Uz Kafu logo

7 načina da iskoristite prostor u maloj kuhinji

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Kada uređujete kuhinju male kvadrature, najvažnije je da pronađete pametna i praktična rešenja kako biste najbolje iskoristili prostor. Vaša kreativnost ovde dolazi do izražaja, ali i poznavanje svakodnevnih navika ukućana. Pre nego što donesete bilo koju konačnu odluku o uređenju, dobro razmislite o tome kako funkcionišete u kuhinji i šta vam je posebno važno ne samo tokom pripreme hrane, već i u organizaciji svakodnevice. 

Danas na raspolaganju imate veliki izbor praktičnih rešenja za kuhinju. Od dubokih fioka koje mogu da zamene čitave ormariće, preko skrivenih ostava pa sve do otvorenih ili rasklopivih polica. Sve što zamislite, možete da imate u svojoj kuhinji, važno je samo da se pridržavate nekih osnovnih praktičnih pravila. Jedno od njih je da se na vreme rešite nepotrebnih stvari ili da ih uopšte ne nabavljate. Kada to učinite, lakše ćete napraviti kuhinjski raspored i organizaciju. 

Evo nekih osnovnih predloga za praktično uređenje male kuhinje: 

Napravite fleksibilne zone

Možda ste već čuli za termin zoniranje u uređenju enterijera, ali se niste udubili i njegovo značenje. Na primer, u ormarićima oko zone za čišćenje, biće smešteni sudopera, mašina za sudove, proizvodi za čišćenje, kuhinjski peškiri, sunđeri i kanta za smeće. Oko rerne i šporeta trebalo bi da budu šerpe, tiganji, posude za pečenje, začini itd. 

Ovo jeste izuzetno praktičan način za organizovanje kuhinjskih potrepština. Međutim, kada je mala kuhinja u pitanju, trebalo bi da budete domišljati i da stvati koje ne koristite svaki dan i ne držite u njoj. Verovatno ne kuvate svakodnevno hranu u velikom loncu i ne koristite sve metle, četke ili sredstva za čišćenje. Ako je tako, sklonite ih negde gde će vam manje smetati, a umesto njih ubacite stvari koje češće koristite. 

Oslobodite prostor za kuvanje

Ovde se pre svega misli na kuhinjske ploče. Ako ih redovno održavate i sa njih sklanjate sve suvišne šerpe, tiganje i lonce, kuhinja će izgledati urednije i organizovanije. Imaćete više motivacije za kuvanje. Ovo se odnosi i na radne ploče u kuhinji, o čijoj urednosti i održavanju posebno treba voditei računa. Ukoliko ste u potrazi za najkvalitetnijim radnim pločama za kuhinju, pogledajte ovde neke predloge i shvatićete zašto su neki materijali i dalje neprevaziđeni po izdržljivosti i dugotrajnosti. 

Razmišljajte vertikalno 

Ovaj izraz zvuči malo smešno, ali sve postaje drugačije kada se upotrebi u praksi. U malim kuhinjama treba iskoristiti svaki centimetar prostora, što znači da su zidovi prava riznica mogućnosti za sskladištenje. Razmislite šta sve možete da odlažete na vertikalnim policama u kuhinji i osmislite kako bi trebalo da izgledaju. Na zidovima možete da držite i tiganje, kutlače ili pribor za kuvanje, tako što ćete ih okačiti o kukice. Uštedećete mnogo prostora u kuhinjskim elementima, a vaša kuhinja izgledaće originalno i inspirativno. 

Koristite fioke umesto ormarića

Ako su vam kuhinjski ormarići već prepuni, razmislite šta biste mogli da prebacite u fioke. Na primer, možda neke tiganje, tanjire, tepsije ili pliće šerpe. Zašto biste takve stvari držali u ormarima, kada mogu da se bez problema smeste u fioke. Praktičnije je i logičnije rešenje, da plitke posude poređate jednu u drugu i na taj način maksimalno iskoristite prostor u delovima za odlaganje. 

Prilagodite uglove

Verovali ili ne, uglovi imaju velike mogućnosti u svakom prostoru. Razmislite damo kakve police možete da napravite u uglovima i koliko svega tu može da stane. Uglovi su po pravilu duboki i pružaju mnogo prostora za odlaganje. Ukoliko niste ljubitelji otvorenih ugaonih polica, možete da osmislite ugaone ormariće koji će takođe biti dovoljno prostrani da u njih ubacite mnoge kuhinjske potrepštine. 

Raspoređujte hranu pametno

Pre svega, kada kupujete hranu, ne zaboravite da imate malu kuhinju sa ili bez ostave i da niste u mogućnosti da kupite velike količine hrane, a danas i nema potrebe za tim. Prilagodite svoje nabavke tako što ćete misliti na prostor u kuhinji. Kada je raspoređivanje hrane u pitanju, potrudite se da na primer brašno, testeninu, pirinač i ostale suve namirnice držite u providinim teglama. Na ovaj način ćete uvek znati gde vam se nalazi ono što vam treba. Nema preturanja po kuhinji i stvaranja dodatnog haosa. 

Ne zaboravite i da pametno raspoređujete hranu u frižideru, kako bi uvek bilo dovoljno mesta, ali i da planirate količinu hrane u zamrzivaču. 

Razmislite o rasklopivom ili prenosivom nameštaju

Ovde se radi o savremenim i funkcionalnim rešenjima za uređenje kuhinje. Na primer, možete da ugradite trpezarijski sto koji ćete podizati i spuštati po potrebi. Postoje i prenosiva kuhinjska ostrva koja donesete samo kada pripremate hranu. Tu su i različiti modeli kolica sa točkićima koja služe za odlaganje hrane i kao pomoćni stočići prilikom pripreme.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija