Uz Kafu logo

Kako da vaša kuhinja iz snova dugo ostane kao nova?

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Konačno imate kuhinju iz snova! 

Pažljivo ste birali detalje, raspored, elemente, materijale, male i velike kuhinjske aparate. Sve je urađeno po meri prostora i usklađeno sa vašim zahtevima. Zadovoljni ste, jer jedan san je ostvaren!

Međutim, pre nego što počnete da u kuhinju unosite svoje svakodnevne dobre i loše navike, imajte na umu da sve ima rok trajanja. Najbolje je da bude što duži. Zato pročitajte i zapamtite savete koji slede.

Održavanje radne ploče u kuhinji

Svako će se složiti da je jedan od najvažnijih elemenata u kuhinji radna ploča.

Na njoj se radi gotovo sve, kao što joj samo ime kaže: kuvanje, seckanje, mešenje, ponekad čak i samo obedovanje. 

Zbog toga održavanje radne ploče treba da bude na prvom mestu i da počne odmah, čak i kada je kuhinja nova i tek završena.

Radne ploče od laminata najpovoljnije su i veoma lake za održavanje. Bez obzira na boju, i teksturu, mrlje i voda lako se uklanjaju i površina u kuhinji postaje čista za samo nekoliko sekundi. 

Međutim, ako želite da radna ploča od drveta blista i traje dugo, treba da reagujete brzo. Mrlje koje se dugo zadrže, mogu da oštete drvo pa radna površina može da izgubi blistavost i sjaj. 

Ovo su samo neki primeri i saveti. Koji god materijal za radnu ploču u kuhinji da izaberete, ne zaboravite da se pre konačne odluke informišete. Dešava se da nešto što je lepo vrlo brzo postane noćna mora za održavanje i svakodnevno funkcionisanje. 

 

Frižider i zamrzivač zahtevaju poseban tretman

Svaki frižider ima kondenzator sa zavojnicama koje tokom rada nakupe prašinu i prljavštinu. Da biste izbegli prekomerno trošenje energije i kvar, neophodno je da povremeno očistite zavojnice frižidera. Dakle, na 3 do 6 meseci skinite zaštitnu rešetku i lagano usisajte prašinu.
Ne zaboravite da redovno čistite gumene ivice na vratima frižidera i zamrzivača. Nakupljanje ostataka hrane može da poremeti zatvaranje vrata, a to utiče loše na hlađenje i rad zamrzivača i frižidera. 

 

Čišćenje mikrotalasne pećnice

Začepljeni ventili u mikrotalasnoj pećnici mogu da dovedu do pregrejavanja i kvara. Zbog toga je neophodno da mrlje nastale tokom podgrevanja hrane očistite odmah, pre nego što se osuše.

Najbolji način za čišćenje mikrotalasne pećnice je da u njoj zagrejete šolji limunovog soka, nekoliko minuta, sve dok ne ispari. Nakon toga ćete lako obrisati masnoću i mrlje. 

Ne zaboravite da prilikom ovakvog čišćenja mikrotalasne pećnice vodite računa i o zaštiti radne ploče u kuhinji. Kiselina i masnoća mogu da izazovu trajna oštećenja.

 

Dug vek mašine za pranje posuđa

Najvažniji način za održavanje mašine za pranje sudova je da uvek detaljno čistite ostatke hrane sa poduđa. Mrvice mogu da se zaglave u otvorilma mašine i da izazovu opasne bakterije. 

Međutim, otprilike na tri meseca uključite praznu mašinu sa rastvorom za čišćenje ili sa šoljom sirćeta. Ovo će eliminisati kamenac i poboljšati rad mašine. 

Važno je da redovno brišete mašinu za pranje posuđa i da je ne prekrivate. Na taj način će ventilacija i grejanje raditi pravilno i neće biti prekomernog trošenja energije

 

Rerna zahteva poseban tretman

Na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje i održavanje rerni i zaista je teško zaključiti koje je najbolje.  Možda je najlakše izabrati sredstvo u spreju. Naprskate unutrašnjost rerne detaljno i u velikoj količini, zatvorite i sačekate da masnoća “popusti”. Zatim je lako skinete jednim potezom sunđera. 

Ovo deluje isuviše jednostavno i lako da bi bilo idealno, zar ne? Imajte na umu da sredstvo za samočišćenje rerne masnoću pretvara u pepeo, kako bi se lakše skinula. Vi sigurno ne možete da eliminišete sav taj pepeo iz rerne. Zamislite onda šta se dešava kasnije, tokom pečenja hrane. Možda ovo ipak nije najbolji način za održavanje rerne? 

Provereno efikasno i bez štetnih posledica je da u rernu stavite dublji pleh sa vodom, uključite na 100 stepeni i zagrevate oko sat vremena. Zatim izvučete pleh i sunđerom obrišete masnoću koja se istopila prilikom isparavanja vode. 

 

Evo kako još možete da održavate kuhinjske elemente, radnu ploču i aparate:

Ringle čistite rastvorom soli i sode bikarbone, ali nećete pogrešiti ako koristite i alkoholno sirće koje odlično skida masnoću. 

U aparat za zagrevanje vode povremeno sipajte šolju alkoholnog sirćeta, sačekajte da se kamenac odvoji i isperite. Potrudite se da ne koristite aparat narednih nekoliko sati. 

Ne zaboravite da hemikalije u deterdžentima za čišćenje mogu oštetiti materijal kuhinjskih elemenata i radne ploče. Prebrišite ih sunđerom, a zatim rastvorom vode i sode bikarbone.

Krpe za brisanje površina neka budu pamučne, mekane i izbegavajte oštre materijale. 

Potrudite se da budete pažljivi i odgovorni prema svim elementima u kuhinji, a oni će vam to vratiti, istom merom i dugoročno.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija