Kapri torta
KuhinjicaSlatkiši
Autor: Lavanda
Odmah na početku da kažem da ja svašta volim da spremam, ali za slatkiše i nisam baš neki ekspert. Ovo je bila prva torta koju sam pravila tako da iako možda na prvo čitanje deluje teško, kad sam ja mogla da je napravim i da bude savršena, svako može :biggrin:
Inspiracija za Kapri tortu došla nam je jedno veče kada je moj muž, potpuno netortni lik, izjavio da za rođendan želi voćnu tortu. To mi je nekako dalo dodatnu snagu da obuzdam bebu i spremim jednu pravu, dobru, domaću tortetinu, da se u njoj podavimo svi. Evo njenog razvojnog puta.
Korice -peku se 3 korice. Svaku koricu mutite posebno. Procedura za jednu koricu je:
- umutiti penasto belanca od 3 veća jajeta
- dodati 3 kašike šećera
- dodati 3 kašike brašna
- sipati u pleh i peći n 170C dok malkice ne porumeni. Kod mene je to bilo neki 15ak minuta. Pazite da ne prepečete koru jer će biti krta.
Mali trik: papir za pečenje namažite tanko uljem. Kora će se odlepiti ko od šale iako je tanka
Žuti fil – od korica vam je preteklo 9 žumanaca. Uzmite još 4 cela jajeta i idemo:
- staviti 1l mleka na vatru da se zagreje
- penasto, dugo, mikserom umutiti 10 kašika kristal šećera i jaja
- smesi sa jajima dodati 4 kašike brašna pa opet umutiti još malo
- svemu tome dodati 1 puding od vanile pa opet mutiti još malo
- za ovo vreme mleko je vrelo, može i da provri. Bitno da je vrelo
- u smesu sa jajima polako dodavati vrelo mleko i mutiti žicom. Sve vreme ova šerpa treba da vam bude na blagoj vatri. Sve će odjednom da krene da se zgušnjava. Mleko dodajte polako, po ukusu tj. željenoj gustini fila
- dok se smesa hladi umutiti penasto 100g prah secer i 1 margarin
- u umućen magrarin dodavati malo po malo prohladjenog fila i mutiti mikserom
Žele od voća – ovo je univerzalni žele za sve voćne poslatke:
- staviti da provri 2dl vode i 300g kristal šećera
- dodati 400g jagoda
- kad se voće ukuva dodati prah od 2 pudinga i kuvati još neki minut da se stegne
Čokolada – ovo je takođe univerzalni recept za istopljenu čokoladu:
- izlomiti 200g čokolade
- dodati soljicu vode
- dodati pola kašičice šećera
- dodati malkice margarina
- mešati dok se čokolada ne istopi i sve sjedini.
I sad dođosmo i do filovanja. Uvek sam se divila spretnim kuvaricama kako su im svi slojevi podjednake debljine. Ja sam ovo postigla tako što sam paralelno filovala sve korice pa posle uz pomoć još jednog para ruku korice složila jednu na drugu. Filovanje ide ovim redom:
- na koricu prvo razlijte čokoladu
- kad se ona malkice stegne prelijte želeom od voća
- poreko voća ide žuti fil
- tortu ukrasite šlagom ili preostalom čokoladom, po ukusu.
Pored toga što treba vremena da se sve ovo pročita, a onda i isprati, torta je zaista savršena. Jako je velika, a toliko ukusna da su je ukućani načeli pre nego što sam stigla da je slikam celu :biggrin:
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
Pojela bih odmah bar pola :biggrin: Super recept i odlicno objasnjeno!
Hvala 🙂 Trudila sam se da budem sto preciznija jer sam kod nekih kolaca na “uspinovati secer” vec omsila sve :blush: Ova torta je zaista jako velika i preukusna.
Mi ovu tortu obozavamo i pravimo je sa svim mogucim vocem.
Ovo stvarno zvuci fantasticno! Obozavam kombinaciju vanile i voca
Juce sam je pravila muzu za rodjendan i svi su se odusevili. Svaka cast na receptu i hvala.
Torta će se danas spremati, posto deluje savrseno 😉 Jedino sto mi fali u celom objasnjenju pravljenja torte jeste bar okvirna dimenzija pleha?
Ja pecem u onom standardnom tankom plehu od rerne sporeta koji je sirok 50cm.
Hvala na receptu,uspesno realizovao i jos uspesnije konzumirano,recept je detaljan i konkretan,svaka cast <3