fbpx

Uz Kafu logo

Kolač sa makom

Kafa kod kuće

Autor: Ana Petrović

Nedavno sam se setila jednog divnog kolača iz detinjstva.
Zamislite, nije ga spremala ni moja mama, ni moja baka, a nije ni iz neke stare beležnice požutelih listova. To je kolač koji vezujem za detinjstvo, za isto društvo iz vrtića i osnovne škole. Za period kada smo prolazili nešto prvi put i delili nešto što drugome nismo smeli ni da kažemo, smejali se istim stvarima, a danas kada se čujemo, sećamo se istih tih zajedničkih uspomena.
Retko ko je tada, a da ne govorim danas, voleo i znao da nešto skuva. Slavica jeste. Možda zato što je u društvu jedina bila bucka, ali su se prve slatke kafe i kolači probali kod nje.  

Danas vam prenosim recept jednog divnog kolača sa makom. Drago mi je da se dopada i mojoj deci, a toliko je lagan za pripremu da će ga moja ćerka od sada sama spremati.

KOLAČ sa MAKOM BEZ JAJA

Potrebni sastojci:
150g šećera
150g prosejanog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100g mlevenog maka
160ml mleka 
100ml ulja

Potrebni sastojci za sirup:
4 sk šećera
5 sk vode

Potrebno za glazuru:
5 sk ulja
100 g čikolade za kuvanje

U jednoj posudi pomešati posebno suve sastojke, u drugoj mokre, a onda sve sjediniti. 

Pripremiti kalup za pečenje dimenzija 10/31/8 i obložite ga papirom. Sipajte pripremljenu smesu u posudu u kojoj ćete peći.
Pecite na 200 stepeni 30 minuta. 

Pripremite sirup tako što ćete šećer i vodu zagrejati do ključanja.
Kada se kolač ispeče, preliti ga sirupom tako što ćete sipati kašičicu po kašičicu vrućeg sirupa na vruć kokač.

Kada se kolač ohladi, preliti ga glazurom napravljenom od otopljene čokolade i ulja. 
Napomena: ako ste odmah odlučili da pravite duplu meru, odgovaraće vam tepsija 28-30 cm.

Prijatno!


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana