Uz Kafu logo

Vođenje domaćinstva bez stresa – saveti za mlade domaćice

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Vođenje domaćinstva zahteva da uložite vreme, energiju, pa i novac da bi sve funkcionisalo, a životni prostor bio uredan. Dok domaćicama sve ovo planiranje i obavljanje poslova može da bude izuzetno stresno, neretko se zanemaruje činjenica da su nered i “pretrpan” dom takođe veliki uzrok stresa.

Život u neredu može da vas ometa, uznemirava i čini dodatno napetim. Ako imate “gust” raspored u kome nema mesta za čišćenje, razmotrite još jednom svoje prioritete. Naš dom treba da bude utočište od stresa i svakodnevne nervoze, pa prema tome, zaista vredi organizovati se i učiniti da zablista. 

Kako da napravite dobar plan održavanja stana koji je ujedno i antistres terapija? Koliko često treba da proveravate rad kućnih uređaja i da čistite aparate, nameštaj i podove da vaš dom postane oaza, a vođenje domaćinstva jednostavno i lako? Pročitajte.

Održavajte uređaje da duže traju

Kada je održavanje čistoće u pitanju, domaćice se uglavnom fokusiraju na usisavanje, pranje sudova, veša i čišćenje prašine i podova. Međutim, pre nego što napravite nedeljni ili mesečni plan čišćenja kuće/stana, bilo bi pametno da obratite pažnju na to čime raspolažete. Jedan od najvećih stresova koji dolaze sa brigom o domaćinstvu jesu iznenadni kvarovi uređaja i prateći troškovi popravke.

Prema tome, postarajte se da svaki kućni aparat koji imate koristite prema uputstvu i da ga nakon upotrebe dobro očistite. Manje kuhinjske uređaje poput secka, tostera ili blendera možete i odložiti natrag u kutiju pošto ih dobro osušite. Frižider, šporet i drugi veliki kuhinjski aparati takođe zahtevaju redovno čišćenje (rernu očistite nakon svakog pečenja, police u frižideru obrišite jednom u dve nedelje).

Jednom mesečno obavezno ostavite sudomašinu i veš mašinu da odrade “na prazno”, odnosno bez veša i sudova. Za dodatni efekat svežine ubacite sodu bikarbonu pored ili umesto deterdženta. 

Naravno, nekad se uprkos pažljivom rukovanju i održavanju dešavaju kvarovi. Primera radi, ako mašina za veš negde curi, čujete “lupanje” u bubnju ili se ne uključuje centrifuga, sve su ovo znaci da je vreme da potražite pomoć. Ukoliko primetite da uređaj ne radi kako treba, bolje je, i u većini slučajeva ekonomičnije, na vreme otkloniti kvar veš mašine u servisu, nego da kupujete nov aparat. 

Za početak – napravite male ciljeve

Kada stvarate nove navike bilo koje vrste, dobro je postaviti realne ciljeve, dosledno raditi na njima i nagraditi se čak i za najmanji napredak. Ovakva strategija može vam biti korisna i kad pravite plan čišćenja. Ukoliko sav taj posao raščlanite na delove – dnevne, nedeljne i mesečne zadatke, izgledaće manje naporno, neće vas opteretiti i pomoći će vam da uklopite čišćenje u svoj dan.

Mali i izvodljivi ciljevi su poslovi koji traju pola minuta ili minut poput nameštanja kreveta, brzinskog uključivanja veš mašine ili slaganja posuđa u sudomašini. Možete da napravite i dnevnu listu čišćenja ili da odredite kojim danima u nedelji ćete ribati kupatilo, menjati posteljinu na svim krevetima ili brisati prašinu u dnevnom boravku. Na ovaj način opterećenje izostaje a održavate dom čistim tokom nedelje ili meseca.

Minimalizam i organizacija – oslobodite se nepotrebnih stvari

Činjenica je da je vođenje domaćinstva mnogo teže kada u stanu imamo gomilu nepotrebnih stvari. Dnevni boravak pretrpan nameštajem, police sa mnogo sitnica i ukrasa, posuđe koje ne koristimo u kuhinjskim ormarićima, sve ovo čini održavanje čistoće napornim zadatkom. Da biste pojednostavili svoju svakodnevicu i učinili čišćenje mnogo lakšim, obavezno uradite generalno raščišćavanje u stanu.

Dakle, dobro obratite pažnju na sve uređaje, komade nameštaja, pa i dekorativne elemente i razmislite čemu je zaista mesto u vašem domu. Bacite ili donirajte sve što vam nije potrebno ili ne volite. Obezbedite prostor za odlaganje stvari i rasporedte i organizujte sve predmete tako da vam bude lako da čistite. Dobra organizacija je pola posla – zamislite taj stepen praktičnosti kada su svi peškiri na jednom, a posteljina na drugom mestu.

Takođe, ne kupujte nove stvari, osim ako vam zaista nisu neophodne. Sledeći osnovne principe minimalizma vrlo brzo ćete doći do prostranijeg doma u kome se čišćenje završava u kraćem vremenskom periodu.

Uključite i ostale članove porodice u čišćenje

Kao i svaki veliki posao za koji želite da bude dobro obavljen, i čišćenje ponekad zahteva dobar timski rad. Podelite glavne kućne obaveze sa partnerom i starijom decom kada god je to moguće. Od velike koristi će biti ako možete da se oslonite na decu da pokupe svoje igračke i knjige ili kada znate da će suprug uključiti mašinu za pranje sudova nakon večere.

Naučite da delegirate ove jednostavne zadatke da biste imali više energije za druge obaveze i da rezultati ne bi izostali. Kada se cela porodica uključi u redovno održavanje doma, onda čišćenje ne predstavlja ogroman teret. Zapravo, svaki pojedinac daje svoj doprinos, životni prostor je uredan, a stresa nema (ili je minimalan).

Dodajte element zabave i uključite muziku

Postoje mnoge dokazane prednosti muzike za ublažavanje stresa. Muzika vas zapravo može smiriti ili napuniti pozitivnom energijom, u zavisnosti od toga koji žanr odaberete. Možete da iskoristite moć muzike koja oslobađa od stresa i izaziva energiju kako biste učinili čišćenje zabavnijim. Možda se nećete potpuno osloboditi stresa, ali definitvno možete biti manje umorni i nervozni kad konačno završite sa sređivanjem. 

Ne morate da budete preterano muzikalni ni talentovani za pevanje da biste pevušili i đuskali uz omiljene pesme dok prostirete veš ili brišete podove. Jedno je sigurno, čak i naporni zadaci poput ribanja kupatila drugačije deluju uz dobar muzički ritam.

Uživajte u svojim rezultatima

Čistite pomalo svaki dan i možda ćete imati magičnu formulu za čistije životno okruženje bez stresa. Nagradite sebe šoljom kafe ili nekom poslasticom, i ostanite motivisani dok užuvate u svom dom kad završite posao. Ako čistite svoje kupatilo, redovno pružite sebi spa seansu u kadi kako biste zaista mogli da cenite sav svoj naporan rad. 

Uživajte u večeri uz mirišljave sveće u svojoj kuhinji i opustite se uz ovu jednostavnu metodu aromaterapije. Dekorišite stočić za kafu, pustite neku laganu ambijentalnu muziku (ili pesme koje stvarno volite). Organizujte filmsko veče ili popodne za društvene igre uz kokice za celu porodicu. Kada se naviknete da imate dom kao utočište od stresa biće vam uvek stalo da ga takvim održavate.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija