Uz Kafu logo

Zanimljivosti o bundevi koje možda do sada niste čuli

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Bundeva je odavno postala simbol jeseni, oktobarskih dana, Halloween-a i brojnih ukusnih poslastica. Međutim, pored toga što bundeve divno izgledaju i mirišu, o njima postoji mnogo zanimljivih činjenica koje mnogi ne znaju. U nastavku ćete saznati deset možda manje poznatih zanimljivisti o ovom čarobnom jesenjem plodu!

1. Da li je bundeva voće ili povrće

Iako je zbog načina kuvanja i rasta mnogi povezuju sa povrćem, bundeva je u stvari voće. Razvija se iz cveta biljke i ima seme, što je čini plodom. S obzirom na njen specifičan ukus i raznovrsnu primenu u slanim jelima, često je ljudi povezuju sa povrćem, ali prema botaničkim kriterijumima bundeva pripada voću.

2. Bundeva je sastavljena od 90% vode

Jedan od razloga što je bundeva tako lagana i lako svarljiva je taj što je sastavljena od čak 90% vode. Upravo zbog ovog visokog sadržaja vode, bundeva je niskokalorična, ali i odlična za hidrataciju organizma, posebno kada se koristi u supama i čorbama.

3. Najstariji fosili bundeve stari su oko 7.500 godina

Verovali ili ne, arheolozi su pronašli fosile bundeve stare oko 7.500 godina u Meksiku. Veruje se da su prve bundeve bile mnogo manje i gorkog ukusa, za razliku od onih koje imamo danas. Međutim, drevni narodi su ih vremenom prilagodili i kultivisali.

4. Rekordno teška bundeva imala je preko tonu

Najveća bundeva na svetu težila je neverovatnih 1.226 kilograma i uzgojena je u Italiji 2021. godine. Takmičenja za najtežu bundevu postala su popularna širom sveta, a uzgajivači ulažu puno truda da postignu rekorde.

5. Bundeve su izuzetno hranljive

Osim što su ukusne, bundeve su prepune vitamina i minerala. Sadrže vitamin A, koji doprinosi zdravlju očiju, vitamin C za jačanje imuniteta, a bogate su i vlaknima, što ih čini odličnim izborom za zdravu ishranu.

6. Neke bundeve su odlične za pravljenje ulja

Bundevino seme je pravo blago jer od njega može da se napravi visoko cenjeno bundevino ulje. Ovo ulje je tamnozelene boje, bogato je nutrijentima i koristi se u kulinarstvu, ali i kao dodatak ishrani zbog svojih mnogobrojnih benefita.

7. Bundeve se uzgajaju na svim kontinentima osim na Antarktiku

Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti, bundeva može da raste u gotovo svim klimatskim uslovima, što je čini popularnim usevom širom sveta. Jedini kontinent na kojem se ne uzgaja je Antarktik zbog ekstremne hladnoće.

8. Narandžasta nije jedina boja bundeve

Iako su narandžaste bundeve najčešće, one dolaze u širokom spektru boja, uključujući zelenu, belu, crvenu, pa čak i plavu. Plava bundeva potiče uglavnom iz Australije i Novog Zelanda, gde su ove sorte uzgajane i negovane zbog svoje posebnosti. Svaka boja ima jedinstven izgled i daje posebnu čar dekoraciji.

9. U Americi se godišnje proizvede preko milijardu kilograma bundeva

Većina bundeva u SAD-u koristi se za dekoraciju i pravljenje pita. Grad Morton u državi Ilinois naziva se “svetskom prestonicom bundeve” jer u njemu nastaje najveći broj proizvoda od bundeve.

10. Bundeve su inspirisale poznate bajke i legende

Legenda o izrezbarenoj bundevi (Džek-o-Lantern) potiče iz irske mitologije i vezana je za običaj rezbarenja bundeva. Takođe, poznata Pepeljugina kočija bila je napravljena od bundeve, što je ovaj plod dodatno uvelo u svet bajki i magije.

Nadamo se da ste otkrili nešto novo o bundevama i da ćete ih ove jeseni posmatrati drugačijim očima! Bilo da ih koristite u receptima, dekoraciji ili jednostavno uživate u njihovoj lepoti, bundeve su pravi dar prirode.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija