fbpx

Uz Kafu logo

Stvari o kojima treba da razmislite ukoliko započinjete proizvodni posao

Kafa na poslu

Autor: Milena

Osnivanje firme u proizvodnoj industriji je zanimljvo i izazovno u isto vreme. Međutim, svako ko to već dugo planira i želi, može da se započne posao, uz prethodno informisanje i adekvatne obuke. Ako vidite sebe u proizvodnom poslovanju, trebalo bi da znate da je svaki detalj važan i da nešto što izgleda kao sitnica može da prouzrokuje velike probleme na duge staze. 

Za početak, najvažnije je da definišete vrstu proizvodnje i same proizvode. Zatim da postavite visoke standarde kvaliteta i izbalansirate troškove. Da, u pravu ste – ovo ne zvuči lako. Međutim, pretpostavljamo da već znate sve prednosti i nedostatke svojih proizvoda i rada, jer se retko ko upušta u ovu delatnost, a da pre toga nije istražio tržište i testirao poslovajnje u manjem obimu. 

Izračunajte troškove osnivanja

Očekujte da početni troškovi vašeg poslovanja budu visoki. Izračunajte troškove svojih resursa, radne snage, mašina, materijala, olaganja otpada. Možda bi bilo dobro da uzmete u obzir skladište za materijal ili zalihe proizvoda. Ne propustite da ovu kalkulaciju proverite sa knjigovođom, poslovnim partnerom ili sa zaposlenom osobom od poverenja. 

Nabavite sve zakonske dozvole

Obavezno se informišite i upoznajte sve zakonske procedure koje su u vezi sa osnivanjem vaše proizvodnje i plasiranjem proizvoda. Postoje određene odredbe kojih ste verovatno već svesni i poštujete ih, ali možda neka od njih ima dodatke ili delove koje niste dovoljno ispitali. Dakle, pre nego što počnete proizvodnju u bilo kom obimu, i iznajmite stovarište, upoznajte zakon i svoje obaveze. Sigurnost vaših zaposlenih i kupaca uvek treba da vam bude na prvom mestu. 

Pronađite najbolju radnu snagu

Kada pronađete adekvatne i lojalne radnike, vaše poslovanje može ići samo uzlaznom putanjom. Ni jedna firma nije propala zbog toga što je zapošljavala stručne i posvećene ljude. Ali imajte na umu da je neophodno obostrano razumevanje i poštovanje rada i truda. Budite jednako lojalni svojim radnicima kao što su oni vama. 

Izgradite mrežu klijenata i saradnika 

Možda je najbolje da se pre započinjanja samog poslovanja povežete sa ljudima i pravnim licima koji se bave sličnom delatnošću. Ne treba da ih posmatrate kao konkurenciju, već kao saveznike i parametre u sopstvenom poslovanju. Napravite i mrežu kvalitetnih saradnika, dobavljača materijala i dostavljača. Pozitivni odnosi sa kolegama i sardnicima mogu vam doneti samo dobre rezultate i pomoć, ukoliko vam nekada bude potrebna. 

Pronađite idealnu lokaciju 

Lokacija je u proizvodnoj delatnosti presudna iz dva razloga. Prvi je zato što morate da budete u blizini dobavljača materijala, a drugi je blizina kupaca ili laka dostupnost kurira koji dostavljaju proizvode. Zato pronađite najbolje mesto za vaše poslovanje i vodite računa o svim važnim faktorima rada i razvoja. 

Kontrola kvaliteta usluga i proizvoda

Sprovođenje redovne kontrole kvaliteta je od suštinske važnosti u proizvodnoj industriji. Neophodno je da vaši proizvodi i usluge budu najkvalitetniji, kako biste zadržali kupce i dobili nove preporuke. Ukoliko ipak iz nekog razloga dođe do problema, učinite sve da ga što pre rešite i na najbolji mogući način izađete iz krizne situacije. 

Pronađite svoju nišu 

Upoznavanje svoje ciljne grupe i pronalaženje idealnog prodajnog kanala izdvojiće vas od konkurencije i osigurati prodaju proizvoda. Napravite neko istraživanje tržišta i pronađite kanale prodaje koje možete da iskoristite. Popunjavanje praznina na tržištu omogućiće vam da preusmerite profit svog poslovanja i da obezbedite proizvode i usluge koje još uvek ne nudi ni jedna kompanija. 

Ovo su stavke koje se odnose na bilo koje proizvodno poslovanje. Bez obzira na to da li se upuštate u proizvodnju velikog obima i sa velikim brojem zaposlenih ili počinjete skromno i sami. Za svaku proizvodnju postoje zakonske regulative, kontrola kvaliteta, sigurnosne odredbe. Lokacija je važna kako za proizvodnju odeće i nameštaja, tako i za izradu nakita ili sitnih dekorativnih predmeta. Ako niste dostupni kupcima i kuririma, teže ćete prodavati i samim tim će vas konkurencija prestići i ostvariti veći profit. 

Dakle, upuštanje u proizvodnu delatnost ne može da se desi preko noći, ali može biti uspešno i besprekorno, kao i svako poslovanje koje se vodi po pravilima i sa velikim entuzijazmom. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Upotrebite svoje znanje

Učenje je kao veslanje uzvodno; čim se prestane, odmah se kreće nazad. Lao ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Kuhinja u firmi – prednost ili greška?

Hajde da za trenutak zanemarimo činjenicu da veliki broj ljudi skoro ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu

Neprikladna pitanja na razgovoru za posao

Ovih dana pila sam kafu sa drugaricama koje traže posao. Pričale su mi o ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa na poslu, Za bolji dan

Fitnes i posao: Kako sve uklopiti

Niko ne spori da je tempo savremenog života prilično ubrzan i da jurnjava da ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem, Kafa na poslu

Da li je petak postao precenjen dan?

Poslednjih godina, od kada je kreiranje sadržaja na društvenim mrežama uzelo ...

Autor: Milena