Uskršnja prolećna torta sa jagodama
Kafa kod kuće
Autor: Ana Petrović
Ovih dana sam radila više nego ikada. Započela toliko novih interesantnih i korisnih stvari, da mi ovaj ostanak kod kuće nimalo nije teško pao. Naprotiv, uživam jer sam samu sebe uspela da zabavim tako da dosada nije ni zakucala na moja vrata.
Bliži nam se Uskrs, eto ga, tu je!
U redovnim uslovima, jedan od najvećih hrišćanskih praznika je idealna prilika da se okupimo i da u radosti i dobrom raspoloženju zajedno provedemo sjajne trenutke. Ali u vanrednim… Ove godine ćemo Uskrs dočekati u toliko uskom krugu porodice da, bojim se do sada to niko od nas nije doživeo. Okolnosti u kojima se našao ceo svet nisu nam bile ni u najluđim snovima.
Sada, više nego ikada, naša kreativnost treba doći do izražaja, ali je i idealna prilika da pokažemo svoje umeće i visprenost kada su u pitanju planiranje, priprema i aranžman uskršnje trpeze i atmosfere.
Najava karantina od četvrtka do ponedeljka podsvesno stvara i unosi nervozu u glavi svake domaćice, koja uvek ponese najveći teret. Da li će kupiti sve potrebne namirnice, da li će one ostati sveže do nedelje, koliko jaja ofarbati. Nesumnjivo su sada dobar plan i organizacija potrebniji nego ikada.
Moj plan je savršeno jasan.
Nema mnogo eksperimentisanja. Pripremiću proverene specijalitete. Jedan slani i jedan slatki, one koje sam do sada spremala mnogo puta, u koje sam sigurna i koje moji ukućani NAJVIŠE vole.
Ofarbaću jaja proverenom tehnikom, a i ako nešto krene po zlu, videće samo moji ukućani.
Salvete za dekupaž su tu, krep papir takođe, a lukovina spremna. Akcenat ću ove godine staviti na maštovite dekoracije hrane i aranžmana skromne trpeze, ali sa veoma interesantnim detaljima.
Ako niste spretni u kuhinji za pripremu kolača i torti ili ste početnik predlažem vam jednu divnu prolećnu tortu sa jagodama za koju sam sigurna da će zadovoljiti svačiji ukus.
RECEPT:
Sastojci za koru:
3 jaja
9 sk šećera
9 sk mleka
9 sk ulja
9 sk brašna
1 kesica praška za pecivo
Umutiti belanca i šećer, pa dodati žumanca, mleko i ulje. Pomešati brašno i pecivo te umešati sve zajedno.
Peći na 200 stepeni.
Koru peći u kalupu sa mobilnom ivicom prečnika 24-5cm. Obavezno na dno stavite pek papir jer ćete ispečenu koru morati da isvrnete u zvono i vratiti na nju samo mobilnu ivicu kako bi ste lakše nastavili sa filovanjem.
Za prelivanje ispečenog patišpanja/kore potrebno vam je:
0,5 l mleka i
3 sk šećera (šećer istopiti u hladno mleko ne morate kuvati).
Ispečenu koru preliti prelivom od mleka i šećera (vruća kora – hladno mleko). Prelivajte lagano kašiku, po kašiku kako bi ona upila sav nadev.
Za fil vam je potrebno:
1l mleka
2 pudinga ukus vanile ili slatke pavlake
4 sk šećera
Skuvajte puding i rasporedite po ispečenoj i natopljenoj kori. Neka se torta ohladi u fružideru do sutra.
Voćni žele:
300g jagoda
3 kesice preliva za torte
Pripremite preliv prema uputstvu sa kesice. Isecite jagode, poređajte po pudingu i prelijte pripremnjenim prelivom.
Uživajte u prazniku i ostanite kod kuće!
Za više recepata i zanimljivosti zapratite me na Instagram profilu @na_anin_nacin.
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija