Uz Kafu logo

Korisni saveti za zalivanje biljaka

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Bez obzira na to da li imate veliko i prostrano dvorište puno zelenila ili raspolažete skromnom terasom na kojoj gajite sveće, svakoj biljci je potrebno redovno zalivanje. Bez dovoljno vode i svetlosti, vaše biljke ne bi izdržale dugo i zbog toga im se treba jednako posvetiti, bilo da se radi o čitavoj bašti ili samo jednoj saksiji. 

Zalivanje i redovno održavanje zelenila u kući ili napolju izgleda jednostavno. Međutim, u ovom tekstu ćete shvatiti da možda neke stvari još uvek niste znali ili ste ih radili na pogrešan način. 

Iskusni baštovani kažu da ne treba voditi računa samo o tome kada zalivate biljke, već i kako to radite, čime i u koje doba dana. 

Da bi vam sve bilo jasnije, predlažemo da pročitate nastavak teksta i usvojite neke od korisnih saveta koje smo zabeležili za sve ljubitelje biljaka. 

Zalivanje od ranog jutra

Biljke koje su na otvorenom zalivajte što ranije. Eto dobrog razloga da se budite rano i iskoristite najbolji deo dana. Čim ustanete, čak i pre svoje kafe, prvo zalijte svoje biljke, dajte im dovoljno vode pa nastavite sa svojom jutarnjom rutinom. Ujutru je zemlja u kojoj rastu biljke i dalje hladna pa voda ima najveću šansu da se spusti do samog korena, pre nego što zbog sunca ispari. 

Rano jutarnje zalivanje znači da će vaše biljke do kraja dana imati dovoljno vode da izdrže velike vrućine koje ih očekuju. Čak i ako je vrh zemlje suv na dodir, budite sigurni da one nisu žedne, jer ste uspeli da ih zalijete rano ujutru i sada imaju dovoljno zaliha vode. 

Veća doza vode nekada je dobro rešenje

Svojim biljke možete da zalivate ređe, ali u većim količinama, osim ako ne postoji posebno pravilo u odgajanju neke od njih. Slobodno sipajte toliko vode da natopi tlo i da se vidi na vrhu. Na ovaj način će korenje biti podstaknuto da putuje dalje kroz zemlju kako bi pronašlo vodu. Korenov stistem postaće jači tokom vremena, a vaše biljke bujnije i zelenije. 

Ovo je odlično rešenje ako negde putujete na samo nekoliko dana pa ne biste da opterećujete komšije da vam zalivaju biljke. Bez obzira na to da li vaše biljke rastu na terasi ili u bašti, dajte im veću količinu vode i videćete da ste učinili nešto dobro za njih. 

Savladajte pravilnu tehniku zalivanja 

Za zalivanje biljaka u bašti neko koristi kantu ili baštenska creva, dok se za biljke na terasi uglavnom upotrebljavaju manje posude koje ne zauzimaju mnogo prostora. Šta god da je vaš izbor, važno je da vam je praktično, ali takođe je bitno i na koji način koristite taj predmet za zalivanje. 

Potrudite se da što više pomerate kantu ili crevo, kako bi voda jednako nahranila sve delove biljaka. Isporuka vode na samo jedno mesto može da uspori rast drugih korenskih sistema, jer oni neće biti u stanju da apsorbuju hranljive materije iz zemlje. Dakle, obavezno malo pokrenite kantu ili crevo dok zalivate biljke. 

Ne oslanjajte se na kišu 

Priroda jeste vaš saveznik u uzgajanju i bujanju biljaka, ali to ne znači da je uvek poslušna i da će uraditi ono što je vama u određenom trenutku potrebno. Ako ste zaboravili da zalijete biljke ili tražite izgovor, jer nemate dovoljno vremena i volje, ne očekujte da će pasti kiša. Ovo posebno važi za one koji biljke uzgajaju na terasi, jer kiša neće nakvasiti sve vaše biljke. Samo vi možete da im date dovoljno vode. 

Šalu na stranu, biljke zaista mogu da izdrže i do nekoliko nedelja bez vode. Ako ste zaboravili da ih zalijete, a niste kod kuće, neće se desiti nešto strašno. Ali to ne znači da će kiša koja evetualno padne uspeti da vašim biljkama da dovoljno vode. Samo vi možete da procenite da li su biljke podmirene i bezbedne kada je voda u pitanju i zato budite dovoljno odgovorni za njihov rast i bujanje. 

Obratite pažnju na veličinu saksije 

Zemlja u saksijama se brže isušuje od one u bašti. Što je saksija manja, veća je verovatnoća da će zemlja ubrzo biti potpuno suva. Zato obratite posebnu pažnju na biljke koje rastu u malim saksijama i konstantno su izložene suncu. Češće zalivanje za njih je jedino rešenje kako bi nastavile da rastu i pokazuju svoje listove u pravom svetlu. 

Nadamo se da su vam ovi saveti za zalivanje biljaka bili korisni i da ćete od sada mudrije i sa više pažnje zalivati svoje zeleno okruženje. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija