najzad dodati odmereno brašno. Od pola limuna istrugati koru i tvrdo ulupati sneg od 5 belanaca. Peći na tihoj vatri, Kad je testo pečeno, pleh izvrnuti, hartiju polako skinuti s testa i zatim seći testo.
Osim recepata, u Kuvaru su i saveti domaćicama, a najinteresantniji mi je bio:
Da zaustavite štucanje oberučke uhvatite stolicu za naslon, pa je izdignite i držite nekoliko časaka vodoravno, u visini očiju. Štucanje će prestati.
Možete i ovako: zapušite potpuno nozdrve pa nedahnilice ispijte pola čaše sveže vode.
Ima u ovom Kuvaru još mnogo zanimljivih recepata i saveta. Satima sam bila zaokupljena čitajući neke nasumice izabrane recepte i uživajući u jasnom načinu izražavanja, bez mnogo ubeđivanja i filozofiranja.
Na kraju, nađoh u knjizi detelinu sa četiri lista. Baš sam se obradovala! Ne znam da li ona donosi sreću, ali dovoljno je i kada se radujete, a to je jedan bitan deo sreće! 😉
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Sjajno :))