Domaći sladoled
KuhinjicaSlatkiši
Autor: uzkafu
Dolaskom (nadam se uskoro) lepih i sunčanih dana, dolaze i one manje lepe stvari – vrućine i visoke temperature koje sabotiraju normalno funkcionisanje i duše i tela. U tim trenutcima žudimo za nečim hladnim, osvežavajućim i laganim rešenjem, bar trenutno. Moram da napomenem da svakako treba uzimati običnu negaziranu vodu i da je ništa ne može zameniti u rashlađivanju i regeneraciji organizma. Ali, kada naše telo “natopimo” vodom po vrućinama, gode nam dezerti poput hladnih mus-eva, ness-ova, voćnih kolača i sladoleda. Izdvojila bih recept po kom je i moja baka pravila sladoled, pravi ga i moja mama i za mene je on nejlepši, najlaganiji, najukusniji a i najjeftiniji sladoled iz linije “domaćih”.
- 4 komada jaja (poželjno je da su domaća i da su friška)
- 1 šlag (šlag pena koji se muti sa mlekom)
- 6-8 kašika šećera
- čokolada, mrvice za dekoraciju, voće (sve po želji)
Priprema:
- Odvojiti belance od žumanceta. Mutiti žumance da postane bledo i penasto.
- Umutiti belance, dodati 3-4 kašike šećera i dodatno mutiti dok se ne stvori beli i čvrst sneg.
- Umutiti šlag, klasično sa 2 dl mleka dok se ne stvori čvrst sneg, takođe.
- Na kraju sastaviti sve troje – žumance, belance i šlag i ponovo mutiti dok se ne stvori homogena smesa.
- Smesu nasuti u pastične posude ili čašice i staviti u zamrzivač.
Dodatni saveti: jaja je potrebno da budu sveža, a da bi sneg od belanaca bio čvršći dodajte kap alkoholnog sirćeta ili kap limunovog soka. Ukoliko želite da imate više ukusa, odvojite u različite posude pa stavite kakao, čokoladu, voće, plazmu ili šta volite i još malo dodatno umutite. Da biste poboljšali izgled i ukus dekorisanjem u trenutku posluženja možete koristiti voćni ili čokoladni sirup, mrvice, komade voća ili omiljenog keksa.
Prijatno!
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
Ziva jaja!? Obozavam sladoled, ali od zivih jaja nista ne bih mogla da probam. :cwy:
Da jaja su neobrađena i zato napominjem da obavezno friška budu 😉 jako zdravo i ukusno 🙂 vjerovatno već jesi a da to i ne znaš. Mnogo krema i filova i sladoleda se upravo pravi a jedini tretman koji jaja imaju je-mućenje 😉