Stiže proleće-posadimo začinsko bilje!!
Kafa kod kuće
Autor: Jovana
Danas na tržištu postoji ogroman broj proizvođača začinskog bilja.
Razlozi tome su brojni, začinsko bilje je zdravo, daje poseban ukus hrani… Nažalost, ponuda ovih mirišljavih travčica se uglavnom svodi na sušenu varijantu koja nije loša, ali im je naravno i ukus intenzivniji i hranljiva vrednost veća ukoliko se koriste u svežem obliku. Da ne biste lutale po marketima i pijacama tražeći sveže začine, zašto ne biste uzgajale svoju aroma-bašticu?
Lako je, ne oduzima puno vremena, a kada budete ubirale plodove svog rada, biće to sa osmehom na licu.
Stiže nam proleće, a ono je idealno vreme za sadnju, pa zato, hajmo u akciju!
Možete započeti sa gajenjem ovog bilja ili od već izniklih sadnica kojih ima na pijacama, ili iz semena, pa čekati da nikne. Što se tiče posuda, najpogodnije su zemljane saksije ali mogu naravno i plastične. Potrebno je da obavezno imaju probušenu rupu na dnu zbog oticanja suvišne vode. Na dno saksije postavite sitne kamenčiće, pa zemlju koju možete pomešati i sa malo peska, dobro je zbog rastresitosti, onda biljku ili seme, pa ponovo zemlju odozgo.
Ako sadite iz semena, možete prvo to uraditi u plastičnoj čaši, dok ne nikne, pa onda presadite u saksiju.
Vezano za mesto na kome je najbolje da stoje saksije, odaberite neko gde ima dosta sunca, gde je toplo i nema promaje. Najbolje je u prozoru, tu vam ne smeta, ima svetla i toplote a i deluje dekorativno.
Što se polivanja tiče, nemojte preterivati ali ga nemojte ni zaboraviti. Najbolje je na svakih 5-6 dana. U suštini, pipnite zemlju, ako je suva polijte, ako je vlažna, sačekajte sledeći dan. Bilo bi poželjno i da prehranjujete biljke ali se trudite da to ne budu veštački dodaci već prirodni. U te svrhe vam najefikasnije može poslužiti ljuska od jajeta, iseckana kora od banane…
Kada želite da koristite biljku, najbolje je da je berete ujutru jer im je tada lišće bogatije eteričnim uljima i mirisnije su.
Redovno zakidajte vrhove i potkresujte svoje biljke da bi bile bujnije i lepše.
Ima ih dosta koje možete gajiti, a pošto je to stvar ličnog ukusa, izbor je na vama a ja mogu da vam predložim nekoliko najčešće korišćenih:
Peršun (petroselinum crispum)
Dvogodišnja biljka, seme se seje sredinom, krajem marta, na dubinu od 1 cm. Niče u roku od 2-3 nedelje. Zemlja treba da bude vlažna i rastresita. Može biti sa ravnim listovima ili sa zakrivljenim na gore tzv. francuski peršun.
Bosiljak (ocimum basilicum)
Jednogodišnja biljka, može da se seje iz semena u zimu, a rasadjuje u proleće, tako da je u ovo doba možete nabaviti u rasadjenom obliku pa presaditi, a možete je sejati i u proleće iz semena u pretežno peskovitoj podlozi. Traži rastresitu i hranljivu zemlju, izdašno zalivanje, samo ne preko listova. Podrezujte ga čim počne da cveta.
Nana (mentha piperita)
Zeljasta, višegodišnja biljka, raste do 40ak cm, traži rastresito zemljište, peskovito, često polivanje sa malo vode. Možete je koristiti u ishrani ali i za pripremanje čaja.
Mirođija (anethum graveolens)
Jednogodišnja biljka, raste do 60 cm. Traži vlažno zemljište, ali ne preterano.Voli sunčana mesta, zaštićena od promaje ili vetra ukoliko se nalazi napolju. Može da se seje više puta godišnje.
Origano (origanum vulgare)
Ako ga sadite iz semena najbolje je da ga ostavite da proklija u zatvorenom prostoru. Trebalo bi ga saditi nekoliko nedelja pre poslednjeg zimskog mraza, ali nije ni početkom proleća kasno. Pospite seme po zemlji, bez pokrivanja i dobro ga zalijte. Najbolje je da ga ostavite na sunčanom prozoru dok ne proklija, oko 5 do 7 dana. Kada prodju mrazevi presadite biljke u baštu ili u saksije koje ćete držati napolju.
Držite ga na mestu gde je sunce preko celog dana. Zemlja treba da bude rastresita, a ako ga sadite u bašti, razmak izmedju biljaka treba da bude oko 30 cm. Origanu ne smeta suva zemlja sve dok ima dovoljno sunca. Zalivajte ga samo tokom veoma sušnih perioda.
Kada počne da cveta otkinite pupoljke da bi biljka poprimila izgled žbuna i da bi se omogućilo stvaranje boljeg ukusa i mirisa.
Ne tugujte ukoliko vam iz semena ne nikne biljka.
Jer nikad ne možete sa sigurnošću da znate da li je seme dobro ili ne, pa ako vam se to desi, nemojte odustati, već pokušajte ponovo, ili možete kupiti već niklu biljku i samo nastaviti gajenje…
Slični postovi
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
super ideja, pa da pocnemo sa sadnjom :biggrin:
Ja imam bosiljak na terasi. Dodajem svezu bosiljak i paradajz salatu i bas je super. A najlepse je kad ga uvece zalijem a on pusti miris :happy:.
Inace, volela bih da zasadim lorber, cini mi se da je bas lepo drvce. Imas neki savet?
Iskreno, jos uvek nisam probala da zasadim lorber…mada ga obozavam! Cula sam iz iskustva drugih, da mu seme mnogo sporo klija i da cesto i istruli pre vremena, pa nikako da se odvazim da pokusam 🙁 Znam da mu je neophodna polusenka, povremeno, ne preterano zalivanje i umereno bogato zemljiste, ali to je sve teorija… Cim probam u praksi i vidim prve rezultate, javljam :biggrin:
Mmmm super ideja, bas mi se pije Mojito 😀 a nema niceg boljeg od sveze nane. Hvala sto ste me podsetile!!! Bacam se na sadnju :tongue: .
Je l moze da se sadi zacinsko bilje sad u jesen/ranu zimu?
Može, čuvajte ga u saksiji u sobi. Kad dođe proleće i prestanu mrazevi, možete da ga iznesete napolje.
Da, da, naravno…stavite ih na mesto gde ima dosta svetlosti i imacete svoje zacine u prolece!! 🙂