Uz Kafu logo

Posuđe koje bi svaka dobro opremljena kuhinja trebala da ima

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Za izuzetne kulinarske poduhvate, ali i svakodnevno pripremanje obroka jedna kuhinja mora biti adekvatno opremljena. To podrazumeva kupovinu višenamenskog posuđa koje će pomoći u pripremi i konzumiranju obroka. Višenamensko posuđe je praktično jer znatno olakšava rad u kuhinji, a i pruža bezbroj mogućnosti za pripremu kulinarskih užitaka.
Evo koje bi posuđe trebalo da se nađe na vašoj listi, ukoliko želite da vaša kuhinja bude u potpunosti opremljena.

Šerpe različitih veličina – za istovremeno kuvanje više jela

Ukoliko želite da pripremite rižoto sa povrćem, dok u jednoj šerpi kuvate pirinač u drugoj možete kuvati povrće, i na taj način ćete uštedeti vreme za prirpemu obroka. Upravo zato se šerpe različitih veličina na listi posuđa koje svaka dobro opremljena kuhinja mora da ima. 

S obzirom da za svako jelo proizvoljno određujete količinu, i da će vam nekada biti potrebno da pripremite obrok za dve osobe, a nekada ćete orgnizovati porodični ručak, šerpe različitih veličina će vam dati mogućnost da raspodelite njihovu upotrebu shodno količini jela koje pripremate.

Iskusne domaćice obično imaju svoju omiljenu šerpu za pripremu određenog jela, pa šerpe i upotrebljavaju u odnosu na to šta pripremaju – dakle, supa je ukusna samo ako je spremna iz posebne šerpe namenjene za to. Činjenica je da neke šerpe zaista mogu biti prilagođene pripremi određenih jela, a tada je reč o namenskim šerpama. 

Kvalitetan tiganj – za svakodnevnu upotrebu

Bilo da želite da pripremite jaje na oko za doručak, da propržite luk, ili pripremite palačinke i obradujete svoje najmilije, kvalitetan tiganj će vam sigurno zatrebati. Tiganji mogu imati različitu dubinu i veličinu, i svaki od njih ima svoju upotrebu. Najbolje bi bilo da, kao i za šerpe, imate različite veličine tiganja u kojima ćete pripremati određena jela.

Međutim, tiganji mogu biti i višenamenski, pa je tako jedan kvalitetan tiganj bolja investicija od seta tiganja manjeg kvaliteta. Dobar tiganj je onaj sa kvalitetnim dnom, obično debiljim, gde se toplota ravnomerno raspoređuje, i gde hrana nema tendenciju da zagori. 

Set noževa i daska za sečenje – za vešto obrađivanje namirnica

Ono po čemu se izdvaja jedna izuzetno opremljena kuhinja od ostalih jeste set noževa u kom svaki nož ima svoju namenu, kao i neophodna daska za sečenje adekvatne veličine. Ne morate biti Džejmi Oliver kako biste imali noževe različitih veličina, od kojih ćete jedan koristiti za povrće, a drugi za meso. Takođe, upotreba daske za sečenje je ne samo praktična, već često i neophodna kako biste pripremili namirnice za određena jela. 

Činjenica je da mnogo toga možete iseći i jednim nožem, ali ovde je reč o posuđu koje će znatno olakšati vašu svakodnevnu pripremu jela. 

Tepsija i vatrostalna posuda – za pripremu različitih jela iz rerne

Verujemo da će se svi ukućani obradovati vrućoj piti za večeru, a da su piletina i krompirići mnogima omiljeni ručak. Za pripremu izvanredne pite biće vam potrebna tepsija, dok piletina i kropirići imaju izuzetan ukus kada ih pripremite u vatrostalnoj posudi. 

Jela iz rerne ne moraju biti samo slana, pa tako će vam za mnoge kolače biti potrebna nešto dublja tepsija, ili vatrostalna posuda. S obzirom da govorimo o višenamenskom posuđu, nije zgoreg spomenuti da vatrostalna posuda može da se koristi i kao posuda u kojoj ćete pripremiti određeno jelo a nakon toga ga staviti u fržider da očvrsne. 

Primer za to su kolači sa više različitih slojeva koje je potrebno naslagati, a nakon toga ostaviti da se stegnu kako bi slojevi kolača postali kompaktni.

Činije i činijice – za priremu i aranžiranje hrane 

Verovatno ste obratili pažnju kako profesionalni kuvari odvajaju sve sastojke u manje činije pre same pripreme jela, i dok mnogi misle da je jedina svrha toga da se sastojci bolje vide na kameri prilikom snimanja emisije, činjenica je da je jela koja imaju veći broj sastojaka lakše pripremiti onda kada sastojke odvojite i rasporedite. Zato su činijice izuzetno praktične.

S druge strane, u velikim činijama možete pripremati različita jela, ili smese za određena jela. Takođe, poslužiće vam i za pripremu salata, a služe i da aranžirate određena jela u njima. Ovakve činije mogu biti keramičke, staklene ili plastične u odnosu na to za šta su vam potrebne.

Na ovu listu možemo dodati i različite setove tanjira, čaša, šolji, kao i escajg, ali ostavljamo vama da razmislite o finesama. Posuđe koje smo mi naveli će vam značajno olakšati svakodnevnu pripremu hrane, uštedeće vam vreme, a neke će inspirisati i za pripremu jedinstvenih kulinarskih specijaliteta.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan Vukovic
Dejan Vukovic
1 godina ranije

Obozavam dobro posudje jer volim da kuvam i to radim svakodnevno. Nikada mi to nije bila obaveza vec uzivancija. Zato i volim da probam nove recepte u tek kupljeno posudje idila na akciji vrlo povoljno. Milina je kuvati u lepom i kvalitetnom posudju jer je jelo vrlo ukusno i zdravo.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija