Praznični kolačići
KuhinjicaSlatkiši
Autor: Lavanda
Jedna od novogodišnjih čarolija koja daje poseban ukus predstojećim praznicima su svakako i kolači. Evo nekih recepata koje ja volim. Ranije sam pravila jednostavne oblike, krugove i kockice i nisam ih preterano ukrašavala. Ove godine ću se dekorativnom delu posebno posvetiti zbog ćerkice. Pa, mame, evo lepog načina da zaposlite vredne prstiće vaše dečice.
Drvca od đumbira sa glazurom od limuna
Drvce:
- 2 1/2 šolje brašna i još malo za razvlačenje
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica soli
- srednja kocka butera na sobnoj temperaturi
- 3/4 šolje šećera
- 1 јаје
- 2 kašike meda
Glazura:
- sok od 1/2 limuna
- 1.5 šolja šećera u prahu
- malo krupnog šećera (nije obavezno)
U činiji pomešati brašno, sodu bikarbonu, đumbir, karanfilić, cimet i so. Posebno mikserom umutiti penasto buter i šećer pa dodajte jaje, a zatim i med. Sada toj kremastoj masi postepeno dodajte praškaste sastojke. Dobijeno testo mođete da uvijete i u foliju i tako može da vam stoji do 3 dana. Zagrejte rernu na 250C. Testo rastanjite na debljinu od oko 1 cm. Oštrim nožem isecite testo u obliku trouglića. Pecite kolačiće 10ak min ili dok ne postanu zlatni i čvrsti. Ostavite ih na papiru z apečenje dok se ne ohlade u potpunosti.
Od šećera u prahu i limunovog soka napravite malo gušću smesu pa kašičicom sipajte preko ohlađenih toruglića. Po želji možete da ih poprskate i krupnim šećerom.
Sastojci:
- 1/2 šolje brašna bilo koje namene
- 1/4 šolje nezaslađenog какао praha
- 4 kašičice instant espresa
- 1 kašičice praška za pecivo
- soli na vrh kašičice
- 4 kašike butera
- 2/3 šolje smeđeg šećera
- 1 јаје
- 200ml istopljene gorke čokolade
- 1 kašika mleka
Za premazivanje šećer u prahu
U činiji pomešajte brašno, kakao, prašak z apecivo, espreso i so. Mikserom umutite šećer i maslac da dobijete kremastu strukturu. Dodajte u tu smesu zatim jaje pa onda i otopljenu čokoladu. Zatim polako muteći mikresrom dodajte i praškaste sastojke a zatim i postepeno mleko tek toliko da bi se dobilo lepo testo. Testo umotajte u foliju pa ostavite u zamrzivaču oko 45min.
Zagrejte rernu na 250C. Oblikujte testo u loptice pa ih uvaljajte u sećer u prahu. Poređajte na pleh pa pecite 15ak minuta ili dok kolačići ne narastu i puknu. Na dodir će i dalje ostati meki. Sad ih samo ostavite na žici od rerne da se ohlade i čarolija kreće.
Sastojci:
- 1 1/2 šolje plus 2 kašike brašna bilo koje namene
- 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica krupne soli
- 2 kašičice mlevenog anisa
- 4 velika јаја
- 1 šolja šećerа u prahu, plus malo za posipanje
Zagrejte rernu na 250C. Sjedinite brašno, prašak za pecivo, so i anis u jednoj činiji. Umutite jaja mikserom pa polako dadajte šećer da dobijete penastu masu . Dodajte zatim mešavinu sa brašnom. Smesu sipajte u pekarski špric ili jednostavno u kesu za zamrzivač kojoj ste prethodno otsekli jedno ćoše.
Napravite oblike od testa na papiru za pečenje i pecite 10ak minuta. Kada se kolačići ohlade spremni su za preliv od vode i šećera u prahu 🙂
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
Prelepo :heart: :heart: :heart:
Svaka cast za izgled, verujem da je ukus odlican a bogme i fotografija je dobra!