Uz Kafu logo

Za kraljice velikog spremanja

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Da li pripadate onoj vrsti žena koja više voli da kuva ili da sređuje kuću? Priča se da ne postoji domaćica koja podjednako voli ove dve aktivnosti. Postoji samo ona koja ih nevoli i ne uživa u njima. 🙂 Šalu na stranu, kućni poslovi se ne mogu izbeći, koliko god da se trudite i zato smo ovaj tekst posvetili njima – kako da ih lakše i brže završite i da vam ne predstavljaju veliki problem.

Posle praznika, proslava ili druženja sa prijateljima, kuća je uglavnom u velikom haosu. Stvari su pobacane svuda, ponekad se i izgube u neredu. Velika prašina koju stvara grejanje, otvoreni prozori i ulasci u obući, pa zatim prljavi prozori i ostaci dekoracije izluđuju domaćice i stvaraju tenziju u kući. Zato nema svrhe da odlažete i čekate veliko spremanje. Svesne ste toga da niko osim vas neće pospremiti kuću kako treba. U stvari, čak i da imate ženu za pomoć u kući, uvek treba vi da vodite glavnu reč i objasnite joj na koji način da sređuje i od čega da počne. 

Očisitite svoj dom brzo i uz malo truda

Pre nego što započnete bilo šta, preporučujemo da sve nepotrebne stvari odložite u jednu kutiju li ih sklonite na svoje mesto (u ormar, fioku ili na police). Dobro rešenje za odlaganje mekših predmeta su i pp vrece koje zauzimaju manje prostora, jeftinije su možete ih lako odložiti kada ih ne korisitite.

Ako razbacane sitnice pomerate sa jednog mesta na drugo, nećete moći lako i brzo da završite sa poslom. One će vas kočiti u spremanju i stalno ćete se uplitati u njih.

Pustite vazduh u prostoriju

Svež vazduh je neophodan u svakom smislu. Pogotovo tokom brisanja prašine, usisavanja i skidanja paučine. Pomoći će vam da lakše dišete i nećete kijati i gušiti se u dosadnoj prašini. Osim toga, mnogo je bolje da radite dok su prozori otvoreni i spoljašnji vazduh unosi malo svežine u prostor, nego da se znojite i bespotrebno zamarate. 

Nemojte zaboraviti da dobro istresete jastuke, jorgane, tepihe i sve što može da sadrži u sebi prašinu. Bilo bi dobro (ako je lepše vreme) ovu proceduru obaviti napolju i nekoliko sati ostaviti posteljinu na terasi. Međutim, ukoliko živite u gradu negde pored ulice ili je zimski period pa je vazduh zagađeniji nego inače, nemojte se prevariti da posteljinu iznosite napolje. I vi same se potrudite da povremeno izađete na svež vazduh koji može da poboljša raspoloženje i na taj način ćete sa većom voljom nastaviti naporan rad.

Za brisanje prašine savetujemo korišćenje vlažne krpe. Veoma lako će odstraniti nečistoću i lepše će izgledati nameštaj. Za dodatni uspeh stavite nekoliko kapi alkohola u vodu. On će neutralizovati neprijatne mirise i ujedno će dezinfikovati svaku površinu.

Besprekorno čisti prozori

Za više prirodnog svetla i lepšu prostoriju je neophodan čist i blistav prozor. Veoma je važno u zimskom periodu da stakla budu besprekorno čista kako bi mogli što više uživati u suncu, koje inače zimi malo sija. Pored toga, pokušajte da obrišete sva ogledala i sve što je od stakla. Za ovo koristite magičnu krpu i sredstvo za staklo, a kada se površina osuši, možete je obrisati suvim ubrusom ili bilo kojom suvom krpom. Važno je samo da ne ostanu fleke koje stvaraju utisak prljavštine i zamućuju pogled kroz prozore. 

Posle praznika – sklonite dekoraciju na vreme 

Novogodišnja, božićna i uskršnja dekoracija se mogu odložiti i skloniti odmah nakon praznika. Jelka, odnosno njene iglice znaju najviše da nerviraju svaku ženu prilikom sređivanja stana. To se mora usisavati svaki dan, jer stvara nered i prašinu. Nema potrebe da držit edekoraciju duže i da očekujete da je neko drugi skloni. Znate da se to neće desiti ba je bolje da odmah prionete na posao. Sklonite ukrase u kutije, a one slomljene i oštećene slobodno bacite. Pored toga, i predmete koje malo koristite ili ih uopšte ne koristite zbog ko zna kojih razloga, sklonite sa vidnog mesta. Dobićete više prostora i preglednije police. 

Napravite dobar plan

Naravno, svako zna da usisa, obriše prašinu ili da opere prozore. Međutim, ako želite što ranije da završite sa poslom, morate da isplanirate ceo proces velikog spremanja. Započnite sa sobom koju najmanje koristite i kad završite s tim, zatvorite vrata i krenite u drugu. Za sam kraj ostavite kupatilo, kuhinju i predsoblje. Danas postoje razna sredstva i pomagala koja će vam olakšati čišćenje. Metle, džogeri, pajalice i sredstva za poliranje, brisanje i čišćenje su idealne za zauzete žene koje vole čist dom. Iskoristite sve što vam olakšava posao čišćenja i sređivanja kuće. Što pre završite, imaćete više vremena za uživanje u kući, za sebe, porodicu, posao i svoje omiljene aktivnosti van kuće. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija