fbpx

Uz Kafu logo

Recepti za praline i prava istina o njima

Kuhinjica

Autor: Jovana

Da li ste znali da praline nekada nisu sadržale ni mrvicu čokolade?

Zvuči nemoguće, ali istina je. Termin praline, odnosno originalno: prasline, zabeležen je u 17. veku i potiče iz evropskih salona. Priča se da je plamić iz Francuske po imenu Plessis-Pralen želeo da napravi poslasticu za kralja Luja XIV i naredio je ličnom kuvaru da napravi nešto izuzetno. Kao i uvek, nespretni šegrt slučajno je nešto prosuo. Ovoga puta to su bili lešnici. Pošto je trebalo što pre izneti poslasticu na sto, poslužili su lešnike u istopljenom šećeru i oduševili kralja. Od tada se ova kombinacija smatra jednom od najboljih poslastica. 

Praline su zaista u početku bile jednostavan slatkiš od šećernog sirupa i lešnika. Takve praline možete pronaći na ulicama Tunisa. Šiorm Evrope postoje radionice slatkiša u kojima imate priliku da probate izvrsne praline sa pekan orasima. 

Negde ćete pročitati da su praline u stvari slatki zalogaji sa dunjama ili suvim voćem. Čokolada kao glavni sastojak današnjih pralina umešala se kasnije, nakon mnogih varijacija i kombinacija ovog slatkiša. 

Recepti za praline

Osnovni recept podrazumeva orašaste plodove (lešnike, orahe ili pekan orahe), puter, šećer i punomasno mleko ili slatku pavlaku. Eksperti za pravljenje pralina kažu da je najbolje kada napravite kombinaciju smeđeg i belog šećera. 

Da, postoje eksperti  i radionice koje se bave izradom i prodajom ručno rađenih pralina visokog kvaliteta i izuzetnog ukusa. Naići ćete na njih širom Evrope, jer se praline smatraju i prestižnim, poklonom. Dakle, kada želite da poklonite nešto posebno, odlučite se za kutiju ili kesicu ručno rađenih pralina. Dobar su izbor za oba pola i sve uzraste.

Vreme je za recepte!

Znamo da će vam biti teško da se odlučite koju ćete prvu varijantu pralina probati da napravite i da se zasladite, ali budite strpljivi i probajte jednu po jednu. Svaka će vas oduševiti! 

Praline sa orasima i šećerom

Potrebno vam je:

  • 100g oraha ili orašastih plodova
  • 100g šećera
  • Ulje za podmazivanje
  • Po želji kašika limunovog soka. 

Orašaste plodove pecite na zagrejanom tiganju otpirlike 5-7 minuta. Mešajte i okrećite ih da ne zagore, zatim ih perbacite na podmazani pleh. 

Šećer sipajte u posudu sa debljim dnom i istopite. Kada se sav šećer istopi, ubacite kašiku limunovog soka i kuvajte do zlatno smeđe boje, odnosno dok se ne napravi lep i gust karamel. 

Izlitje karamel na pečene orahe i sačekajte da se ohladi. 

Sada dolazi zanimljiv deo. 

Kada se mešavina oraha i šećera stvrdnula, izlomite je i sameljite u blenderu. Dobićete preukusnu smesu koju možete da koristite kao dodatak tortama i kolačima. Međutim, pošto sada pravite praline, dodajte u ovu smesu 100g (ili više) otopljene čokolade ili slatku pavlaku, punomasno mleko, maslac – šta god želite. Izlijte u kalupe za praline i sačekajte da se stegne. Kada ih izvadite iz kalupa, biće vam potrebna streč folija da uvijete svaku preukusnu bombonicu i poklanjate ih kao nagradu sebi, a slatko iznenađenje dragim ljudima.  

Praline sa domaćom čokoladom

Za sve one koji žele da se pohvale svojim poslastičarkim umećem, evo jednostavnog recepta:

Potrebni sastojci:

  • 200 gr čokolade,
  • 100 gr maslaca,
  • 1 jaje

Za ukrašavanje:

kakao, čokoladne mrvice, mleveni orasi, seckani lešnici, bademi ili žele bombone.

Priprema:

Otopiti čokoladu, dodati maslac i mutiti na pari 10-ak minuta. Ohladiti smesu pa u nju dodati žumance i sneg od ulupanog belanceta. Dobro sve sjediniti i ostaviti u frižideru da prenoći. Praviti kuglice i valjati u čokoladne mrvice ili u mlevene orahe, bademe, lešnike… Za oblikovanje pralina možete da koristite i male modle za kolače koje ćete prethodno obložiti kakao prahom da vam se masa ne bi lepila.

Moderne praline

Nakon što su praline prošle kroz razne varijacije i kombinacije, došli smo do izbora koji ostavlja bez daha. Pored toga što možete da se zabavite i uživate dok ih pravite, u čokolaterijama, prodavnicama slatkiša, poslastičarama i velikim prodajnim lancima izbor pralina je ogroman. Raspon cena zadovoljava sve kupce. Ukusi se pamte, a pakovanja oduševljavaju dizajnom, bojom i kvalitetom.

Praline su zaista slatkiš za sve generacije i za svaku priliku. Zato, kad razmišljate o poklonu, ne zaboravite praline. Ako vam dolaze gosti, brzo ćete napraviti ili kupiti dobre praline. Kad biste da pojedete nešto malo ali slatko – opet praline. Ne možete da ih izbegnete, a i nema potrebe za tim. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kuhinjica, Slaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Snikers bombice

Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Voćne bombice

Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...

Autor: Marina