Uz Kafu logo

Pasterizacija paradajza

KuhinjicaSlaniši

Autor: Lavanda

Pre par dana sam od prijateljice dobila nekoliko kilograma Cherry paradajza. Možete zamisliti kakav je, kad je sa sela, domaći, neprskan, organski. Malecan, čvrst, pa kad pukne počasti vas slatkim sokovima. Bilo mi je jako žao da mi propadne jer ga kod kuće samo ja konzumiram pa sam rešila da ga nekako spakujem u tegle. Prvi recept na koji sam naišla bio je za sušenje pa onda pasterizaciju. Prijateljica je na ovaj način ostavila svoju količinu. Prelep je, ali Cherry nije pogodan za ovo jer je isuviše mali i nema količinu za sušenje pa se količina posle sušenja prepolovi.  Ja sam svoj ostavila u čvrstom stanju i pasterizovala. Sad jedva čekamo da zagudi zima pa da pootvaramo tegle.

Nudim vam oba recepta, a vi odlučite koji ćete. Oba su sjajna.

Sušeni cherrySušenje

Poređajte paradajz u pleh. Ako je veći onda ga presecite na pola

Uključite rernu da se zagreje na 150C pa ga sušite oko 2h

U činiji pomešajte so, malo šećera, origano, bosiljak, seckan beli luk i šoljicu ulja

Tako osušen i vruć paradajz složite u tegle tako što ide red paradajza, red mešanog začina

Na vrh tegle, preko paradajza sipajte 1 kašiku ulja

Zatvorite tegle.

 

Cherry u tegliSvež paradajz

Sveže plodove paradajza operite, skinite peteljke pa stavite red paradajza

Red pospite sa malo soli, malo šećera, bosiljkom, origanom i belim lukom (bilo seckanim bilo u prahu).

 

Nastavite da slažete red paradajza red začina do grlića tegle.

Kada završite sa slaganjem, nalijte vodu do grlića tegle.

 

Pasterizacija

Ova metoda ostavljanja zimnice je meni omiljena jer imam hladan i mračan špajz u kome sve može da mi se održi jako dugo. Posebno kada ostavljam zimnicu od organskog voća i povrća, žao mi je da sve kvarim esencijom ili nekim konzervansima. Pasterizaciju vršim na sledeći način:

  • Na dno duboke šerpe stavim krpu.
  • Zatvorene tegle stavim u šerpu pa nalijem vode do zatvarača.
  • Vodu zagrevam do strujanja, a onda temperaturu držim konstantnom da voda struji i sve “kuvam” 30 min.
  • Ugasim vatru i ostavim sve da se lepo ohladi.

Pretplati me
Obavesti o
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
12 godine ranije

Hvala na lepom i korisnom tekstu!

Samo jedna ispravka, piše se “paradaJz”, sa J, ne sa I.

Goga
Goga
12 godine ranije

A da li je potrebno pasterizovati, po oba recepta?

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kuhinjica, Slaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Snikers bombice

Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Voćne bombice

Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...

Autor: Marina