Uz Kafu logo

Kako da što lakše uredite svoj stambeni prostor

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Pravilno uređen prostor može da unapredi funkcionalnost svakog doma i istovremeno stvori prijatan ambijent za sve članove porodice. Bez obzira na to da li želite da svom stambenom prostoru date potpuno novi izgled ili se tek useljavate i opremate dom, vrlo je važno biti pažljiv prilikom odabira nameštaja i ne donositi odluke dok ne razmislite o svakom detalju. 

Svaka prostorija u vašem domu zahteva drugačiji tip nameštaja. Odluke donesite u odnosu na svoje potrebe i način života. Imajte na umu sopstveni životni stil: kakav vam je prostor potreban, da li često imate goste, planirate da nabavite kućnog ljubimca? Sve ovo i još mnogo toga uticaće na opremanje doma i stvaranje atmosfere za uživanje.

Odaberite odgovarajući nameštaj

Prilikom odabira nameštaja vodite računa o veličini prostorija. Veliki komadi nameštaja mogu vizuelno smanjiti prostor. Ako stavite previše nameštaja, to može otežati kretanje kroz prostoriju i učiniti je manje funkcionalnom. Dobro organizovan prostor doprinosi lakom održavanju urednosti prostorije. Iz ovog razloga odabir polica i ormara je jako bitan. U policama možete organizovati knjige i dekorativne elemente, dok će zatvoreni ormari omogućiti skrivanje stvari koje ne želite da budu vidljive u prostoriji. Uvek je dobro investirati u kvalitet i na to posebno obratiti pažnju. Izazov kada je uređenje u pitanju uvek predstavlja stambeni prostor manje kvadrature. Ovakav prostor treba urediti tako da bude funkcionalan, a nikako prenatrpan nepotrebnim elementima nameštaja. Ne postoji univerzalni način za uređenje prostora, sve zavisi od vaših želja i potreba, a inspiraciju i ideje za odabir nameštaja možete pronaći svuda, pa čak i prilikom posete nekih javnih mesta ili tokom opuštene šetnje.

Obratite pažnju na raspored nameštaja

U stvaranju funcionalne i estetski privlačne prostorije, ključnu ulogu ima pravilan raspored nameštaja. Ako nameštaj postavimo na odgovarajuće mesto sve će delovati prostranije. Kako biste prostor iskoristili maksimalno, obavezno treba obratiti pažnju na raspored prozora i vrata u prostoriji koju uređujemo. Sobna vrata i njihov položaj, kao i mesto na kojem se nalaze prozori, diktiraju raspored nameštaja. Vrata imaju ulogu da pregrađuju unutrašnji prostor, pa ukoliko ih menjate prilikom sređivanja prostora, vrlo je bitno da obratite pažnju na njihov kvalitet. Ovo podrazumeva da pažljivo birate materijale od kojih su prozori i vrata jer je potrebno da pruže dobru zvučnu izolaciju.

Birajte odgovarajuću rasvetu i unesite toplinu u prostor

Za stvaranje funkcionalne i prijatne atmosfere vrlo je bitno odgovarajuće osvetljenje. Važno je koristiti sijalice sa toplijim nijansama svetlosti i iskoristiti prirodnu svetlost na pravi način. Centralni luster uvek pruža opšte osvetljenje, dok podne i zidne lampe pomažu stvaranju boljeg ambijenta. Tepisi i tekstil doprinose vizuelnoj privlačnosti a istovremeno unose toplinu. Razni jastuci, prekrivači i zavese mogu dodati malo elegancije u prostor. Izborom detalja koji odražavaju vaš stil, stvarate prostor u kojem ćete se osećati prijatno. Dodavanje fotografija, suvenira i predmeta koji imaju neku sentimentalnu vrednost, vaš stambeni prostor imaće energiju koju i sami emitujete.

Obratite pažnju na boje

Pažljivo birajte boje i materijale koji će biti zastupljeni u vašem domu. Uvek krenite od boje zidova jer će oni odrediti izgled čitavog prostora. Ako se pitate šta je to što dodatno može da unese svežinu i svetlost u prostorije, to je svakako boja plafona. Iz ovog razloga bilo bi dobro birati svetlije tonove za plafon, a svoj lični pečat možete dati biranjem smelijih boja za zidove ili odgovarajućim tapetama. Vrlo bitno je da izaberete podove koji će se uklopiti u stil čitavog prostora, vodeći računa o njihovom kvalitetu.

Urediti svoj stambeni prostor na najbolji mogući način nije baš lako. Desi se da nam ponestane inspiracije i ideja za ovakav projekat, zato uvek možemo potražiti savete stručnjaka, ali je ipak na nama da donesemo konačne odluke. Kada se sav posao privede kraju, bitno je da budemo zadovoljni, da naša oaza mira bude baš onakva kako smo i zamislili.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija