Verovali ili ne, napravila sam 3 jela od 850g mlevene junetine
Kafa kod kuće
Autor: Milena
Važna napomena: Ovaj tekst nije bajka i ne radi se o kuvanju koje traje nekoliko sati. Bilo mi je potrebno malo kreativnosti i četrdesetak minuta u kuhinji za 3 i po jela od 850g junetine. O čemu se radi, saznaćete u nastavku.
Pre nego što pređem na konkretnu priču o kuvanju, samo da napomenem da nas u porodici ima četvoro. Tu smo suprug i ja, ćerka koja uskoro puni 7 godina i beba od 10 meseci. Ovde leži tajna onog “i po” jela, jer sam tokom kuvanja uspela da pripremim nešto i za bebu.
Sve je počelo od toga da smo u brzini i bez razmišljanja u zamrzivač ubacili pakovanje od 850g mlevene junetine. Obično smo prilično praktični i trudimo se da takva pakovanja mesa razvrstamo u kese i podelimo za otprilike dva kuvanja.
Ovoga puta se to nije desilo i ja sam uveče izvukla to pakovanje i pitala sam se šta mogu da spremim, a da nam traje dva dana ili da imamo za nekoliko obroka. I da pritom nije musaka, punjena paprika, sarma ili neke čorbaste ćufte.
I evo čega sam se sve setila:
Domaće juneće pljeskavice
Odvojila sam oko 450g junetine i zatim ubacila sledeće sastojke:
- jednu rendanu glavicu crnog luka,
- malo belog luka u prahu,
- začin C po ukusu,
- malo bibera,
- oko 100g prezli
- oko 100ml kisele vode (ili po potrebi).
Ovu smesu stavila sam u frižider oko pola sata, da se sastojci sjedine. Od nje sam zatim oblikovala nešto između pljeskavica i ćuftica i pekla ih u AirFryer-u dvanaest minuta na 200 stepeni.
O svom iskustvu sa AirFryer fritezom planiram da vam pišem u nekom od narednih tekstova.
Jednostavan bolonjeze sos
Klasika je uvek dobar izbor pa sam odlučila da napavim bolonjeze sos i da ga sačuvam za sutradan ili da ga eventualno zamrznem pa iskoristim za neki drugi ručak.
Uglavnom, propržila sam glavicu crnog luka i ubacila skoro ceo ostatak junećeg mlevenog mesa (da, dobro ste pročitali). Odvojila sam otprilike jednu ćufticu mesa, da bih pripremila nešto za bebu.
Dok se meso dinstalo, ubacila sam malo biljnog začina, ali ne previše, pošto sam znala da ću do kraja kuvanja dodavati još malo soli.
E, sad stupa na scenu ona kreativnost u kuhinji :).
Prepolovila sam smesu sa dinstanim crnim lukom i mesom. U deo koji je ostao na ringli dodala sam sos od paradajza, malo origana i soli i ostavila da se krčka na tihoj vatri. To je značilo da je bolonjeze sos gotov. Šta sam uradila sa onim ostatkom mesa, saznaćete odmah.
Pitice sa junetinom i jogurtom
Dok se meso koje sam odvojila hladilo, ja sam u dubljoj posudi umutila jedno jaje, i jednu čašu jogurta. Ubacila sam zatim ono prodinstano meso sa lukom i sve lepo promešala. Dobila sam prilično retku smesu koju (normalno) nije bilo moguće peći. Zato sam uzela tri heljdine kore, raskomadala ih na rezance i pomešala sam umućenom smesom. Dodala sam pola kašičice praška za pecivo i sve lepo sjedinila.
Da bih bila sigurna da će se sve ispeći dobro, podelila sam smesu u silikonske modle za mafine, tako što sam se trudila da podjednako ubacujem kore, meso i tečni deo mešavine.
Bilo je dovoljno da se peče 20 minuta na 200 stepeni.
Pitice sa junetinom za bebu
I na kraju nešto posebno, za najmlađu članicu porodice.
Prodinstala sam odvojeni deo mlevene junetine na tiganju koji je bio malo podmazan hladnoceđenim suncokretovim uljem. Junetina je sama pustila malo masnoće i vode pa je smesa bila zgodna da se pomeša sa pola čaše kiselog mleka. U tu smesu ubacila sam jednu iscepkanu heljidnu koru, napravila pitica-mafine i ispekla ih kao prethodne.
Uz pljeskavice smo dodali salatu i malo sira.
Mafine sa junetinom starija ćerka jela je za večeru, a mi za doručak. Mlađa se oduševila ukusom svojih mafina i tražila još.
Bolonjeze sos smazali smo sutradan, neki uz testeninu, neki uz barene tikvice.
I to je to! Moguće je napraviti nešto lepo uz dobru volju i malo mašte.
Ako i vama polazi za rukom da nekada budete ekonimične i kreativne u kuhinji, podelite sa mnom svoje recepte i male kulinarske tajne. Želim da isprobam sve što je dobro i praktično. 🙂
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija