Pasterizacija paradajza
KuhinjicaSlaniši
Autor: Lavanda
Pre par dana sam od prijateljice dobila nekoliko kilograma Cherry paradajza. Možete zamisliti kakav je, kad je sa sela, domaći, neprskan, organski. Malecan, čvrst, pa kad pukne počasti vas slatkim sokovima. Bilo mi je jako žao da mi propadne jer ga kod kuće samo ja konzumiram pa sam rešila da ga nekako spakujem u tegle. Prvi recept na koji sam naišla bio je za sušenje pa onda pasterizaciju. Prijateljica je na ovaj način ostavila svoju količinu. Prelep je, ali Cherry nije pogodan za ovo jer je isuviše mali i nema količinu za sušenje pa se količina posle sušenja prepolovi. Ja sam svoj ostavila u čvrstom stanju i pasterizovala. Sad jedva čekamo da zagudi zima pa da pootvaramo tegle.
Nudim vam oba recepta, a vi odlučite koji ćete. Oba su sjajna.
Poređajte paradajz u pleh. Ako je veći onda ga presecite na pola
Uključite rernu da se zagreje na 150C pa ga sušite oko 2h
U činiji pomešajte so, malo šećera, origano, bosiljak, seckan beli luk i šoljicu ulja
Tako osušen i vruć paradajz složite u tegle tako što ide red paradajza, red mešanog začina
Na vrh tegle, preko paradajza sipajte 1 kašiku ulja
Zatvorite tegle.
Sveže plodove paradajza operite, skinite peteljke pa stavite red paradajza
Red pospite sa malo soli, malo šećera, bosiljkom, origanom i belim lukom (bilo seckanim bilo u prahu).
Nastavite da slažete red paradajza red začina do grlića tegle.
Kada završite sa slaganjem, nalijte vodu do grlića tegle.
Pasterizacija
Ova metoda ostavljanja zimnice je meni omiljena jer imam hladan i mračan špajz u kome sve može da mi se održi jako dugo. Posebno kada ostavljam zimnicu od organskog voća i povrća, žao mi je da sve kvarim esencijom ili nekim konzervansima. Pasterizaciju vršim na sledeći način:
- Na dno duboke šerpe stavim krpu.
- Zatvorene tegle stavim u šerpu pa nalijem vode do zatvarača.
- Vodu zagrevam do strujanja, a onda temperaturu držim konstantnom da voda struji i sve “kuvam” 30 min.
- Ugasim vatru i ostavim sve da se lepo ohladi.
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
Hvala na lepom i korisnom tekstu!
Samo jedna ispravka, piše se “paradaJz”, sa J, ne sa I.
Eh te jezicke nedoumice :biggrin: U pravu si. Pise se, a vala i kaze sa J. Ostalo mi je to sa I kao i ko zna koliko drugih smesnih, ali lakse izgovorljivih reci :blush:
Najbitnije je da ti dobro ispadne zimnica!
A da li je potrebno pasterizovati, po oba recepta?
Jeste. Potrebno je oba pasterizovati jer spremamo zdravo i prirodno, bez konzervansa i drugih stabilizatora.