Uz Kafu logo

Šta sve treba da imate od dokumenata prilikom odlaska u neku stranu zemlju?

Kafa na poslu

Autor: uzkafu

Ukoliko razmišljate da se u bliskoj budućnosti selite u neku evropsku zemlju radi zasnivanja radnog odnosa, onda se sigurno nalazite u fazi raspitivanja šta vam je sve od dokumenata potrebno kako biste bez ikakvih problema u njoj ostali duži vremenski period. 

Za početak, biće vam neophodan zaključen ugovor o radnom odnosu od stranog poslodavca. Na taj način imate pokriće prilikom prelaska granice i dobijanja radne vize. Pored ugovora, tu je još i niz drugih dokumenata koji između ostalog treba da budu prevedeni na onaj jezik koji se koristi u zemlji u koju planirate da putujete.

Zakažite konsultacije u nekoj prevodilačkoj agenciji

Prvi korak nakon pribavljanja potrebnih dokumenata jeste naći adekvatnu prevodilačku agenciju koja će besprekorno odraditi svoj deo posla. Jedna od njih je i agencija ABC prevodi prevodilačka agencija iz Beograda koja sve vrste prevoda radi već duži niz godina bez obzira u koju zemlju planirate da idete da radite. 

Dokumenti zavise u koju zemlju planirate da putujete

U zavisnosti od toga u koju evropsku zemlju idete, zavisi koje ćete sve dokumente morati da pribavite. Za pojedine evropske zemlje poput Crne Gore, Makedonije ili Bih (zemlje iz našeg okruženja) dovoljna je važeća lična karta. Holandija je zemlja u koju nećete moći da uđete bez pasoša, a za ostale potrebne dokumente možete se raspitati u holandskoj ambasadi. 

Spisak papira za rad u inostranstvu

Kada kažemo spisak papira za rad u inostranstvu, tu mislimo na one osnovne dokumente koji važe za većinu evropskih zemalja. Ipak, treba napomenuti da se svake godine obnavlja lista kada je apliciranje za rad u inostranstvu u pitanju, pa tako nije da odmet da ispratite pojedine portale koji se bave objavljivanjem neophodnih dokumenata. Neke od njih navešćemo u samom nastavku teksta. 

Diploma završene škole ili Univerziteta

Kada zasnivate radni odnos kod stranog poslodavca, prvo što će vam tražiti jeste diploma škole koju ste završili, njena kopija overena od strane sudskog tumača kao i prevod na maternji jezik zemlje u koju idete. 

Potpisan ugovor o radu na minimum godinu dana

Kao što smo napomenuli na samom početku teksta, bez prethodno potpisanog ugovora o radu sa stranim poslodavcem ne možete ni da krenete sa prikupljanjem ostalih dokumenata. 

Plava karta za sve one sa univerzitetskom diplomom

Još 2009. godine Evropska Unija je uvela tzv. Blue Card (Plavu kartu) koju mogu posedovati samo državljani Srbije sa fakultetskom diplomom koji planiraju da rade i žive u nekoj evropskoj zemlji koja je članica Unije. Reč je o nekoj vrsti boravišne dozvole koja omogućava nesmetano kretanje u pojedine zemlje. 

Još neka potrebna dokumenta

Pored navedenih, tu su još sledeća dokumenta bez kojih nećete moći da pređete granicu i zasnujete radni odnos u nekoj stranoj zemlji. To su: uverenje o neosuđivanosti, potvrda o zdravstvenom osiguranju, kao i popunjeni obrasci poput zahteva za dozvolu za zapošljavanje kao i zahtev za izdavanje boravišne dozvole. 

Ono što treba nagovestiti da sva gore navedena dokumenta moraju biti prevedena na službeni jezik zemlje u koju idete da radite. U tu svrhu, savetujemo vas da pronađete odgovarajuću prevodilačku agenciju.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Upotrebite svoje znanje

Učenje je kao veslanje uzvodno; čim se prestane, odmah se kreće nazad. Lao ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Kuhinja u firmi – prednost ili greška?

Hajde da za trenutak zanemarimo činjenicu da veliki broj ljudi skoro ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Neprikladna pitanja na razgovoru za posao

Ovih dana pila sam kafu sa drugaricama koje traže posao. Pričale su mi o ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Reklamiranje roll-up banerom ostavlja prostor za uštedu

Reklamiranje je veoma bitan segment poslovanja svake firme, svedoci smo da ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu, Za bolji dan

Fitnes i posao: Kako sve uklopiti

Niko ne spori da je tempo savremenog života prilično ubrzan i da jurnjava da ...

Autor: uzkafu