Uz Kafu logo

LP Duo i svetski dan muzike

Razonoda

Autor: Lavanda

LP Duo koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, ponovo nastupa u Beogradu i to u petak 21 Juna, povodom obeležavanja svetskog dana muzike. Koncert počinje u 20.30 časova i to na otvorenom, ispred UK Parobrod, na raskrsnici Ulica Kapetan Mišine i Gospodar Jevremove.

Sonja i Andrija će izvesti najpopularnije i najizvođenije delo Holandskog kompozitora Simeona Ten Holta, „Canto Ostinato” za 2 klavira. Ovo delo je poznato po tome što daje izvođaču veliku slobodu u odabiru instrumenata, trajanju i formi. Autor naglašava da je “Canto Ostinato” vrsta “genetskog koda”, a kritika i publika smatraju ovo delo romantično-minimalnom muzikom, koja izaziva izuzetno snažne emotivne reakcije.

O tome koliko je ovo delo popularno u Holandiji i na koji način je uticalo na veliki broj najšire publike, izazivajući pozitivne promene u životima ljudi različitih zanimanja, govori i istoimeni film koje će biti emitovan takođe 21 Juna u 19h, neposredno pre  početka koncerta.

LP Duo su u Aprilu ove godine nastupili na festivalu „Canto Ostinato XXL“ u Amsterdamu, na poziv fondacije Simeona Ten Holta a povodom 90 godina od rođenja kompozitora. Koliko je kompozicija „Canto Ostinato“ važna i popularna u Holandiji govori i podatak da su svih 10 koncerata za vreme festivala bili rasprodati.

Beogradski koncert i projekcija filma, realizovani su u saradnji UK Parobroda, Holandske Ambasade u Beogradu, Festivala 7 Veličanstvenih, Piano Land-a, Pozorišta Boško Buha i Centra za Novu Umetnost – CENU.

LP Duo je jedan od najuspešnijih kamernih ansambala u ovom delu Evrope. Osnovali su ga pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović 2004. godine. Oni su završili osnovne studije klavira i postdiplomske studije klavirskog dua na FMU u Beogradu, a zatim master i Konzertexamen studije klavirskog dua na Visokoj Školi za Muziku i Pozorište u Roštoku u klasi Prof. Hans-Petera i Folkera Štencla.

Dobitnici su više od 30 nagrada na Internacionalnim takmičenjima i održali su veliki broj koncerata širom Evrope i u Americi. Laureati su takmičenja u Rimu i Krakovu, dobitnici nagrada Grada Beograda i Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolje mlade umetnike kao i „Bruno Fraj Štiftung“ nagrade za najbolje mlade umetnike koju dodeljuje Landesakademija Osenhausen iz Nemačke. U 2008-oj godini, proglašeni su jednim od 8 najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju klavirskih dua u Majamiju, Florida.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

,,Poznanstvo” sa Milenom Pavlović Barili

Pre nekoliko godina obeležen je jubilej stogodišnjice rođenja naše velike ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sve o vitaminima i mineralima – Vitaminologija, giveaway

 Knjiga “Vitaminologija”  je prva i jedina knjiga na srpskom jeziku iz ...

Autor: uzkafu