Rižoto na sicilijanski način
KuhinjicaSlaniši
Autor: Marina
Italija je zemlja o kojoj sam najviše slušala i koja me najviše fascinira, zbog svoje istorije, arhitekture i nezaobilazne kuhinje. Svaki deo zemlje je priča za sebe a njen najjužniji deo, Sicilija je meni otkrio jedan sasvim nov svet hrane u kojem sam uživala.
Ako zaboravite paste i pice i zagrebete malo ispod površine internacionalne kuhinje, naći ćete najrazličitija jela koja su nastala pod uticajem grčke, španske i arapske kuhinje.
Jedan od mojih omiljenih recepata je i rižoto, pripremljen sa belim vinom i najpopularnijim povrćem na siciliji, paradajzom i tikvicama. Poptuni obrt ovoj blagoj povrćnoj kompoziciji daje pekorino, sir veoma intenzivnog ukusa. Ja sam uživala sa svakim zalogajem, nadam se da ćete i vi 😉 .
Potrebno je (za dve osobe):
- dva paradajza
- jedna mala tikvica
- 2 šoljice (za kafu) pirinča
- 2 kašike pavlake za kuvanje
- 50 grama pekorina (tvrdi sir od ovčijeg mleka)
- 2 češnja belog luka
- jedna manja glavica crnog luka
- malo maslinovog ulja
- 50 ml belog vina
- oko 200 ml vode
- malo soli
- origano
- bosiljak
Priprema:
Zagrejte ulje i na njemu propržite sitno seckani crni luk. Kad luk postane staklast, smanjite vatru i dodajte sitno seckani beli luk i pržite veoma kratko. Zatim dodajte paradajz i tikvicu koje ste prethodno isekli na kockice, posolite po ukusu i dodajte suvi bosiljak i origano, po ukusu. Pržite kratko, uz mešanje a onda dolijte vino i vodu i ostavite na srednjoj vatri da se ukuva. Povremeno probajte pirinač i dolivajte vodu ukoliko je isparila a pirinač ostao neukuvan. Kada veći deo vode ispari a pirinač bude kuvan, dodajte pavlaku za kuvanje, promašajte na vatri a onda sklonite. Dodajte još rendani pekorino, promešajte i jelo je gotovo!
Ukoliko vam je ukus ovčijeg sira prejak, zamenite ga sa parmezanom ili nekim kačkavaljem sa malo jačim ukusom.
Prijatno :happy: !
Slični postovi
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
Pirinac se prethodno skuva ili se doda paradajuzu, tikvicama i luku nekuvan? I koliko mu uopste treba vremena da se skuva, meni nekako uvek bude tvrd i bezukusan :/
Aha, tek sam sad videla da nigde u pripremi ne pominjem pirinac :). Ispravicu to. Dakle, pre dolivanja vina i vode se doda pirinac u smesu tikvica i paradajza. Krakto se proprzi sve zajedno a onda se doda tečnost i to tako da bar za prst prekrije celu smesu. Tad smanjite vatru i cekate da se tecnost ukuva. Bez mesanja!
Kada tecnost ispari, ako pirinac jos nije kuvan, dodaj jos vode i nastavi sa kuvanjem. To je jedini nacin.
Ako treba jelo brzo da pripremis, upotrebi beli pirinac, on se brze spremi (ja u glavnom spremam sa integralnim).
Hvala :*