Uz Kafu logo

Vatrostalno posuđe

Kafa kod kuće

Autor: Lavanda

PovrceDa li u pripremanju hrane koristite vatrostalno posuđe?

Davne 1911. godine sama pomisao stavljanja stakla u rernu bila je zastrašujuća. Staklo koje se koristilo u domaćinstvu bilo je krhko i na visokim temperaturama prskalo bi u najfinije fragmente.

Za kuvanje se koristilo posuđe od livenog gvožđa, emajliranog metala ili keramike.

Iste godine, Njujorkom se pročuo glas da velika lokalna kompanija Corning Glass Works (koja je bila vodeća u proizvodnji staklenih komponenti za električne sijalice i železničke signalne lampe) počinje da pravi i posuđe.

Corning-ov hi-tech poduhvat se zasnivao na borosilikatnom staklu koje su proizvodili Nemci. Corning je do data već korstio ovu vrstu stakla za signalne lampe koje su odolevale visokim temperaturama sijalice. Nikad se nisu razbijale pa je proizvođač morao da smisli novi proizvod koji će plasirati na tržište.

 Vatrostalne činije su bile previše dobra ideja da bi bila istinita.

Trač o novoj nameni stakla brzo je preplavila grad. To je dalo ideju Edit Hoar, ćerki lokalnog stakloresca. Železničko staklo su ispekli u novim kalupima i ideja je već delovala malo realnije.

Vilijam Čerčil, naučnik koji je bio zadužen za nove projekte, pun entuzijazma i vere, postavio je novi projekat kao najprioritetniji, ali ispostavilo se da je prvljenje staklenog posuđa daleko izazovnije nego što je pretpostavljeno. Hemičari su otkrili da kiselina iz hrane postepeno nagriza staklo oslobađajući olovo.

Delimano vatrostalna posuda1913. godine u istraživanje se uključio fizičar Džesi Litlton.

Njegova žena Džesi bila je razočarana novom glinenom tepsijom koja je prsla u rerni.

Mužu je zatražila pomoć, a on joj je doneo probnu činiju iz laboratorije i improvizovao pleh. Supruga je bila oduševljena kako je kolač ispao, a u laboratorijama su počeli da rade i na dizajnu. Ovaj mali eksperiment pogurao je Čerčila da razmisli o istraživanju van laboratorije.

Krajem 1914. godine Corning je razvio borosilikatnu formulu bez olova, G 702 EJ.

Prvo napravljeno posuđe bilo je pleh za pitu i dobio je naziv Pyrex (Py-pita, Rex od Rite-ispravno). Pyrex brand počeo je da se reklamira širom Amerike na National Geographic da bi 1916.godine dobio i zaštitno lice, Ketrin Huber koja je poručivala da korišćenje Pyrex posuđa štedi “vreme, trud, gorivo.”
Tako je sve počelo.

Danas se vatrostalne posude koriste u svakom domu.

Lake su za održavanje, hrana u njima ne menja ukus i nisu škodljive. Treba voditi računa, jer ne trpe nagle promene temperature pa vatrostalnu posudu iz frižidera ne treba nikako stavljati direktno u vruću rernu.

Moj omiljeni ručak je piletina sa 4 vrste sira.

Potrebno je:

  • 400g pilećeg belog mesa
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • kesica začina Piletina sa 4 vrste sira

U vatrostalnu posudu staviti komadiće mesa i preliti pavlakom u kojoj je razmućen začin iz kesice. Peći na 220C 30ak minuta. Božanstveno, brzo i bez gomile isprljanih sudova.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
vpolomac
vpolomac
10 godine ranije

Sve se slažem, samo još da napomenem da i vizuelni efekat nije zanemarljiv. Ja obožavam staklo, i nema salate ili jela koje lepše izgleda u nekoj drugoj posudi.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija