Uz Kafu logo

Pšenične klice u domaćoj varijanti

KuhinjicaMajstorijeZa bolji danZanimljivosti

Autor: uzkafu

Znate i sami sa časova bilogije iz osnovne škole kako semenke klijaju. Sa druge strane, svi znamo koliko su hranljive pšenične klice. Zašto praktično znanje ne bismo i primenili u kućnoj varijanti?

Uputstvo za upotrebu:
Psenicne klice u solji

  • Oprana, puna zrna potopite u čistu mlaku vodu i to dva prsta zrna, tri prsta vode.
  • Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu nikako ne bacajte već je pijte jer je puna minerala i vitamina.
  • Teglu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta dnevno hladnom vodom.
  • Moraju biti uvek vlažne, ali ne mokre.
  • Nekoliko sati pre upotrebe, proklijala zrna (klice) stavite na sunce radi formiranja hlorofila.
  • Neutrošene klice možete čuvati više dana u frižideru, zatvorene u plastičnoj posudi ili tegli.
  • Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom.
  • Vreme natapanja pšeničnog zrna je 12 sati, a vreme klijanja od 3 do 4 dana.
  • Idealna temperatura klijanja je 20 Celzijusovih stepeni.

Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kuhinjica, Slaniši

Zapečene tikvice

Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Avganistanski ćevap

Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Kiflice sa sirom

Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Snikers bombice

Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće, Kuhinjica

Voćne bombice

Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...

Autor: Marina