Pšenične klice u domaćoj varijanti
KuhinjicaMajstorijeZa bolji danZanimljivosti
Autor: uzkafu
Znate i sami sa časova bilogije iz osnovne škole kako semenke klijaju. Sa druge strane, svi znamo koliko su hranljive pšenične klice. Zašto praktično znanje ne bismo i primenili u kućnoj varijanti?
- Oprana, puna zrna potopite u čistu mlaku vodu i to dva prsta zrna, tri prsta vode.
- Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu nikako ne bacajte već je pijte jer je puna minerala i vitamina.
- Teglu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta dnevno hladnom vodom.
- Moraju biti uvek vlažne, ali ne mokre.
- Nekoliko sati pre upotrebe, proklijala zrna (klice) stavite na sunce radi formiranja hlorofila.
- Neutrošene klice možete čuvati više dana u frižideru, zatvorene u plastičnoj posudi ili tegli.
- Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom.
- Vreme natapanja pšeničnog zrna je 12 sati, a vreme klijanja od 3 do 4 dana.
- Idealna temperatura klijanja je 20 Celzijusovih stepeni.
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina