fbpx

Uz Kafu logo

Prirodni sokovi iz kućne radinosti

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Osim što osvežavaju, napici od sveže ceđenih plodova oslobađaju organizam od toksina.

Jačaju imunitet, vraćaju energiju, pomažu u slučaju prehlade, otklanjaju kašalj…

Odavno je poznato da su sokovi ukusni i da donose osveženje. Međutim, ovi blagotvorni napici pomažu i u slučaju zdravstvenih tegoba: potrebno je samo da se odlučite kojih tegoba  želite da se rešite.


Izbacivanje toksina

Unošenje prirodnih i kvalitetnih sokova pomaže organizmu da se oslobodi od toksičnh materija koje slabe imunitet i povećavaju rizik od pojave različitih bolesti. Sveži, gusti napici pospešuju varenje i oslobađaju organizam od otrova. Naime, u njihovom sastavu se nalazi dovoljna količina vlakana koja ne samo da olakšavaju „putovanje“ hrane kroz creva, već kao sunđer apsrobuju posebne materije – fitoncide, prirodnu varijantu antibiotika (sa mnogo harmoničnijim dejstvom), koji sprečavaju rast štetne mikroflore creva i disbakteriozu, štiteći organizam od procesa fermentacije u crevima i pojave toksičnih materija.

U prilici smo da se svakodnevno susrećemo sa reklamama koje oduzimaju dah i natpisima 100% priridno.

Da li je uvak baš tako?

Moj izbor uvek, pogotovo sad jer imam malu bebu, su sokovi iz kućne radinosti jer znam šta sam stavila u njih odmjere šećera i vode, vrsta voća i povrća itd. Prikazaću nekoliko jednostavnih i lakih za spremanje upravo takvih – zdravih i prirodnih sokova.

sok od cvekleSOK OD CVEKLE

  • 1 kg cvekle
  • 1 kg limuna
  • 1/2 kg šargarepe

Oguliti cveklu i šargarepu, a limun samo dobro oprati – iseckati i samleti na blender (ili ako nemate blender može mašina za meso). Nasuti 3 litra vode i ostaviti 24 časa da stoji. Sutra procediti i dodati 3 limuntosa (ja dodajem i manje) i 3 vanilin šećera. Koliko ima tečnosti toliko staviti šećera (može i manje 😉 ) dobro izmešati i nasuti u flaše.

 

 

sok od sargarepeSOK OD ŠARGAREPE I JABUKE

  • 1 kg šargarepe
  • 2,5 kg jabuka
  • voda

Kilogram šargarepe očistiti i skuvati u 1l vode. Očistiti i jabuke iseckati na kriške i skuvati u 1l vode. Sve zajedno izmiksati u blenderu. U veliku šerpu sipati 8l vode, 1kg šećera i smesu od šargarepe i jabuka. Kuvati dok ne provri, a onda dodati i 3 kesice limuntosa (može i manje). Promešati i ostaviti da odstoji jedan dan, zatim sipatu u flaše.

 

 

 

 

 

zovaSOK OD ZOVE

  • 40 cvetova zove
  • 150 gr limuntosa
  • 4l vode
  • 4kg šećera

Cvetove zove, vodu i limuntos potopiti i ostaviti 24h da stoji. Nakon toga procediti kroz gazu pa dodati šećer. Ostaviti da stoji još 24h uz povremeno mešanje. Sipati u flaše i dobro zatvoriti.

Koje vi sokove najviše volite? Domaće ili kupovne? Sirupe, bistre ili kašaste? Da li vi pravite nešto slično?!


Pretplati me
Obavesti o
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Administrator
10 godine ranije

Da li se ovi sokovi rastvaraju u vodi prilikom konzumacije, ili se piju tako kako su pripremljani. Deluje mi kao da ima dosta secera, pa zato pitam :whistle:
Najvise mi se svidja cok od cvekle i limuna. :wub:

Lavanda
Urednik
10 godine ranije
Reply to  Marija

Moja tetka je spremala ovaj od zove. Mmmmm divan je. Razblazivao se sa vodom.

Aleksandra
Aleksandra
10 godine ranije
Reply to  Marija

pa generalno ja ih razblažujem vecinom su tipa sirupa….cvekla i zova pogotovo 🙂 a i sa šećerom i sa limunosom pravim odstupanja stavljam manje mjere mada ovako sma ih napisane dobila od moje mame i njene vjenčane kume :heart: :happy:

Lavanda
Urednik
10 godine ranije

Ja sam skoro pravila sok od cvekle, limuna, sargarepe i jabuke – energetska bomba. Muz kaze da je super (sipam 2/3 soka, 1/3 vode), a meni je blago odvratan :sick: Ima prelepu boju i redak je, ali zato ukus… Nikako ne mogu da ga pijem. Mislim da je cvekla u pitanju.
Inace volim guste i kasaste sokove. Cim muz popije svih 7l ovog :ninja: prvog bacam se na pripremu ovog od sargarepe i jabuke :tongue:

Aleksandra
Aleksandra
10 godine ranije
Reply to  Lavanda

mmmm to baš i zvuči kao energetska bomba 🙂 probam čim stignem 🙂

Aleksandra
Aleksandra
10 godine ranije

ono što sam još tela napisat, ali ne stigoh prije objave :ermm: zahvaljujući mojoj prijateljici zaljubljeniku u prirodu -Dragani je ovaj super zdrav i osvežavajuć recept 🙂 Sok od koprive Potrebno je: na pola kilograma kopriva ide 0,5 l vode 5 kg šećera struk nane 3 limuntusa Vrhove kopriva-mlade koprive dobro oprati,može u rukavicama staviti u šerpu,naliti vode i pustiti da se kuvaju nekih 10min. Prohladjenu tečnost procediti,najbolje kroz gazu,dodati šećer,grančicu nane i limuntus. Mešati dok se šećer ne rastopi. Izvaditi nanu,sipati u flaše i zatvoriti. Umjesto limuntusa moze limun i ako zelis ovakve prirodne sokove da odrzis na duze,… Pročitaj više »

Gaguli
Gaguli
10 godine ranije

Divan clanak! slusajuci svoj organizam osjetila sam potrebu za prirodom i njenim blagodatima. Konkretno, poslednjih dana razmisljam o zovi i koprivi, jer je sada njihov period.
Hvala za recepte. Za vikend cu praviti sok od zove, pa javljam kako je ispao, a dala si mi ideju i za sargarepu i jabuku. 🙂
Samo nastavite u ovom fazonu. Sve mi se vise i vise svidja vas portal!

Aleksandra
Aleksandra
10 godine ranije
Reply to  Gaguli

Hvala Gaguli … :heart: javi obavezno ja sam ovaj put za koprivu s tim što ću pokušat sa manje šećera :/ videćemo šta će biti od toga 😀 javljaj kako je ispao 😉

Marina
Marina
10 godine ranije

Probala sam ovo od cvekle i limuna. Dobije se sirup koji se rastvara sa vodom. Moze dugo da stoji u frizideru, osim sto je zdrav i ukus je super. Odlicno osvezenje za leto.

Aleksandra
Aleksandra
10 godine ranije
Reply to  Marina

upravo tako …i sto je meni najinteresantnije bilo kada sam ga prvi put probala je to da se ne osjeti ukus cvekle mnogo vec taman kako treba 🙂 osvjezava sa limunom a i boja je fenomenalna

Ana
Ana
6 godine ranije

koliko moze svjeze cijedjeni sok npr.jabuka i sargarepa ili jabuka i kruska bez ikakvih dodataka da stoji u frizider? Sok je za bebu!

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija