Recepti za praline i prava istina o njima
Kuhinjica
Autor: Jovana
Da li ste znali da praline nekada nisu sadržale ni mrvicu čokolade?
Zvuči nemoguće, ali istina je. Termin praline, odnosno originalno: prasline, zabeležen je u 17. veku i potiče iz evropskih salona. Priča se da je plamić iz Francuske po imenu Plessis-Pralen želeo da napravi poslasticu za kralja Luja XIV i naredio je ličnom kuvaru da napravi nešto izuzetno. Kao i uvek, nespretni šegrt slučajno je nešto prosuo. Ovoga puta to su bili lešnici. Pošto je trebalo što pre izneti poslasticu na sto, poslužili su lešnike u istopljenom šećeru i oduševili kralja. Od tada se ova kombinacija smatra jednom od najboljih poslastica.
Praline su zaista u početku bile jednostavan slatkiš od šećernog sirupa i lešnika. Takve praline možete pronaći na ulicama Tunisa. Šiorm Evrope postoje radionice slatkiša u kojima imate priliku da probate izvrsne praline sa pekan orasima.
Negde ćete pročitati da su praline u stvari slatki zalogaji sa dunjama ili suvim voćem. Čokolada kao glavni sastojak današnjih pralina umešala se kasnije, nakon mnogih varijacija i kombinacija ovog slatkiša.
Recepti za praline
Osnovni recept podrazumeva orašaste plodove (lešnike, orahe ili pekan orahe), puter, šećer i punomasno mleko ili slatku pavlaku. Eksperti za pravljenje pralina kažu da je najbolje kada napravite kombinaciju smeđeg i belog šećera.
Da, postoje eksperti i radionice koje se bave izradom i prodajom ručno rađenih pralina visokog kvaliteta i izuzetnog ukusa. Naići ćete na njih širom Evrope, jer se praline smatraju i prestižnim, poklonom. Dakle, kada želite da poklonite nešto posebno, odlučite se za kutiju ili kesicu ručno rađenih pralina. Dobar su izbor za oba pola i sve uzraste.
Vreme je za recepte!
Znamo da će vam biti teško da se odlučite koju ćete prvu varijantu pralina probati da napravite i da se zasladite, ali budite strpljivi i probajte jednu po jednu. Svaka će vas oduševiti!
Praline sa orasima i šećerom
Potrebno vam je:
- 100g oraha ili orašastih plodova
- 100g šećera
- Ulje za podmazivanje
- Po želji kašika limunovog soka.
Orašaste plodove pecite na zagrejanom tiganju otpirlike 5-7 minuta. Mešajte i okrećite ih da ne zagore, zatim ih perbacite na podmazani pleh.
Šećer sipajte u posudu sa debljim dnom i istopite. Kada se sav šećer istopi, ubacite kašiku limunovog soka i kuvajte do zlatno smeđe boje, odnosno dok se ne napravi lep i gust karamel.
Izlitje karamel na pečene orahe i sačekajte da se ohladi.
Sada dolazi zanimljiv deo.
Kada se mešavina oraha i šećera stvrdnula, izlomite je i sameljite u blenderu. Dobićete preukusnu smesu koju možete da koristite kao dodatak tortama i kolačima. Međutim, pošto sada pravite praline, dodajte u ovu smesu 100g (ili više) otopljene čokolade ili slatku pavlaku, punomasno mleko, maslac – šta god želite. Izlijte u kalupe za praline i sačekajte da se stegne. Kada ih izvadite iz kalupa, biće vam potrebna streč folija da uvijete svaku preukusnu bombonicu i poklanjate ih kao nagradu sebi, a slatko iznenađenje dragim ljudima.
Praline sa domaćom čokoladom
Za sve one koji žele da se pohvale svojim poslastičarkim umećem, evo jednostavnog recepta:
Potrebni sastojci:
- 200 gr čokolade,
- 100 gr maslaca,
- 1 jaje
Za ukrašavanje:
kakao, čokoladne mrvice, mleveni orasi, seckani lešnici, bademi ili žele bombone.
Priprema:
Otopiti čokoladu, dodati maslac i mutiti na pari 10-ak minuta. Ohladiti smesu pa u nju dodati žumance i sneg od ulupanog belanceta. Dobro sve sjediniti i ostaviti u frižideru da prenoći. Praviti kuglice i valjati u čokoladne mrvice ili u mlevene orahe, bademe, lešnike… Za oblikovanje pralina možete da koristite i male modle za kolače koje ćete prethodno obložiti kakao prahom da vam se masa ne bi lepila.
Moderne praline
Nakon što su praline prošle kroz razne varijacije i kombinacije, došli smo do izbora koji ostavlja bez daha. Pored toga što možete da se zabavite i uživate dok ih pravite, u čokolaterijama, prodavnicama slatkiša, poslastičarama i velikim prodajnim lancima izbor pralina je ogroman. Raspon cena zadovoljava sve kupce. Ukusi se pamte, a pakovanja oduševljavaju dizajnom, bojom i kvalitetom.
Praline su zaista slatkiš za sve generacije i za svaku priliku. Zato, kad razmišljate o poklonu, ne zaboravite praline. Ako vam dolaze gosti, brzo ćete napraviti ili kupiti dobre praline. Kad biste da pojedete nešto malo ali slatko – opet praline. Ne možete da ih izbegnete, a i nema potrebe za tim.
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina