fbpx

Uz Kafu logo

Losos-pastrmka u morskoj soli

KuhinjicaSlaniši

Autor: Marina

U jednom od svojih pohoda na riblju pijacu u nameri da iznenadim dragog sa novim receptom za lososa, slučano sam spazila filete losos-pastrmke. Meso ove ribe samo po boji podseca na lososa, inače je manje masno pa samim tim i lakše za stomak u odnosu na pravog lososa. Reših da pokušam. Inspiraciju za pripremu sam našla na kanalu 24Kitchen, a evo i moje verzije:

Potrebno je (za dve osobe):

  • 2 velika komada fileta losos pastrmke (oko 600 grama),
  • 100 grama morske soli (ili više),
  • ruzmarin za posipanje

Priprema:

Filete oprati i dobro osušiti (ključna stvar za nastavak). Posudu za pečenje prekrijte papirom za pečenje, zatim pospite šakom morske soli. Položite komade ribe na so, zaim sve dobro pospite ruzmarinom i još jednom šakom morske soli, izdašno.Prekrijte papirom za pečenje i ostavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni ceo sat. Ne brinite zbog soli, ona će se istopiti i napraviti koricu koju ćete posle samo oljuštiti. Riba neće biti preslana ali će upiti fantastičan aromu morske soli i ruzmarina, ali je bitno da fileti budu suvi. U suprotnom, riba ‘e upiti previše soli.

Kao protiv-težu ovakvom glavnom delu jela, kao prilog poslužite kus-kus pripremljen za začinskim biljem. Potrebna vam je puna šaka lista celera i puna šaka lista peršuna. Stavite listove u blender zajedno sa dve supene kašike maslinovog ulja i jednim očišćenim češnjem belog luka. Možete ustitniti potpuno, do glatke paste ili samo malo, da je izjednače sastojci. Tako pripremljenu smesu izručite u šerpu, pomešajte sa 100 grama nekuvanog kus-kusa i prelijte šoljom ključale vode. Promešajte dobro da se sastojci sjedine, prekrijte poklopcem i ostavite 10-ak minuta da kus-kus upije vodu.

Evo kako je sve to meni ispalo:

Losos pastrmka

Uživajte, prijatno 😉


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kuhinjica, Slaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana