Uz Kafu logo

Sve što treba da znate o operaciji kuka i kolena

Medicina

Autor: Velibor Živkov

Bol u kuku ili kolenu je stanje koje može biti izazvano oboljenjima, degenerativnim promenama, traumama ili biti posledica povreda do kojih dolazi postepeno zbog određenog stila života ili telesnih karakteristika pojedinca. Neovisno o samom uzroku, bol u ovim zglobovima je iskustvo koje značajno narušava kvalitet života, budući da postavlja značajna ograničenja u svakodnevnom funkcionisanju čoveka. Među bolesnicima je operativno lečenje oboljenja ovih zglobova mahom obavijeno velom nepoznanica, koje su vezane kako za indikacije za ovaj vid lečenja, tako i za postoperativni oporavak.

Operacija kuka i kolena: Indikacije za operativno lečenje

Kao najveći zglobovi u telu, kukovi su veoma fleksibilni, predodređeni da uspešno podnose sile velikih intenziteta i odgovorni za brojne važne pokrete. S druge strane, kolena su zglobovi na koje se u toku svakodnevnih aktivnosti oslanjamo čitavom težinom i koji igraju takođe izuzetno veliku ulogu u mobilnosti svakoga od nas. U kontekstu problema sa ovim zglobovima koje možemo smatrati indikacijama za operativno lečenje, možemo govoriti o zapaljenskim ili degenerativnim promenama, statičkim deformacijama, a naravno i direktnim traumama. U svakom od ovih slučajeva, lekar specijalista će na osnovu više od jednog faktora odlučiti da li je za rešavanje datog zdravstvenog problema najbolja operacija kolena ili kuka, odnosno da li će se funkcija kuka ili kolena njome uspešno vratiti i na taj način rešiti tegobu koja otežava ili onemogućava kretanje i svakodnevno funkcionisanje pacijenta.

Tretman ubrzanog oporavka: Fast-track i fastest fast-track koncept

Jedno od najčešće postavljanih pitanja koje u pacijentima budi operacija kuka i kolena jeste pitanje postoperativnog oporavka, o kojem se neretko govori kao kompleksnom, teškom i dugom procesu. Moderna  medicina je, međutim, prepoznala ovaj problem kao ključan i osmislila fast-track koncept koji je osmišljen kao tretman ubrzanog oporavka i podrazumeva mogućnost mobilizacije pacijenata već nekoliko časova u odnosu na operaciju i otpuštanje pacijenta na nastavak oporavka u kućnim uslovima već od prvog do trećeg postoperativnog dana. Začetnik ovog koncepta kod nas, doktor Aleksandar Lažetić, danas sprovodi i praksu fastest fast-track tretmana, koja podrazumeva napuštanje bolnice na dan sprovedene operacije. Iz ovoga vidimo da je savremena medicinska praksa zapravo uklonila jednu od najvećih briga pacijenata povodom datih operacija, te i da ukupno iskustvo lečenja ovih zdravstvenih tegoba počinje da gubi reputaciju teskobnog procesa za pacijente i dokazuje se kao moderna i brza procedura sa velikim procentom uspešnosti.

Prevencija oboljenja kuka i kolena

Kako su kuk i koleno zglobovi koji su odgovorni za veliki broj značajnih pokreta, jasno je da želimo da bolovi i uopšte tegobe u ovim delovima tela izostanu, te je vrlo važno da budemo upućeni u korake prevencije oboljenja istih. Činjenica da se o aktivnom stilu života i pametnim izborima u domenu ishrane govori u kontekstu prevencije brojnih oboljenja, ide u prilog važnosti ovakvog zdravog stila života. Upravo su ovo ključni koraci ka prevenciji oboljenja i povreda kolena i kuka, sa izuzetkom situacija u kojima upravo sportske aktivnosti mogu dovesti do trauma i pomenutih zdravstvenih tegoba i zbog čega se ove aktivnosti moraju izvoditi sa izvesnom opreznošću. Održavanje normalne telesne težine je od izuzetne važnosti i u vezi je sa prethodno istaknutim zdravim stilom života. U mere prevencije takođe spadaju i redovni preventivni pregledi, odnosno praćenje ukupnog zdravstvenog stanja organizma (naročito u starijoj životnoj dobi) koje može dovesti do blagovremene dijagnoze određenih progresivnih oboljenja.

Ukoliko se suočavate sa tegobama u predelu kukova ili kolena, vrlo je važno da se obratite lekaru specijalisti u što kraćem roku. Kao i u slučaju većine zdravstvenih problema, pravovremena dijagnoza može biti značajan faktor prevencije komplikacija. Ukoliko konzervativne metode lečenja ne urode plodom, imajte na umu da moderna operativna ortopedska rešenja rezultiraju uspešnim izlečenjima u najvećem broju slučajeva, pri čemu je period boravka u bolnici nakon operacije minimalizovan primenom savremenih metoda.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Priručna apoteka za more

Pored sve ludnice oko pripreme za more u poslednjem trenutku se setimo i lekova ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Mitovi o zdravlju

Sigurna sam da ste kad-tad bili u prilici da čujete od osoba u svojoj okolini ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Za bolji dan

Oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, oko 1.500 svake ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina

Štitna žlezda (vrlo bitan organ u našem telu)

Da li vam je poznat podatak da preko 200 miliona ljudi u svetu ima neki oblik ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Medicina, Rekreacija, Za bolji dan

Ravan stomak bez gladovanja i vežbanja

Stomak je mesto na kojem se zadržava najveći broj masnih ćelija zbog čega ...

Autor: uzkafu