Mljac mljac riba!
KuhinjicaSlaniši
Autor: Lavanda
Bilo da je rečna ili morska ribu bi trebalo da imamo na trpezi bar jednom nedeljno. Njeno meso je veoma zdrava hrana, pogodna za ishranu kako dece tako i odrasli. Smatra se univerzalnom namirnicom za ishranu zato što sadrži belančevine visoke biološke vrednosti, vrlo malo masti, a obiluje mineralima i vitaminima. Hranljiva vrednost ribe uglavnom zavisi od vrste ribe, kao i od njene starosti. Veću hranljivu vrednost imaju ribe sa više belančevina, a manje masti i obrnuto. Belančevine ribljeg porekla su i izvanredne biološke vrednosti zbog dobrog sastava aminokiselina i visokog stepena iskoristljivosti, čak oko 80%, što doprinosi stvaranju novih i regeneraciji istrošenih ćelija u ljudskom organizmu. Kada krenete da uvodite riblje meso u ishranu deteta neka to ne bude pre navršene prve godine i počnite sa belom ribom.
Zbog toga što ne umeju ili ne vole da je čiste, moderne domaćice danas najčešće biraju smrznutu i očišćenu ribu. Ja ipak više volim svežu. Kvalitetnija je, izbor je daleko veći, a zahvaljujući prijateljici sad znam i pravilno da je očistim i lepo pripremim. Evo kako to ide u par koraka:
– krljušt je danas gotovo u svim ribarnicama već skinuta. Ako se i desi da je riba ima samo uzmite ostar nož i sastružite je u suprotnom smeru
– okrenite ribu stomakom na gore i kuhinjskim ili obicnim makazama isecite je od usta (od donje vilice) do repa
– stavite prst u riblja usta, povucite ka repu i izvadite unutrašnjost. Na ovaj način se uklanjaju i škrge jer se u njima nalazi najviše nečistoća. Posle ovog koraka usna duplja ribe ostaje gotovo prazna
– sada je potrebno još skinuti i tanku membranu iz trbušne duplje i isprati je temeljno. To bi bilo to 🙂
Marinada za 4 srednje pastrmke:
– sok od 1/2 limuna
– 3 supene kašike maslinovog ulja
– srednja glavica belog luka sitno iseckana
– 1 supena kašika peršunovog lista (može i sušeni)
– 1 kafena kašičica ruzmarina
– 1 kafena kašičica soli
– malo bibera
Sve sastojke dobro izgnječiti u avanu dok se ne dobije homogena smesa. Očišćenu ribu napuniti ovom marinadom, a spolja samo posoliti pa ostaviti da odstoji par sati u poklopljenoj posudi. Idealno bi bilo preko noći. Ovakvu ribu možete da pržite na teflonu, pizza pan-u, roštilju ili da je pečete u rerni. Biće sjajna na sve načine. U slučaju da je pržite na ulju obavezno je uvaljajte u brašno da vam se ne bi zalepila.
Prijatno :biggrin:
Hvala Vedrani na slasnim ručkovima, turotijalu i receptu :kissing:
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
Kad smo vec kod ribe imam jedno pitanje 🙂 Skoro sam kupila riblje filete zamrznute i marinirane. Nemam pojma sta da radim sa njima :silly: :blink: Neki savet? 🙂
Nisam do sad videla zamrznute, a marinirane. Koja riba je u pitanju?
Ja bih je odledila, ostavila da se ocedi ako je natopljena vodom (nekad oslic bude sav voden i treba ga staviti na kuhinjske ubruse da upiju vodu) i onda bih je isprzila na teflonu. Kad god sam zaledjenu ribu spremala u rerni bila je nekako gnjecava i kasasta. Ristilj i teflon su zakon.
Nisam sigurna pogledacu kad dodjem kuci :smile:Ako nije bas oslic… Pa da i ja sam mislila da je isprzim, nego nisam sigurna da li da joj jos nesto radim, dodam ili samo to :biggrin: Hvala! 😉
Ako je marinirana onda mislim da nema potrebe da dodajes bilo sta. Obicno su kupovne marinirane stvari bas finog jakog ukusa. Samo malkice maslinovog ulja za przenje i bice supriska.
Ok. Hvala 😉