Uz Kafu logo

Povrće koje možete kupiti jednom, a imati uvek!

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Mnogi imaju naviku i zadovoljstvo da začinsko bilje gaje u kući. Priznaćete da je lep je osećaj kada tokom kuvanja zatreba malo peršuna ili bosiljka pa samo otkinete nekoliko listova sa biljke koja raste u saksiji na dohvat ruke. Na sajtu uzkafu.rs možete pronaći nekoliko izuzetno korisnih tekstova o uzgajanju začinskog bilja. Ukoliko ste tek početnik. pre nego što se prepustite ovom uživanju, pročitajte savete koje smo pripremil za vas. Uštedećete mnogo vremena i truda tokom nege začinskog bilja. 

Ali kako bi bilo da u stanu gajite još korisnih biljaka? 

Zamislite da na dohvat ruke imate šargarepu, celer, mladi luk Da li je to moguće? Sigurno se nije jednom desilo da je za bolji ukus čorbice potrebno samo malo belog luka ili celera kojih kao za maler nema, a marketi su već zatvoreni. Upravo zbog takvih situacija objavljujemo ovaj tekst. Saznaćete da možete imati pri ruci neko lepo u važno povrće, koje nije samo začinsko bilje. 

Za početak, pokušajte da nakon sledećeg povratka sa pijace ili iz prodavnice odvojite neke sveže komadiće povrća. Zatim isplanirajte gde ćete napraviti svoju mini-baštu koju ćete rado pokazivati ukućanima i prijateljima. Potrebno vam je mesto sa mnogo svetlosti, najbolje je da to bude prozor ili terasa. Obezbedite prostor na kome ćete držati posude sa opvrćem, a pošto će one biti pune vode, pronađite komad lepe silikonske mušeme koju ćete staviti ispod posuda. 

Šta sve možete da uzgajate?

Iskoristite koren svežeg mladog crnog luka i dobićete nove izdanke. Stavite ga u staklenu posudu sa vodom i držite na dobro osvetljenom mestu.  Verovali ili ne, za manje od petnaestak dana imaćete sveže “repove” luka koje možete seckati i koristiti za kuvanje.

Postupak je sličan i sa belim lukom – nekoliko čenova sa resicama korena, staklena posuda, osvetljeno mesto i malo strpljenja. Pored toga što ćete se zabaviti gledajući kako beli luk napreduje, imaćete ga u rezervi kad god vam zatreba za salatu ili čorbicu.

Šta je sa šargarepom koju smo pomenuli na početku teksta? Naravno da ne možete u vodi gajiti koren šargarepe, ali moguće je da u kući imate njen list koji se često koristi u salatama i supama. Uostalom, ako ga do sada niste koristili, možete da počnete. Samo ostavite vrhove sveže šargarepe, zatim ih stavite u posudu sa malo vode, držite ih na osvetljenom mestu i sačekajte da se pojave prvi zeleni listići.

Celer je moguće gajiti u kući. 

Sačuvajte ostatke svežeg celera tako što ćete odstraniti beli koren, ali ne i deo gde se spajaju listovi. Stavite ga u plitku činiju sa vodom i držite na osvetljenom mestu. Otprilike za desetak dana moći ćete da sveže zelene listiće celera koristite kao mirišljavi začin.

Đumbir raste na terasi. 

Kada kupujete koren đumbira, potrudite se da pronađete delove koji na sebi imaju male pupoljke, izgledaju kao čvorići. Sigurno ćete ih pronaći. Zatim napunite saksiju zemljom otprilike do polovine. Delove sa pupoljcima odsecite od ostatka korena i zabodite u zemlju. Vodite računa da jedan deo korena viri iz zemlje, ali da pupoljak ostane u njoj. Otprilike dve nedelje treba korenu đumbira da proklija i pusti listove, a za manje od dva meseca stabljika može da dođe i do plafona. Koren đumbira se u zemlji razmnožava, daje mlade i sveže izdanke, tako da ćete ga imati tokom cele godine. 

Ima još mnogo biljaka koje se koriste u ishrani a mogu da rastu u posudi sa vodom čak i u stanovima bez terase. Potrebno je malo dobre volje i strpljenja da svakodnevni poslovi u kuhinji ponovo postanu zanimljivi i izazovni.

Ako se odlučite za ovaj novi hobi možda nećete moći da obezbedite veliku količinu povrća koja će zadovoljiti celu porodicu, ali priznajte da ima posebne draži i ponosa kada u kuvanju koristite nešto što raste baš u vašoj kući.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija