fbpx

Uz Kafu logo

Uskršnja prolećna torta sa jagodama

Kafa kod kuće

Autor: Ana Petrović

Ovih dana sam radila više nego ikada. Započela toliko novih interesantnih i korisnih stvari, da mi ovaj ostanak kod kuće nimalo nije teško pao. Naprotiv, uživam jer sam samu sebe uspela da zabavim tako da dosada nije ni zakucala na moja vrata.

Bliži nam se Uskrs, eto ga, tu je!

U redovnim uslovima, jedan od najvećih hrišćanskih praznika je idealna prilika da se okupimo i da u radosti i dobrom raspoloženju zajedno provedemo sjajne trenutke. Ali u vanrednim… Ove godine ćemo Uskrs dočekati u toliko uskom krugu porodice da, bojim se do sada to niko od nas nije doživeo. Okolnosti u kojima se našao ceo svet nisu nam bile ni u najluđim snovima.
Sada, više nego ikada, naša kreativnost treba doći do izražaja, ali je i idealna prilika da pokažemo svoje umeće i visprenost kada su u pitanju planiranje, priprema i aranžman uskršnje trpeze i atmosfere.
Najava karantina od četvrtka do ponedeljka podsvesno stvara i unosi nervozu u glavi svake domaćice, koja uvek ponese najveći teret. Da li će kupiti sve potrebne namirnice, da li će one ostati sveže do nedelje, koliko jaja ofarbati. Nesumnjivo su sada dobar plan i organizacija potrebniji nego ikada.

Moj plan je savršeno jasan.

Nema mnogo eksperimentisanja. Pripremiću  proverene specijalitete. Jedan slani i jedan slatki, one koje sam do sada spremala mnogo puta, u koje sam sigurna i koje moji ukućani NAJVIŠE vole.
Ofarbaću jaja proverenom tehnikom, a i ako nešto krene po zlu, videće samo moji ukućani.
Salvete za dekupaž su tu, krep papir takođe, a lukovina spremna. Akcenat ću ove godine staviti na maštovite dekoracije hrane i aranžmana skromne trpeze, ali sa veoma interesantnim detaljima.
Ako niste spretni u kuhinji za pripremu kolača i torti ili ste početnik predlažem vam jednu divnu prolećnu tortu sa jagodama za koju sam sigurna da će zadovoljiti svačiji ukus.

RECEPT:

Sastojci za koru:

3 jaja
9 sk šećera
9 sk mleka
9 sk ulja
9 sk brašna
1 kesica praška za pecivo
Umutiti belanca i šećer, pa dodati žumanca, mleko i ulje. Pomešati brašno i pecivo te umešati sve zajedno.
Peći na 200 stepeni.

Koru peći u kalupu sa mobilnom ivicom prečnika 24-5cm. Obavezno na dno stavite pek papir jer ćete ispečenu koru morati da isvrnete u zvono i vratiti na nju samo mobilnu ivicu kako bi ste lakše nastavili sa filovanjem.

Za prelivanje ispečenog patišpanja/kore potrebno vam je:

0,5 l mleka i

3 sk šećera (šećer istopiti u hladno mleko ne morate kuvati).

Ispečenu koru preliti prelivom od mleka i šećera (vruća kora – hladno mleko). Prelivajte lagano kašiku, po kašiku kako bi ona upila sav nadev.

Za fil vam je potrebno:

1l mleka
2 pudinga ukus vanile ili slatke pavlake
4 sk šećera
Skuvajte puding i rasporedite po ispečenoj i natopljenoj kori. Neka se torta ohladi u fružideru do sutra.

Voćni žele:

300g  jagoda
3 kesice preliva za torte
Pripremite preliv prema uputstvu sa kesice. Isecite jagode, poređajte po pudingu i prelijte pripremnjenim prelivom.

Uživajte u prazniku i ostanite kod kuće!

Za više recepata i zanimljivosti zapratite me na Instagram profilu @na_anin_nacin.

0 0 vote
Article Rating

Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana